30. 10. 2018

Novinka pod lupou: Profesor T (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Profesor T
Žánr Krimi
Stanice Nova
Premiéra 28. 10. 2018
Vysílání neděle, 20:15

Délka pilotu: 58 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hlavním hrdinou je profesor kriminologie Jáchym Tauber, který pomáhá kriminalistům s vyšetřováním různých případů. Je to génius, ale také tak trochu podivín se svérázným smyslem pro humor. Navíc trpí strachem z bakterií a z nedokonalosti. Jeho povaha ho tak předurčuje k mnoha úsměvným situacím. V příbězích nechybí ani chvíle napětí a momenty překvapení.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Když jsem hledala obrázky do článku, vyjelo na mě několik dalších profesorů T. Předpokládám, že seriál je adaptací nějakého zahraničního formátu, takže má do jisté míry omezené pole působnosti. Musím ale říct, že mám po zhlédnutí pilotu hodně rozporuplné pocity.

Ze začátku jsem myslela, že tohle nedám. Hlavní postava je tak nesympatický člověk, že nejen, že bych ho nechtěla ani znát, ale už to samotné sledování bylo hodně nepříjemné. Celou dobu jsem přemýšlela, jestli ten herec tak špatně hraje, nebo mu režisér dával takové instrukce o tom, jak má postavu podat. Upřímně si nejsem jistá, co je správná odpověď. Ale přišlo mi to, jako by jen trhavě odříkával všechny své repliky a byl divákům vzdálený přes tři tlusté zdi, nejen přes jednu kameru.

Postupem času jsem si na něj tak nějak zvykla a o to víc jsem se ponořila do příběhu, který je pro české televizní stanice hodně drsný. Hlavně ta část s holkou, kterou dole vystraší profesor a nahoře skutečný pachatel, to jsem byla v šoku, i když šlo o očekávaný vývoj událostí. Fakt mi jí bylo líto, když si představím, že takovou porci neštěstí skutečně někdo může prožívat, běhá mi mráz po zádech.

Epizodní případy jsou pro tento typ seriálu typické a očekávané, takže tady se žádné velké překvapení nekoná, a vlastně je to asi i dobře. Ostatní postavy jsou takové neutrální, nevytvořila jsem si k nim vztah, ale že by mi extra vadily, to se taky říct nedá. Ale skutečně nevím, jestli dokážu překousnout hlavního hrdinu a jeho vystupování, resp. herectví jeho představitele.
  • drsné a odvážné scény
  • ve stylu Mentalisty
  • hlavní postava je velmi nesympatická
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Pokud znáte předchozí kriminálkouvou tvorbu Novy, tak vás Profesor T nijak nepřekvapí. Na rozdíl od konkurence je vidět jistá řemeslnost a nemá to ten laciný styl některých jiných seriálů. Skoro to vypadá jak nějaká zahraniční kriminálka, čemuž napomáhají i barevné filtry. Aby to nevypadalo jako další převlečené Případy 1. oddělení, tak tu máme takzvanou kriminálku typu kriminálka s konzultantem. Ze zahraničních kriminálek to už známe a víme, že konzultovat může kde kdo od specialistů na výrazy, přes spisovatele až ke kouzelníkům a podvodníkům. U nás tohle je spíš nevídané (když pominu obšlehnutého Castla na Primě), a tak to působí ještě neokoukaně.

O to víc, když konzultujícím je Pavel Řezníček, který asociálního profesora vymrskl na jedničku. Každé jeho otření kliky u dveří mu věřím do poslední bakterie. Naopak mám problém s mladou detektivkou, která mě přesvědčit nedokázala. Její vzhled a neustále přítomný batoh mi nějak ke kapitánce nesedí, ale třeba jsem jen plný předsudků.

Každopádně na české poměry to je nadprůměr a věřím, že další díly mohou být ještě lepší, až tvůrci nebudou muset řešit představování na úkor případu, který byl v pilotu docela slabý.
  • Pavel Řezníček
  • Pavel Řezníček
  • a ještě jednou Pavel Řezníček
  • zpívající scéna na střeše
  • case of week schéma, zatím bez dlouhodobé linky
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Tak teda nevím, jestli se někdo snažil pozvednout úroveň českých seriálů a sáhnout po tématu ze zahraničí, ale celé mi to prostě navozuje pocit české a ne moc povedené verze Monka. Pravděpodobně to byl záměr, ale některé věci z předlohy přímo těží a nejsou dobré. Nerad věci srovnávám, ale toto se prostě snaží získat přízeň diváků oblíbeného detektiva.

Co mohlo být na seriálu zajímavého a pozvednout jeho úroveň, byly psychologické poznatky nebo základy z psychologie aplikované na kriminální oblast a profesorovo chování. Jenže jsou to takové věci, které mi připadají spíše jako výsměch „genialitě“ Taubera, i když pro průměrného českého diváka to asi stačí. Za mě ale nic moc, a to rozhodně nejsem nijak zběhlý v oblasti psychologie.

Vtip to nějaký má, ale ani tady nic moc extra, ono je to způsobeno hlavně odměřeností, chladností a arogancí Taubera. Každopádně i to by se dalo udělat takovým stylem, aby byl hrdina zároveň vtipný. Ostatní postavy působí, jako by neměly co nabídnout, a tak nějak nezaujaly. Příjemnou změnou bylo obsazení, kde až na pár jmen se jednalo o docela nové tváře, které zatím nejsou kriminálkovými veterány.

Celý díl byl spíš nudný, nenabídl nic napínavého a závratně zajímavého. Do budoucna by snad mohl seriál lákat naťuknutou minulostí, a tím jaký dopad bude mít pro další vývoj příběhu. Rozhodně to ale není věc, která seriálu udrží nebo dokonce získá diváky. Zkrátka nečekejte nic jako Monk 2.0, asi byste byli značně zklamaní.
  • sfouknutí kapesníku a scéna na střeše (pobavilo)
  • neopotřebovaná jména
  • minulost a její možný dopad na přítomnost
  • předvídatelný děj
  • přemíra arogance
  • nudný příběh, nezaujme
  • úroveň psychologických poznatků
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
InaSe

InaSe

Dojem před zhlédnutím: Inspirováno Monke a Mentalistou, uvidíme. Dojem během sledování prvního dílu: Hlavní...
před 5 roky
kjama

kjama

Monk zkřížený s jakoukoli další kriminálkou viz výše... Konečně jsem se dostala k televizi a...
před 5 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Tak jsem s našima viděla větší část prvního a celý druhý díl... A nemůžu si pomoct, ale něco mi na tom...
před 5 roky
Další články k tématu