16. 12. 2017

Novinka pod lupou: Godless (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Godless
Žánr: Drama / Minisérie / Western
Stanice: Netflix
Premiéra: 22. listopadu 2017
Vysílání: celá série naráz
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

O čem to je?

Tato minisérie odehrávající se ve westernovém Novém Mexiku v 19. století sleduje příběh vyvrhele Franka Griffina, který terorizuje celý Západ během honu na svého bývalého chráněnce Roye Gooda. Ten je nyní jeho největším nepřítelem. Zatímco se Roy schovává na ranči u Alice Fletcherové, Frankovo pátrání ho dovede až do městečka La Belle, které je záhadně obýváno pouze ženami.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Godless se mi nedostal do hledáčku ani kvůli tomu, že se do něj pustil Netflix, a rozhodně to není kvůli žánru, protože jestli nějaký nemusím, tak je to western. Důvod je o dost prostější, stojí z tím obsazení. Jestli existuje jeden britský herec, kterého mě baví sledovat v jakékoliv roli, tak je to Jack O'Connell.

Ale není to jen on, kdo vás v obsazení zaujme, protože seriál je plný seriálových hvězd jako Jeff Daniels, Michelle Dockery, Sam Waterston nebo Kim Coates. Takže co se týče hereckých výkonů, tak o Godless nemám strach ani v nejmenším, protože to jde ruku v ruce.

Jak už jsem řekl, tak western obyčejně není nic pro mě, ale Netflix ho přeci jen dělá zajímavější. A to tím, že v něm důležitou roli hrají ženské postavy, které jsou tam obyčejně dobré jen jako prostitutky v baru. Kromě herců tady funguje i všechno ostatní a rozhodně nebudu překvapený, pokud se Godless bude skloňovat při příštích nominacích na Emmy.

Obyčejně mám silnější nutkání v sériích od Netflixu pokračovat ve sledování. A i když tady všechno vypadá dobře, tak mě pořád odrazuje fakt, že jde o western. Přesto dokážu ocenit, že to je kvalitní práce a určitě to dokoukám. Nebude to však to první, co budu sledovat.
  • dokonalé obsazení
  • skvělé herecké výkony
  • nový pohled na western
  • je to western
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Proč mám takový pocit, že Netflix toho točí tolik, že to ani nestíhá všechno oznamovat? Přijde mi, že u každé NPL od Netflixu píšu, že jsem o seriálu až do premiéry neslyšela a Godless není výjimkou. Nebo se to oznámí a pak se o tom do premiéry nemluví, takže na to člověk za těch několik měsíců spolehlivě zapomene. Zajímavá strategie, ale je pravda, že výsledné dílo dokáže případně mluvit samo za sebe i bez extra předpremiérové propagace. Je to ale případ Godless?

Úvodní scéna je hodně silná. Koukala jsem na to a nemohla jsem se ani pohnout. Neskutečná vizuální práce, způsob, jakým byl úvod natočen, myslím přesně podle představ tvůrců, kteří chtěli vyvolat v divácích emoce, což se skutečně povedlo. Je to opravdu jedna z nejsilnějších úvodních scén, které jsem kdy viděla, a to se tam vlastně vůbec nic neděje, jen sledujeme statickou scénu, do které žena a capella zpívá smutnou písničku. K této scéně se příběh poté v pilotu ještě vrátí, zjistíme, co konkrétně se stalo, a najednou všechny střípky zapadnou do sebe, my vidíme celkový obrázek a všechno to dává smysl.

Líbí se mi, že i když tvůrci sází především na westernovou stránku a ukázku brutálního života v tehdejší společnosti, je zde taky náznak romantiky, protože to mě obecně na westernech láká nejvíc, vlastně už asi od doby, kdy jsem s mamkou v pátek večer jako malá sledovala Doktorku Quinovou. Hlavní hrdina je sympaťák a na samotě na statku ovdovělé ženy byl jako ryba ve vodě. Mezi oběma hrdiny to skvěle jiskřilo, jen škoda, že se to nestihlo více vyvinout, protože těžko říct, jestli vůbec bude na tohle ještě v rámci první řady prostor.

Co se týče těch akčnějších scén, příliš mě neoslovily. Celkově je zde docela dost postav a já měla problém určit, kdo je klaďas a kdo záporák. Příběhově nakonec pochopíte vše, i když na začátku nic z toho nedává smysl. Pilot si hraje s časovými rovinami, po úvodní scéně se vrací časově o kousek dřív, ale ne úplně na začátek, takže akcím postav příliš nerozumíte. Až poté dojde na skutečný flashback na osudnou událost a vše se vysvětlí.

Celkově jsem ale spokojená. Ačkoliv některé scény pro mě jako nefanouška westernu byly nudnější, silný úvod, sympatické postavy a špetka romantické zápletky mi zařídily příjemně strávenou hodinu. Na další díly si v budoucnu určitě čas najdu.
  • úvod
  • hlavní postavy
  • náznak romantiky
  • nejde moc poznat, kdo stojí na které straně
  • pomalejší pasáže typického westernu
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Kdybych měla vyjmenovat, jaké žánry jsou dnes v seriálovém světě zastoupeny nejvíce, western bych rozhodně nezmínila. Historických počinů je sice stále točí relativně nemálo (nebo je těch pár zástupců minimálně dost na očích), ale tomuhle období už se moc pozornosti nedostává.

Takže něco podobného jako Godless v současné době se zdá jako docela velký risk, který může buď vyjít, nebo z toho může být katastrofa. Vzhledem k tomu, že má seriál pod taktovkou Netflix, jehož hlavními zdroji zklamání jsou snad jen komedie o dívčinách, které si pořád na něco stěžují, je docela velká pravděpodobnost, že půjde o alespoň relativně kvalitní kousek.

A Godless tohle doopravdy splnil. Kamera vypadá velmi dobře, hereckému obsazení asi není vůbec co vytknout, protože všichni své role hrají velmi dobře, všechno je provedené precizně a opravdu dobře. I tak mi ale přece jen něco chybí.

Je mi jasné, že různí kritici a porotci seriálových cen se mnou nebudou souhlasit, ale za sebe bych tento žánr asi přece jen nechala už spát. Totiž, možná je to oním žánrem, možná je to něčím jiným, ale nějak si prostě nedokážu představit, že bych se chtěla dívat dál. Vzhledem k tomu, kolik času (ne)mám, je to sice skvělé, ale vážně má člověk od seriálu odcházet s tím, že stačilo? Na co je pak seriálu všechna ta preciznost, když chybí emoce?
  • obsazení
  • kamera, prostředí, kostýmy
  • žánr
  • chybí touha dívat se dál
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
marvio

marvio

Seriál mám nachystanej na Vánoční dovolenou, dám si každej den jeden díl.
před 6 roky
kjama

kjama

Paráda, western je přesně to, co můžu. Moc díky za tip :)
před 6 roky
hanee

hanee

Opravdu povedený western. Jako krásně natočená hra Red Dead Redemption pro PlayStation 3 :-)
před 6 roky
Další články k tématu