9. 10. 2017

Novinka pod lupou: Greenhouse Academy (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Greenhouse Academy
Žánr Teen / Drama / Sportovní
Stanice Netflix
Premiéra 8. 9. 2017
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 28 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hayley a Alex jsou dva mladí sourozenci, kteří se musí vypořádávat s tragickou ztrátou své matky. Jejich život se konečně začíná obracet k lepšímu, když se dostanou do prestižní akademie Greenhouse.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Chvilku jsem si říkala, jestli to není nějaký dětský pořad na Netflixu, protože to působí hodně teen, dokonce více než seriály na The CW. To ale neznamená, že bych se nebavila. Je to jen jiné, než naše běžně sledované seriály. Možná bych to trošku připodobnila k High School Musical, je to takové roztomilé, nevinné, a i když se snaží intrikovat, působí to srandovně jako naštvané štěňátko. Jen jsem čekala, kdy herci začnou zpívat, aby to bylo dokonáno :-D

Ale nebojte, zpívat nezačali. Seznámili jsme se s mladými studenty, hlavní dvojkou sourozenců, kterým tragicky umřela mamka. Z táty se stal ožrala a oni se proto rozhodnou dostat na prestižní školu, kam chodila i máma. Na škole jsou různé specializace (basket, hudba, věda…), každý míří jinam a v každé specializaci jsou již stávající studenti, kteří s nimi buď navážou přátelství, nebo se jim budou snažit dělat ze života peklo.

Seriál rozhodně není pro náročnější diváky. Spíše bych to viděla, že je pro děti od deseti do patnácti let, prostě taková nenáročná oddychovka, kde dobro vždy zvítězí nad zlem a všichni budou žít šťastně až do smrti, ale až potom, co si to skutečně zaslouží a podaří se jim překonat všechny překážky. Jeden díl na odreagovaní pro mě byl fajn, ale že bych to musela sledovat celé, to se zrovna říct nedá.

Budu koukat dál? Ještě se rozmyslím, ale myslím, že zůstanu jen u pilotu. Ne, že by sledování bylo utrpení, ale je to možná až moc nevinné a roztomilé.
  • příjemná atmosféra
  • svižné tempo
  • zajímavé složení postav
  • spíš pro mladší publikum
  • až příliš jednoduché
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Už je to přibližně týden, co jsem viděla pilot samotného Greenhouse Academy a já se až teď, díky našemu milovanému serialzone, dozvídám, že tenhle seriál je adaptací jistého neamerického seriálu. Říkám si, že vědět to dřív, mrknu i na originál, jako jsem to udělala u The Good Doctor, ale no nic, už to nechám být.

Přísahám, že jsem původní izraelský seriál neviděla. Vlastně jsem neviděla nikdy nic izraelského. Přesto jsem měla celou dobu, co jsem seriál sledovala, pocit, že tohle jsem už někde viděla. Ono ne že by na tom celkově bylo něco originálního… Někdo hrdinně padne za vlast, následovník dělá vše proto, aby mohl jít v šlépějích hrdiny, druhému následovníkovi je to někde, ale když přece jen dostane možnost jít v těch stopách taky, nadšeně odhazuje všechny problémy, které s organizací původně měl, a všichni se usmívají… celou dobu by ještě mohla znít americká hymna. Ha. Další částí mého déjà vu je jistě ta teen část. Intrikování na úrovni, že kdybych zapla Hellcats, asi bych úplně nepoznala rozdíl.

Jenže ve výsledku ten seriál zatím není vůbec o ničem. Nakouknutí na profil seriálu tady na serialzone se pro mě neslo ve znamení pocitu „a-tomhle-to-fakt-mělo-být?“. Popis totiž zní docela zajímavě, jenže ve skutečnosti je schovaný za spoustou školních aktivit (třeba basketbal) a teenagerů řešících své problémy. Taková trochu drsnější verze High School Musical, ve které se zatím nezpívá.

Myslím, že už jsme se mnohokrát sami přesvědčili, že i teen seriál se dá udělat hodně dobře. Jenže ne takhle. Děj je naprosto předvídatelný a postavy, ač jsou některé docela sympatické, vlastně taky. Seriál je jedno velké klišé a i když se celkem dobře sleduje, nic to člověku nedá. A myslím, že nikdo se nenudí tak, aby tohle ocenil.
  • některé postavy
  • dobře se to sleduje, rychle to utíká
  • neustálý pocit déjà vu
  • jedno velké klišé
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Aniž bych si o seriálu něco předem zjistil, tak nějak jsem automaticky očekával něco ve stylu 13 Reasons Why – je to od Netflixu, je to pro teenagery, podle názvu se děj odehrává na nějaké škole. A co jsem dostal? Naivní půlhodinovou pohádku pro starší, kterou bych spíš očekával odpoledne na nějakém dětském kanále.

Už začátek mě zděsil – ten kýčovitý nálet na loučící se rodinku na mě prostě působil jako vystřižený z nějaké sci-fi telenovely. Do toho ta šílená hudba, která zní, jako by ji tvůrci stáhli zdarma z nějaké druhořadé databáze a trapně patetické repliky, které by normální člověk nikdy z úst nevypustil. Po trapném úvodu se dostaneme na ještě vyšší level prkennosti – představitel toho bráchy už snad nemohl být vybrán hůř. Následuje zbytečně natahovaná projížďka autem, načež se konečně příběh posouvá na úžasnou Greenhouse Academy, která představuje vrcholné ztvárnění amerického patosu a kýče – těžko z toho pak usoudit, jestli to má znamenat záměrné utahování si nebo to tak je prostě zamýšleno.

Máme tu stereotypní postavy, nezáživné herecké projevy, stupidní dialogy a hudební kvalita se během pilotu nezmění. Těch 28 minut ale člověku celkem uteče, pokud potřebujete něco na vypnutí, je tohle ideální – ten pilot je prostě strašně hloupoučký a trochu zaspal dobu (školní teen dramata tohoto typu se už pár let netočí). No, charismatická a snad jediná trochu normální postava, sestra toporného Alexe, to taky drží jakž takž pohromadě a ve finále to člověka nijak neuráží.

Přesto je to takový ten naivní druhořadý seriál, který by člověk očekával někde na Déčku v Planetě YÓ, ale rozhodně ne v produkci Netflixu. Je to taková dramatičtější variace na Kouzelníky z Waverly Place, cílová skupina je přibližně stejná, děti mezi 9 a 13 lety to asi bavit bude. Jinak je to ale kombinace špatného scénáře, průměrných herců a hrozně hloupého příběhu. Na vypnutí asi OK, ale jinak bych z tím čas neztrácel.
  • stopáž
  • hlavní postava sestry
  • herci
  • naivita a hloupost
  • mizerný scénář
  • lacině to vypadá i zní
40 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Ještě dneska :D
před 6 roky
katush

katush

Po pilote, nič extra, čo by nejako uviazlo v pamäti. Možno, ak nastane nejaký zvláštny jav, pri ktorom...
před 6 roky
Destinytte

Destinytte

Proč nejsem mladší... Před pár lety bych to žrala, ale teď si to nemůžu dovolit. :'D
před 6 roky
Další články k tématu