21. 1. 2022

Novinka pod lupou: Survivor Česko & Slovensko (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Survivor Česko & Slovensko
Žánr realityTV/soutěžní
Stanice Nova
Premiéra 18.1.2022
Vysílání úterý a pátek
Délka pilotu 140 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Jedinečná výzva o přežití je zde – jste na ni připraveni? Tropický ráj se pro skupinu soutěžících změní v noční můru, ve které budou muset bojovat nejen s nedostatkem jídla a pohodlí, ale hlavně mezi sebou. Pohádkovou výhru 2 500 000 korun ale může vyhrát pouze jeden. Kdo se stane vítězem? Začíná nejnáročnější show – Survivor.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Od další verze českého pokusu o reality show Survivor jsem nic moc nečekala, ale i tak jsem šíleně zklamaná. Je tak těžké se držet původního formátu? Musí se tvůrci snažit za každou cenu soutěž něčím o zvláštnit a udělat ji „bombastickou“? Výsledkem je bohužel zase další zprzněnina.

Kde jenom začít? Asi největším problémem, se kterým pak souvisí i další zápory, je více jak dvouhodinová stopáž epizody. Koho to proboha napadlo? A to ještě v průběhu dílu byla jenom JEDNA reklama. Bohužel to ale neznamená, že by se neustále něco dělo a člověk se měl na co dívat… Celkově totiž měla epizoda problém s dynamikou.

Z originálu jsme zvyklí na výzvu o odměnu a na výzvu o imunitu. Tak tady toho máme ještě víc. Kromě aktuální týmové imunity máme ještě imunitu individuální, a pak tu máme ještě vyřazovací duel. Ono totiž nestačí, že někoho odhlasujete na radě. Člověk s individuální imunitou totiž navrhne na vypadnutí ještě dalšího člověka. Co na tom, že je to nesmysl? Ale asi to má přidat na dramatu…

Soutěže byly navíc buď nudné, nebo zbytečně složité, a hlavně příliš dlouhé. Všechny soutěže totiž měly několik kol a čas se tak vlekl. Obzvláště asi 20 minutové sledování toho, jak se soutěžící snaží udržet na úzké překážce, bylo fakt výživné.

A teď k soutěžícím… Kdo sakra vymyslel, že jeden z týmů budou „celebrity“? Je teda fakt, že 90% z nich neznám, takže je asi můžu brát taky jako zástupce z lidu, ale jsou o dost otravnější. Klasičtí hráči jsou mnohem sympatičtější a za mě si i počínali mnohem lépe.

Zbytečným článkem se ukázali být moderátoři. Slovenský moderátor tam byl asi jenom jednou a od té doby jsme ho už neviděli a český byl zase nehorázně otravný. Jeho rozhovory se soutěžícími neměly ani hlavu, ani patu a zbytečně zdržovaly.

Sečteno, podtrženo, originálu to nesahá ani po paty a sledovat to budu jenom kvůli bizáru. Třeba se to ještě rozjede…

  • Hráči z lidu
  • Celebrity
  • Přepálená stopáž
  • Zbytečně moc výzev
  • Moderátoři
20 %
Mé hodnocení
litllewitch

Konečně je tu seriál, resp. reality show, ke které mám co říct. Amerického Survivera jsem v uplynulých třech letech komplet nakoukala (40+ sérií), takže docela přesně vím, o co tam jde a jak celý formát soutěže i zpracování jednotlivých dílů vypadá. Naopak jsem neviděla Robinsonův ostrov, Ostrov ani Trosečníka, tedy bývalé domácí pokusy napodobit tuto oblíbenou soutěž, takže budu porovnávat pouze s originální americkou verzí. A že toho k porovnávání je! Připravte se, tohle bude asi trošku delší názor.

1. Délka: Přes dvě hodiny čistého času? No to si snad děláte srandu. Dalo by se to odpustit, pokud by byla celá epizoda nabitá akcí, taktizováním, hledáním imunit, blindsidy a další zábavou. Tady ale čas vyplňují jen nesmyslně rozvleklé a úplně zbytečné rozhovory soutěžících s moderátorem a uměle nadsazené množství soutěží (o obojím se rozepíšu později).

2. Soutěžící: Nechápu snahy místních televizí cpát do každé reality show nějaké rádoby osobnosti. Ale upřímně, to pro mě není zase až takový problém, jelikož kromě Pazderkové nikoho z nich neznám a nikdy jsem je neviděla, takže tam je pro mě vlastně 23 neznámých tváří. Jo, celkem jich je 24, neskutečné číslo, jsem zvědavá, kdy začnou vyřazovat po dvou, nebo na to budeme koukat do Vánoc. Tím, že jich je tolik, jsem si u mnohých na kmenové radě říkala, kdo to vlastně je, protože jsem je tam vůbec nezaznamenala. Jinak ale nemám s výběrem lidí problémy. Horší je, že jsou všichni jedna velká šťastná rodinka. Když odešel týpek z červeného kmene, všichni to tam prožívali intenzivněji než na pohřbu, tolik potoků slz jsem dlouho neviděla. Probst by za ním třískl dveřmi a natruc by mu spálil šátek, takhle zbytečně zabrat místo ve hře někomu jinému. Bohužel, tím, jak všichni táhnou za jeden provaz, nedočkali jsme se žádného taktizování, vytváření spojenectví ani ničeho podobného.

3. Skryté imunity: Neexistují. Doufala jsem, že se moderátor na kmenové radě alespoň zeptá, jestli někdo nenašel skrytou imunitu, aby nám alespoň potvrdil, že nějaká je, ale vůbec se nezeptal. Jestli nebudou, tak to je velké zklamání a obrovský fail.

4. Soutěže: Soutěže nebyly špatné. Samozřejmě jsme je všechny viděli v původním Survivoru, ale s tím vůbec nemám problém. Více mi vadí, kolik jich bylo. Každá z nich byla rozdělená na více kol. Jasně, v každém kole nesoutěžili všichni z týmů, ale i tak to bylo zbytečně zdlouhavé. Kromě soutěže o odměnu a imunitu navíc nechyběla soutěž o individuální imunitu mezi členy poraženého týmu a duel na kmenové radě. Na individuální imunitu je zbytečně brzy, zvlášť když v kmeni je 12 lidí. Proč poražený tým ještě takto více extrémně vysilovat a dávat vítězům o tolik větší výhodu, když můžou odpočívat a sbírat síly? To přece nedává smysl, poražení budou vyšťavení a nebudou mít dost sil na další souboj proti druhému týmu, takže lze očekávat, že na kmenovou radu budou chodit pravidelně. Ale jinak jsem ráda, že alespoň mezi řečí zmínili, jak dlouho vítězka na stupíncích stála, protože postprodukce zapomněla časové údaje na obrazovku připsat.

5. Drsné podmínky: Upoutávky lákaly na to, jak to budou mít soutěžící těžké. Drsné prostředí Dominikánské republiky v ukázkách budilo zdání, že by skutečně mohlo jít o úctyhodnou domácí verzi Survivora. Ovšem velmi rychle jsem se tomuto zdání musela začít smát. Po úvodní soutěži o odměnu totiž odměnu získal nejen vítězný, ale i poražený tým. Na všechny čekaly v táboře deky – každý měl navíc vlastní! Musím to napsat s vykřičníkem, protože tohle mi hlava nebere. Tak jsme v Survivorovi, nebo na exotické dovolené? A to ani nemluvím o tom, že oba týmy mají ve svých domovech OBROVSKOU ZÁKLADOVOU DESKU, na které se můžou uvelebit pohodlně jako v postýlce. Dečka, pevná deska na spaní, moře – prostě ideální pohodová plážová dovolená. Postavit si na té krásné rovné desce střechu z listí už je to nejmenší, aby se tam opravdu cítili jako v luxusním resortu. Když si vzpomenu, jak lidi v americké verzi hledají nejlepší místo pro přístřešek, aby jim ho nevytopila voda, měli blízko oheň atd., tak z tohohle se mi chce opravdu smát.

6. Moderátoři: Na začátku dílu nás přivítali dva moderátoři, Čech a Slovák. Zbylých 100 minut už to Slovák vzdal, protože nebyl k nalezení, rázem jsme tu měli jen jednoho moderátora. Ne že by to bylo na škodu, protože na začátku ten jejich dialog působil jako prkenný úvod nějakého živého přenosu Superstar. Co bylo ale horší dál, byly nesmyslné snahy o rozhovory moderátora s účastníky. Místo, aby to rychle odsýpalo, dočkali jsme se opakovaných opakování (zpomalených scén) ze soutěží, které jsme následně ještě více rozpitvávali moderátorovými dotazy na to, jak jedni vnímají vítězství a jak druzí vnímají porážku. Jasně, na tyhle dotazy je čas na kmenové radě, ale proč to tam neustále vkládat, kdykoliv se s těmi lidmi vidí?

7. Kmenová rada: No, a teď zlatý hřeb večera, kmenová rada. Hned na začátku jsem nestačila zavírat oči, aby mi nevypadly z důlků, když na kmenové radě seděl i vítězný tým. Protože tady se stejně netaktizuje, tak proč by neměli i nepřátelé vědět, kdo jsou slabé články v druhém kmeni, kdo je nejslabší, kdo je populární (hrozba), kdo dostane hlasy atd., že? A nejen to, ale moderátor strávil dobrou porci času na radě tím, že ignoroval poražené a bavil se s vítězi – viz bod č. 6. Normálně jsem na něj na obrazovku řvala nahlas, ať už toho nechá a přesune se k druhému týmu, potažmo rovnou k hlasování, tohle bylo šílené. Ale pozor, hlasování není všechno, volba většiny totiž v československé verzi nic neznamená. Když dostanete nejméně hlasů, automaticky nevypadáváte. Čeká vás další soutěž, tzv. duel, a to s člověkem ze stejného kmene, kterého vybere vítěz individuální imunity. Takže soutěž o individuální imunitu není to jediné, co dává protihráčům výhodu, tvůrci se rozhodli poražený kmen oslabit ještě víc tím, že jednoho individuálního člena (dost možná to bude vždy někdo nejsilnější jakožto největší hrozba) podrobí dalšímu psychickému i fyzickému ždímání v duelu o vypadnutí ze soutěže. Bravo, tleskám.

Nejsem si jistá, jestli jsem na něco nezapomněla, ale tohle je tak víceméně v kostce vše, co mě při sledování napadlo. Ve výsledku je to spíše zklamání. Chtělo by to v postprodukci zamakat, udělat ty díly výrazně kratší, hbitější, zrušit zbytečné rozhovory účastníků s moderátory o ničem, nechat pouze medailonky, zakomponovat více rozhovorů a taktizování mezi účastníky, nevyšťavovat soutěžící zbytečně milionem soutěží, ale udělat jednu soutěž delší, jednokolovou a pro celý tým. Zrušit přítomnost vítězného týmu na kmenové radě a nechat rozhodnout sám kmen o tom, kdo má jít z kola ven. Vždyť proč se snažit měnit něco, co v zahraničí funguje už 20+ let?

  • lokace
  • ambiciózní projekt pro naše země
  • potenciál na zábavnou podívanou
  • rozhovory moderátora se soutěžícími
  • bez taktizování a skrytých imunit (zatím)
  • zbytečně dlouhé, ale neukáže nic podstatného
  • druhý kmen na kmenové radě
  • závěrečný duel
  • individuální imunita
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
ufonka

ufonka

Souhlasím se vším, co tu bylo napsáno. Z našeho pojetí Survivoru jsem v šoku.
před 2 roky
AislinK

AislinK

Na tenhle článek jsem se těšila. :D Nic nepřekvapilo, vidím to tak nějak stejně. Úplně jsem si říkala,...
před 2 roky
Carl0s

Carl0s

Standartně se vždy podívám na "Novinku pod lupou" a pak vyhodnocuji, jestli se do seriálu pustím....
před 2 roky
Další články k tématu