22. 10. 2017

Novinka pod lupou: Dáma a Král (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Dáma a Král
Žánr Drama / Krimi / Právnický
Stanice Nova
Premiéra 22. 10. 2017
Vysílání neděle 20:15
Délka pilotu 65 minut (s reklamami)
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Advokátní kancelář přibere do svého týmu soukromého vyšetřovatele, který má za úkol odhalovat skutečné viníky trestných činů, ze kterých jsou obviněni klienti kanceláře. Hlavními hrdiny jsou trochu podivínský vyšetřovatel Prokop Král a schopná a úspěšná advokátka Lenka Braunová. Společně tvoří protikladnou a jiskřivou dvojici, která však výborně funguje. Pod taktovkou šéfa kanceláře Rudolfa Černého a s pomocí začínajícího právníka Jiřího Mladého vyšetřují různorodé případy a pomáhají lidem, kteří nemohou nebo nechtějí jít na policii. Žádný zločin, žádná záhada pro ně není neřešitelná. Nejsou policisté, proto musí případy klientů řešit bez kriminalistického zázemí – důvtipem, překvapivou akcí, novým, nečekaným pohledem na zločin nebo jeho pachatele.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Další český seriál, tentokrát ne typická kriminálka. Docela se mi to vlastně i líbilo. Není to stejné jako miliarda dalších kriminálek, jaké na české scéně známe. Samozřejmě ten konec byl hodně přitažený za vlasy, taková maškaráda, vycucání si řešení z prstu, žádný extra zvrat. No jo, co můžeme chtít. Prostě je tu jeden geniální hrdina, který bude vždycky vsázet na svou vlastní intuici a nikdy se nebude mýlit. Je to průhledné jako sklo.

Každopádně je to milé. Hlavní postavy jsou sympatické, pokud od nich nečekáte zázraky. Hlavní hrdina vypadá trošku jako bezdomovec, což sice možná na začátku dává smysl, ale čekala jsem, že max. v půlce dílu už ho někdo ostříhá a oholí, ať se na něj dá alespoň trošku dívat. Podle fotek předpokládám, že se tak stane hodně brzo, pravděpodobně hned v dalším díle. Nejsympatičtější pro mě byla asi dcera; herečku znám ze Semestru a tato role, ač je o devět let pod jejím skutečným věkem, jí skvěle sedne. Určitě myslím, že má co dalšího nabídnout. Donutil skvělý jako vždy, ale tam snad ani nikdo nic jiného nečekal, to je vždycky sázka na jistotu a třešnička na pomyslném dortu celého hereckého obsazení.

Co mi rvalo oči, to byly flashbacky. Hudba u nich byla šílená, ale zdaleka nebyla tím nejhorším. Chápu, že jsme se nějak museli dozvědět, jak to tenkrát bylo (i když… museli? nedošlo by nám to i bez toho?). Ale to celkové provedení, to byla katastrofa. Nulová snaha nějakým způsobem, třeba make-upem, herce omladit. Vážně mám věřit, že těmhle čtyřicátníkům, možná i starším, je dvacet? Nevypadali ani mladě, ani zamilovaně, prostě flashbacky k pláči. Škoda, že to je tak nedotažené.

Zajímavý prvek tvoří postava, kterou hraje Ivana Chýlková. Zatím o ní víme jen jednu věc, a to to, že ona je bývalá majitelka diamantů, které tenkrát hrdina a spol. ukradli. Má tam ale rozjetých spoustu tajemných dějových linek s ostatními postavami, které mi na celém seriálu přidávají na zaujetí. Osobně mě zajímá, co se z ní vyklube (a taky kdo teda ty diamanty v současnosti vzal).

Budu koukat dál? Pravděpodobně ne. Však víte, jak to je, nestíháte ani svoje seriály, natož abyste si přibírali něco, co vás tak úplně neláká.
  • rozjeté záhadné serializovanější dějové linky
  • herecké obsazení
  • nejde o typickou kriminálku
  • flashbacky
  • bezdomovecký vzhled hlavního hrdiny
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Pokud jsem něco nepřehlédla, tohle je jediná podzimní novinka TV Nova. Seriál svým stylem docela připomíná jarní(?) Specialisty, seriál láká na kostru snad každé druhé kriminálky. Každý je jiný, lezou si na nervy, skvěle se doplňují, dočkáme se humoru mezi ústřední dvojicí. Fakt by mě zajímalo, kolik seriálů, které by splňovaly tyto body (uvedení v oficiálním obsahu výhodou), bychom společně dokázali vymyslet.

Co se týče hereckého obsazení, seriál vsází na ty nejznámější tváře. Je na každém z nás, jestli to budeme brát jako výhodu nebo jestli si připomeneme, že to trochu vypadá, jako kdyby v Česku žilo tak pět a půl herce, ale jedna věc je jistá. I přes tu klišovitost, která seriál doprovází už od začátku, se hercům daří vcelku zapůsobit.

Na rozdíl od Specialistů totiž Dáma a Král funguje i příběhově, krimi linka ukazující schopnosti hlavního hrdiny zatím vypadá o dost lépe než ta o jeho minulosti, což je dobrá věc, pokud se seriál hodlá v budoucnu věnovat hlavně případům, má potenciál.

Osobně doufám, že ta část o minulosti už je z větší části vyčerpaná, protože během sledování je jasně vidět, že čím dále epizoda postupuje, tím lepší je. Ono totiž už v prvním dílu je toto vysvětlování, nebo jak to chcete nazvat, pojato zbytečně zdlouhavě.

Celkově Dáma a Král opravdu není nic originálního a často je vidět inspirace jinde. Každopádně pokud tvůrci postup vezmou za správný konec, seriál má potenciál. Vzhledem k tomu, že už v první epizodě se občas projevují u postav záblesky charismatu, mohl by k tomu mít seriál slušně našlápnuto.
  • krimi linka
  • občas docela zajímavé postavy
  • zdlouhavé představení hlavního hrdiny
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Nira

Nira

Dám tomu šanci, díky za lupu :-)
před 6 roky
zip

zip

Počkám pár dílů, jestli budou ohlasy stále pozitivní, tak to zkouknu, vypadá to nadějně:-)
před 6 roky
Tempy

Tempy

Tak nevím, možná jsem moc náročná, ale přijde mi, že poslední dobou nedělaj čeští tvůrci nic jiného, než že...
před 6 roky
Další články k tématu