5. 1. 2022

Novinka pod lupou: Stíny v mlze (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Stíny v mlze
Žánr drama/krimi/mi­nisérie
Stanice Česká televize
Premiéra 3.1.2022
Vysílání pondělí
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dvanáctidílná krimisérie natáčená v Ostravě a okolí představí kriminalistku Magdu Malou a jejího nového parťáka Martina Černého. Společně vyšetřují kriminální případy z nevšedních míst. Zkušení kriminalisté se zabývají případy z prostředí nejrůznějších sociálních skupin. Od dětského gangu ze sídliště a youtubery, přes motorkáře nebo pašeráky, až po realitní makléře.Silné příběhové linky budou zároveň sledovat osobní životy vyšetřovatelů. Magda musí skloubit časově i psychicky náročnou práci policistky se starostí o rodinu a malou dceru. Martin přišel do Ostravy, aby neztratil kontakt se svým dospívajícím synem, který žije se svou matkou, Martinovou dnes už bývalou ženou. Počáteční drobná rivalita mezi Magdou a Martinem pozvolna přeroste ve vzájemné sympatie a respekt. Oba ale netuší, že Magdu už nějakou dobu sleduje nedávno propuštěný vězeň, který realizuje důmyslný plán, aby se jí pomstil za své dřívější dopadení…

Trailer

A jaký je váš ortel?

Jak se stalo v poslední době zvykem, tak jsme vstoupili s Českou televizí do nového roku s kriminálkou. Nicméně stejně jako loni se jedná o kriminálku značně nesmyslnou, která vaří z vody, a to ještě ze zkažený.

Nejdřív ale něco pochválím, než budu kritizovat. Nosnými pilíři jsou jednoznačně Petra Špalková s Jiřím Vyorálkem, kteří svým výrazem dokážou unést i ty blbosti, které musí pronášet. Naopak je tu trestuhodně nevyužit Jaroslav Plesl, jehož manžel hlavní hrdinky prozatím aspiruje na nejzbytečnější postavu v seriálu. A to se snad ani nezmiňuju o náznaku možné nevěry z jeho strany.

Dalším, i když menším plusem, je znělka. Líbí se mi její koncept, ale místy je to nedotažené. Osobně se mi zdá, že se tvůrci snažili inspirovat Hrou o trůny, ale v provedení skončili napůl cesty.

A teď tedy k těm záporům. První epizoda má silné téma nelegální zápasů, scénáristé si o jejich průběhu ale zjevně přečetli akorát tak článek na Novinkách. Když si zápasníci mezi sebou kontrolovali občanky, tak jsem se musela smát. A když došlo na hledání obrázku loga golfového klubu stylem ukážeme ho náhodné třídě puberťáků, to už jsem byla pod stolem. Tohle se nedá ukecat ani tím, že se jedná pouze o seriál. Bohužel v tomto stylu pokračuje celá epizoda.

V rámci děje tu máme i dlouhodobou linku, která ale v podstatě není představena, takže divák se nemá proč dívat na další epizodu.

Osobně budu pokračovat dál, protože v rámci korony nemám sem tam po večerech co dělat, ale obávám se, že tohle si své diváky nenajde. Tedy pokud u toho naprosto nevypnete mozek a neakceptujete, že je to totální kravina.

  • Petra Špalková
  • Jiří Vyorálek
  • Znělka
  • Nesmyslné dialogy
  • Hloupá zápletka
  • Nenavnadí k dalšímu sledování
30 %
Mé hodnocení
litllewitch

Nalijme si čistého vína. Tohle je průměrná kriminálka, kterých tu před ní bylo bambilion a řekl bych, že se ani moc nesnaží být něčím jiným. Stejně jako ostatní kriminálky z této kategorie míchá osobní životy hlavních detektivů a jejich starost o své rodiny s jejich prací. Jak říkám, nic světoborného.

Přijít s něčím novým u tohoto typu kriminálek je nejspíš nemožné. Případ musíte vyřešit během stopáže jednoho dílu a dlouhodobou linku tak můžete vést jen přes rodinné strasti hlavních hrdinů, protože na pořádného nemesise, kterého by tým honil celý seriál není prostor. A jelikož rodinné problémy jsou také pořád na jedno brdo, tak ani tady se nedá přijít s ničím, co by divákovi vyrazilo dech. Potíže s dětmi, záletný manžel, někdo ze starší generace v tomto případě tchyně. Všechno už to bylo a tak nám divákům vyrazí dech leda tak to, že superpolicistkožena nevěru zatím nepostřehla, i když divák ji už tuší dopředu z pouhých dvou scén.

Takže jediné, co může podobná kriminálka nabídnout jsou neokoukaná prostředí. Jenže Ostravu jsme tu už v poslední době měli a to docela dost. A druhé prostředí je to případové. Zápasy v kleci nejsou v kriminálkách tak časté, ale zrovna jako na potvoru jsme je tu také v poslední době měly. Takže Stíny v mlze 0:2.

Kvalita zpracování je taková Čtéťácká, takže žádná hrůza, která přímo řve z upoutávek na konkurenční ZOO, kdybych měl srovnávat. Čistá kamera, s různými pokusy o nevšední záběry skrz žaluzie, prostě takový ten lepší standard. Tam patří i herecké výkony. Nenadchnou. Neurazí. Stejně jako celý pilot.

  • nezatíží mozek
  • občas je vidět, že měli konzultanta s policejní praxí
  • maskérská práce na zbitém policistovi
  • znělka, cením pokus o originalitu, provedení je horší
  • případ
  • rodinné trampoty
  • koncertní (kulturní) vložka
  • policejní IT (neumí použít Google Lens, warez si představují jako děti perníkovou chaloupku)
40 %
Mé hodnocení
Fruiko

České kriminálky mám dost ráda. Takže když jsem se dozvěděla o tom to seriálu, tak bylo jasné, že to chci vidět. Po prvním díle mohu říci, že jsem docela zklamaná. Že většina kriminálek je na stejné brdo, to jsem si zvykla a většinou se mi to líbí. A tady jsem zklamaná ani ne po té dějové lince, jako spíše, jak je to zpracované.

S tímto druhem případu se v České kriminálce nevyskytuje tak často. Možná spíše v dnešní době. Více jsem toto prostředí viděla v amerických seriálech. Sice tento druh sportu v lásce nemám, ale jako námět na kriminálku je to dokonalý. Přesto mi to neutíkalo a chvilkami jsem se přistihla, jak uvažuji, co budu dělat. Měla jsem nutkání vzít si mobil a být na něm. Pro mě to bylo vyšetřování zdlouhavé a takové nudné.

Drama tu bylo dost a taky to vystihovala hudba u toho, která se mi líbila. Ohledně postav, tak ty mi přijdou takové nevýrazné a doufám, že se nějak budou vyvíjet. Jedině vyšetřovatelka Malá a její kolega Černý jsou mi zatím sympatičtí. Ostatní postavy mi přijdou takové nevýrazné až nesympatické. Seriálu dám šanci a na další díly se dívat budu. Třeba konečné hodnocení nakonec bude vypadat jinak, než je tomu teď.

  • Magda Malá a Martin Černý
  • Hudba propojena s dramatem
  • Nevýrazné a nesympatické ostatní postavy
  • Trochu jsem se u toho nudila a hledala jinou činnost
40 %
Mé hodnocení
Janey T

Když se člověk dívá na komediální seriál na ČT, moc od toho nečeká, buď mu ten humor sedne nebo ne. Naopak, když se dívám na kriminální seriál na ČT, jistá očekávání jsou. Přece jen už ukázali v Raplovi, Labyrintu a 1. oddělení, že to umí. Ale ne vždy jsou očekávání naplněna jako v tomto případě. Nepřirozená, prkenná Špalková mi vyloženě vadila, můj oblíbenec Plesl zde ničím nevyniká, ale hraje druhé housle (a to doslova). Naopak mě mile překvapil Jiří Vyorálek, který jediný mi přišel uvěřitelný. Případ byl celkem předvídatelný a prolínání s osobním životem hrdinů zbytečné. Ale otevřená dějová linka s čerstvě propuštěným vězněm Miroslavem Hanušem slibuje zajímavý příběh. Nejvíce jsem si jako Ostravák užívala známé lokace, které jsou v blízkosti mého bydliště. Takže tomu dám ještě šanci a třeba se to rozjede. Jo a abyste věděli, v Ostravě nejíme řízky jen tak, většinou si k tomu dáme aspoň brambory ;)

  • zajímavé lokace Ostravy
  • rozehraná dějová linka s propuštěným vězněm, která nalákala na další díly
  • nezajímavé postavy i případ
  • předvídatelná dějová linka s milenkou / milencem
50 %
Mé hodnocení
zuzak

Tak už jsem se chtěl radovat, že budeme mít po delší době dobrou českou kriminálku, ale pak postavy promluvily. :D Jinými slovy –⁠ velice příjemně mě překvapila kamera, ta se mi v českých počinech většinou nelíbí, ba mě přímo štve, ale zde mě opravdu bavila. Tím však bohužel pozitiva pomalu končí. Ještě musím pochválit Petru Špalkovou, která „prostě umí“ a kvůli které jsem to vlastně vůbec zapínal. Škoda, že jí to kazí špatný scénář a dialogy.
Tragickou znělku bych ještě dokázal odpustit, pokud by zbytek stál za to, bohužel se tak nestalo. Ten seriál prostě neví, co se sebou. Je z něj úplně cítit inspirace úspěšnými severskými kriminálkami, ale je to zase takové hezky česky nedotažené a chabé. Například postava Mirka Hanuše – při jeho první scéně jsem se zaradoval, že ho uvidíme v pro něj docela netypické roli, ale postupem epizody jeho postavu tak „udusali“, že nemám nejmenší zájem dozvědět se, co bude dál, i když to tuším. O Pleslově postavě manžela hlavní hrdinky a jeho kolezích nehercích raději ani nemluvě.
Kapitola sama pro sebe je postava Jiřího Vyorálka, který sice umí hrát velice dobře, když chce, ale podle posledních rolí to vypadá, že už dlouho nechtěl. To mi řekněte, pro jakého diváka je taková otravná a zároveň nemastná, neslaná postava napsaná! Navíc ta divná dynamika mezi ním a hlavní hrdinkou, kdy na začátku ona říká, že je „ten novej“ a pak to spíš vypadá, jako by byli manželé, kteří si už po dvaceti letech nemají co říct.
Samotná detektivní zápletka je tak slabá, že jsem ještě pár minut před koncem čekal, kdy bude odhalen „ten pravý“ motiv. Nevěřil jsem, že by to bylo vše. Bylo. A na stopáž, která měla hodinu deset, to bylo zatraceně málo. Celé by se to dalo odvyprávět za 40 minut. Další díl sledovat nebudu, už od poloviny tohoto mi dělalo problém udržet pozornost.

Protip: Pokud musíš do pilotu napsat naprosto zbytečnou scénu, abys vysvětlil název seriálu, změň název seriálu! :D

  • kamera
  • Petra Špalková
  • dětská herečka
  • znělka
  • nesedící zvuk
  • špatní herci v malých rolích
  • postava Černého
  • nezajímavý případ
  • nesmysly ve vyšetřování
  • stopáž
40 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
lenkaknel

lenkaknel

Díky, ušetřili jste mi čas. Já snesu kdejakou českou blbinu, ale tohle vynechám.
před 2 roky
igwar

igwar

Zhodou okolností som videl najskôr druhý diel a až potom prvý. A nedivím sa že, hodnotitelia seriál tak...
před 2 roky
Fruiko

Fruiko

Nevím, viděl jsem všechny tři a nepřijde mi, že by to nějak vybočovalo. Jediný co mě asi zajímá, co...
před 2 roky
Další články k tématu