3. 9. 2022

Novinka pod lupou: Pálava (Prima)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pálava
Žánr komedie, rodinný
Stanice Prima
Premiéra 29. 8. 2022
Vysílání pondělí 20:15
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Přátelé, kteří spolu strávili studentská léta na brněnských kolejích, se každých pět let setkávají na Pálavě na srazu s přáteli. Na přelomu června a července tomu není jinak ani letos. Společně pronikají mezi starousedlíky a užívají si léto na Jižní Moravě. Ať už se vydávají sbírat houby, které na Pálavě vůbec nerostou, účastní se rybářských závodů, užívají si cykloturistiky nebo pronikají do tajů lásky, zjišťují při tom, jaký je to ten sluncem zalitý život na Pálavě.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Internetem teď létají katastrofické recenze, jaká hrůza že to byla. Já bych chtěla říct, že to taková hrůza zase nebyla. Nuda? Rozhodně! Ale pořád je to asi o level lepší než třeba Zoo, nebo Slunečná, které nemají ani hlavu, ani patu. Tohle má ještě pořád aspoň nějaký náznak logiky.

Asi si není potřeba na nic hrát, prim tu hraje příroda. Celý seriál je vlastně reklamou na Pálavu. Nějaký příběh, herci… To je jen taková nutná stafáž, aby se neřeklo. Scénář vás ničím nepřekvapí, což je vlastně zklamání, protože od Petra Kolečka člověk čeká něco úplně jiného. Od scénáristy, který stojí za klenoty jako je Čtvrtá hvězda, nebo Most, je tohle pád na dno televizní zábavy. Jenže zjevně i Kolečko potřebuje platit složenky.

Herci tu spíše přehrávají a úplně zbytečně. Totálně nesmyslné postavy tu mají Miroslav Táborský a Bolek Polívka… Toho mimochodem budeme moci vidět i v Hořkém světě. Jediný k přežití je tak Michal Isteník, který hraje svůj standard a je příjemně civilní.

Pokud rádi vypněte a baví vás sledovat tyhle český limonády, tak dobře pro vás. Já si tohle mileráda odpustím.

  • Pálava a její přírodní krásy
  • Michal Isteník
  • neurazí, nenadchne
  • scénář
  • zbytek obsazení
40 %
Mé hodnocení
litllewitch

Tohle teda mělo hodně jednoduchý scénář. Dokonce jednodušší než u většiny dalších primáckých pořadů. V podstatě celý díl byl jen o tom, že skupinka hrdinů absolutně netušila, co se děje.

Prostředí je pěkné, ale to je všechno. Přišlo mi, že tvůrci se snažili udělat komedii z Moraváků, že je vykreslili jako jednoduché a obyčejné vidláky. Je tedy pravda, že nejsem z jižní Moravy, ale tak nějak si úplně nemyslím, že by se měli chovat takhle jednoduše, až karikaturně. Jasně, všude se najde někdo, koho by do jakékoliv škatulky šlo zařadit, ale když vám seriál naservíruje celou komunitu na jedno brdo, je to trošku na pováženou.

Pro milovníky Slunečné nebo ZOO to asi bude uspokojivá náplň všedních večerů. Ale myslím, že domácí tvorba by mohla být brána trošku seriózněji, a to i v případě, že jde o komedii.

  • pěkné prostředí a příroda
  • vykreslení místních lidí
  • nesympatická skupina postav
  • slabý scénář
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Nebudu předstírat, že vůči tvorbě Primy nemám určité předsudky, protože mám. Tahle novinka je nepopiratelným důkazem, že mám proč a že si za to můžou sami. Tady se jako snažili o co? Prima opět nezklamala a připravila nám nezáživný průřez jiných svých seriálů, tentokrát jsem vyčmuchala Hvězdy nad hlavou a hlavně Vinaře. Mám dokonce pocit, že se to buď odehrává v tom samém vesmíru, nebo si aspoň půjčili stejnou půlku Moraváků.

Vtipné to není, chytré to není, originální to není. Za herce mi bylo trapně, zápletka i scénář stojí za starou bačkoru a ještě vysílali 2 hodinové epizody za sebou. Tenhle krok nepochopím. Mně stačila jedna a půl a musela jsem si jít zlepšit chuť něčím normálním. Od Kolečka jsem čekala rozhodně víc, oni i ti Vinaři (původní 1. série) byli oproti tomuhle poklad. Jediné plus má ode mě krásná jižní Morava, která si nezaslouží nekonečné trýznění hloupými seriály.

  • jižní Morava
  • v podstatě vše kromě lokace
20 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
jesmot

jesmot

Olivia Caroline Jones je to tak, Pálava navazuje na Vinaře a propojuje Křeticemi a některými postavami oba...
před 89 týdny
fabec1222

fabec1222

Když jsem si v létě přečetl, že tvůrci na jaře dostali úkol udělat něco ve stylu "Vinaři", a...
před 89 týdny
šotek10

šotek10

Jediná dvě + na tomhle všem - Michal Isteník a krásná příroda.... Seriál asi dokoukám, ale tuším, že po...
před 89 týdny
Další články k tématu