23. 12. 2022

Novinka pod lupou: Král Šumavy (Voyo)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Král Šumavy
Žánr minisérie, životopisný, drama
Stanice Voyo
Premiéra 9. 12. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Adaptace románového bestselleru Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy sleduje příběh Josefa Hasila, převaděče ze šumavského pohraničí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jeden z té hrstky lepších a skutečně kvalitních seriálů vyprodukovaných v našich luzích a hájích. Všechno mě na tom bavilo, především tedy to dobové téma, obdivuhodný příběh a krásné šumavské prostředí. Chválím taky skvělé obsazení, jedná se většinou o originální a pro mě neokoukané tváře, za což dávám obrovský palec nahoru. Největším překvapením je za mě výborný Oskar Hes a jeho kolega-bratr Honza Nedbal, tenhle casting se opravdu povedl.

Vyprávění nikam nespěchá, přesto tam nejsou hluchá místa. Konec byl hodně drsný, nečekala jsem to a těším se na další zápletky (zejména tu s Judit Bárdos). Nejsem pamětník a nemám za potřebí se pouštět do detailů pravosti a nepravosti (natož do srovnávání s filmem, který Krále Šumavy propagoval tím, řekněme opačným směrem, než o co se hádám snaží tento seriál). Za mě užito nadmíru a dejte mi další díly.

  • obsazení v čele s Oskarem Hesem
  • bratrské duo Hes a Nedbal
  • šumavské lokace
  • příběh
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Líbilo se mi to. Stylem mi to připomíná Četnické humoresky. Voyo si dává s dramatickými seriály práci a jde to vidět, kvalita a větší rozpočet z toho jde cítit.

Nejsem velký znalec českých herců, ale i tak si všímám, že se v seriálech často opakují. Tady s potěšením neznám nikoho, takže mi to při sledování přišlo jako závan čerstvého vzduchu. A co je ještě lepší – herci, především hlavní představitel, jsou ve svých rolích opravdu dobří, nikdo tady nepůsobí jako pěst na oko.

Scénář vychází z předlohy, takže tam není moc co řešit. Jen jsem si při sledování říkala, jak těžká doba to tehdy musela být, dnes máme všechno skoro na stříbrném podnose a nemusíme řešit podobné situace, kdy vám často jde o život jen proto, že máte nějaké morální zásady. Ani si nedokážu představit, jakou odvahu lidé museli mít, nebo musí mít i dnes v jiných částech světa.

Voyo má za tento kousek zaslouženou pochvalu. Víc takových dramat, prosím, dramat, která dokazují, že i domácí tvorba může být kvalitní.

  • výborné obsazení
  • kvalitně natočeno
  • tíživá atmosféra dané doby
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
petrSF

petrSF

Fakt to má jen ty 3. díly? Zkouknul jsem to a nějak tomu zapomněli dát konec :D
před 73 týdny
Další články k tématu