21. 10. 2017

Novinka pod lupou: Ten Days in the Valley (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Ten Days in the Valley
Žánr: Drama / Krimi / Thriller / Mysteriózní
Stanice: ABC
Premiéra: 1. 10. 2017
Vysílání: neděle v 22:00
Délka pilotu: 42 minut
Předskokan: Shark Tank
Konkurence: Madam Secretary (CBS), fotbalová liga (NBC)
Tipovačka: Téměř 3/4 (74 %) všech lidí hlasuje pro zrušení. Tomu odpovídají i tipy týmů, jen optimisté mají prodloužení.

Kdo?

Tvůrce: Tassie Cameron
Herci: Kyra Sedgwick, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Josh Randall, Malcolm-Jamal Warner, Felix Solis, Erika Christensen, Kick Gurry, Francois Battiste, Abigail Pniowsky

Ve zkratce

Jane Sadlerová je přepracovaná televizní producentka a svobodná matka, která si právě prochází těžkým rozchodem. Když se její mladá dcera uprostřed noci ztratí, Janin svět se zhroutí. Život najednou připomíná umění: všechno je záhada, všichni mají tajemství a skutečně nikomu nemůžete věřit.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tento seriál nepatří k těm, o kterém by se tuto sezónu horlivě mluvilo a nedočkavě vyhlíželo. Po zhlédnutí pilotu musím říct, že hit z něj asi nebude, ale rozhodně to není propadák, který by měl být předem zavrhnut.

Zápletka je celkem obyčejná, jelikož poslední dobou se únosem dítěte zabývalo více seriálů. Ten Days in the Valley se od nich ale maličko liší. V prvé řadě má osmiletá Lake rodiče, kteří jsou lidé. Tím chci říct, že ani jeden není dokonalý a kdyby chtěl někdo ukazovat prstem a házet na někoho vinu, byli by rodiče první na ráně. Je to příjemná změna od dokonalých rodičů, které nesžírá vina a výčitky. A druhá věc, která se mi líbila, je prakticky finální scéna, ve které učinili tvůrci zajímavé rozhodnutí (nebudu spoilerovat).

Se samotným únosem přichází i spousta otázek. Kdo Lake unesl? Jak? Proč? Kde se nachází? Má v únosu prsty její otec? Zajímavá jsou také tajemství, která některé postavy skrývají. Hlavní hrdinka je velmi komplikovaná a zatím jsme viděli jen náznaky toho, s čím vším se musí denně zaobírat. Obsazení je taky vcelku sympatické, plus jsem byla jakožto fanynka Rookie Blue zvědavá na další kousek z tvorby Tassie Cameron.

Celkově však pilotu chybělo napětí, za což částečně může trailer a popis seriálu, které vyzradily hlavní zápletku. Únos Lake mohl být docela nečekaný nebo i napínavý – dokážu si představit, že by mi hlavou bleskla myšlenka, že ji třeba Jane nejde mrtvou, když se dobývala do domu. Pilot mě ale příjemně překvapil (má očekávání nebyla vysoká), takže na druhý díl se určitě podívám.
  • sympatické obsazení
  • nedokonalé postavy
  • spousta otázek a tajemství
  • konec
  • všední námět
  • chybí napětí
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Přijde mi, jako by tohle byl už asi třetí seriál úplně o tom stejném. Asi se mi to jen zdá, protože prostě jen vznikají seriály o matkách, které mají problémy s dětmi, např. Somewhere Between. Ten Days in the Valley je lepší, alespoň po pilotu. Dítě tady totiž jen zmizí, nemusíte ho mít pořád na očích. I když jak bylo vidět na konci, přece jen nebude úplně mimo příběh.

Každopádně kdo z obrazovky nezmizí, to je hlavní hrdinka. Upřímně jsem v průběhu sledování přemýšlela, jestli je mi sympatická, nebo jestli ji z celé duše nenávidím. Občas se totiž chovala naprosto logicky, takže jsem se s ní dokázala ztotožnit. Ale hned za minutu z ní byla naprostá trapná ženská (hodilo by se jiné, nevhodné slovo), u které si ťukáte na čelo, jestli tohle skutečně myslí vážně. Vlastně ani do konce dílu jsem se nerozhodla, jak to nakonec vnímám, protože se to tam střídalo jako den a noc. Uvidím u dalších dílů, jaký si na ni vytvořím názor.

Každopádně pravdou je, že tyto záhadné příběhy se mi líbí. Nevíme, kdo dceru unesl a co chce, celá linka se natáhne na sezónu, takže serializovaný příběh postupně graduje a odhalují se nové a nové skutečnosti. Je to podle mě dobrá změna od nekonečných case-of-the-week kriminálek nebo právnických a lékařských seriálů, máme šanci se s postavami dobře seznámit a tipovat, jak to celé dopadne. V tomto ohledu seriál chválím, protože jich podle mě není nikdy dost.

Budu koukat dál? Určitě, jen doufám, že navzdory bídné sledovanosti stanice odvysílá celou sérii, ať vím, jak to dopadne.
  • záhadný příběh
  • serializovaný děj
  • malý prostor pro dítě
  • nic originálního
  • hlavní hrdinka je občas na facku
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Ze všech trailerů, které letos vyšly, se ten TenDays in the Valley nabízel jako snad jako úplně nejnudnější. Já i ragelly jsme u něj trpěly tak moc, že nás začaly chytat roupy a začaly jsme vymýšlet podivné teorie o tom, o čem by seriál mohl být. Jistě, i ty největší hrůzy můžou překvapit, ale čekal by to tady vůbec někdo? Existuje někdo, komu nebylo minimálně od traileru jasné, že tohle bude nejspíš průšvih?

Seriál samotný je nakonec i docela přežitelný, začátek epizody se sleduje dokonce i relativně dobře. Zbytek se snaží o nějaké snad psychologické drama, ale jestli jste viděli trailer, tak asi víte, jak to dopadlo. Jako kdyby někdo točil motoristický pořad, ale měl k tomu jenom přední nárazník auta a netušil, co je to auto. Jako takové značně roztahané nic.

Trochu si říkám, že by tvůrci udělali lépe, kdyby využili náš nápad a udělali by z hlavní hrdinky úplného blázna, který by hledal neexistující dítě. Bohužel, podle všeho malá Jezírko (obvykle si že jmen jako „Lake“ srandu nedělám, ale u tohoto kousku se musí využít každá příležitost proč se mu smát) skutečně žije, takže tu máme jen lehce nervově labilní hlavní hrdinku, kterou dožene to, jak moc riskuje při psaní seriálu. Tomu říkám promarněná příležitost.

Pokud měl seriál někde v něčem nějaký potenciál, zůstal naprosto nevyužit. Hlavní hrdinku vlastně zmizení dcery většinu epizody zas tak netrápí, protože neví, že není u otce, místo toho se potácí mezi svými problémy a natáčením nějakého podivného seriálu. Všechno je provedeno navíc jen tak nějak napůl, nic není pořádně, takřka nic nedokáže nějak víc zaujmout, prostě je to jedna velká chyba.

Která pomalu dohnije na těch nedělích, nebo kdy ji to dávají, a s trochou štěstí už si na ni nikdo nevzpomene. Pro dobro všech, včetně (nebo hlavně?) ABC.
  • přežitelný začátek
  • hrozný trailer, hrozný výsledek
  • zacházení s psychologií
  • nedotaženost
20 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát šanci seriálu Ten Days in the Valley? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Jenny17

Jenny17

Intuice mě nezklamala, že do toho nepůjdu. Děkuji za lupu .o)
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno a musím říct, že Somewhere Between se mi líbilo o poznání víc. Téma je tady trošku podobné,...
před 3 roky
Další články k tématu