30. 5. 2019

Novinka pod lupou: Years and Years (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Years and Years
Žánr Drama
Stanice BBC One
Premiéra 14. 5. 2019
Vysílání úterý, 21:00

Délka pilotu: 55 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Lyonovi jsou zaneprázdněná rodina z Manchesteru. Daniel se chystá oženit za Ralpha, Stephen a Celeste se strachují o své děti, Rosie flirtuje s novým mužem a Edith nebyla doma už několik let. Na ně všechny dohlíží babička Muriel. Jejich životy se skříží v jednu osudovou noc v roce 2019 a příběh se přesouvá do budoucnosti, abychom mohli sledovat nadcházejících patnáct let života Lyonových.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tohle začalo hodně dobře! Bohužel, po slibném úvodu se z toho stalo typické pomalejší rodinné drama, které nabízí předvídatelné situace u předvídatelných postav. U této novinky jsem výjimečně psala článek ještě před odsledováním pilotu, takže už jsem podle obsahu tušila, o co půjde.

Líbí se mi, že se tvůrci nebojí předvídat budoucnost. U podobných seriálů většinou příběh začíná 15 let v minulosti, a až následně se skokem v čase dostaneme do současnosti. Tady ale začínáme v současnosti a skokem jdeme (poprvé) do roku 2024, tedy pět let do budoucnosti. Následují docela znepokojující obrázky o tom, kam nás zavede americké úřadování Donalda Trumpa, a nezbývá než doufat, že seriál má jen velké oči a skutečnost nakonec nebude tak znepokojující.

Máme tu poměrně dost postav, je to jedna velká rodina po vzoru This Is Us. Ale tato rodinka mě nedokázala vzít za srdce. Nevím, čím to je, nikoho jsem si neoblíbila. Možná je to i tím, že jde o britský kousek, které mi obecně přijdou chladnější a s méně emocemi, což se v mých očích projevuje i v této novince. Přitom se seriálem není nic špatně, když se nad tím zamyslím. Jen mě nijak nezasáhl, nemám potřebu vidět další díly.
  • zajímavý koncept
  • odvážný pohled do budoucnosti
  • nezapamatováníhodné postavy
  • nechytí za srdíčko
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak do tohoto jsem šel s opravdu velkou obavou, která se během úvodu spojeném s televizním diskusním pořadem ještě zvětšila, ale nakonec jsem byl mile překvapen. Nečekejte nic velkého, co vás chytne za srdce nebo tak, jako páteční oddechovka se to ale sledovat dá.

Postavy jsou docela příjemné, jen mi od začátku vadilo neustálé opakování, že s touto členkou rodiny se prostě nemůžeme setkat. Super no, to to musíte opakovat v každé scéně? Každopádně jinak sedli, Muriel vypadala jako dost otravná, ale nakonec jsem si ji zavčasu oblíbil, snad jen Viv mi nebyla úplně po chuti, takže záměr splnila.

Časový skok jsem čekal delší, tak deset let, ale i těch pět je fajn a sestřih toho, co se během let stalo opravdu pobavil. Trump znovu prezidentem, Angela je mrtvá, na trůn usedl nový král (tedy smrt Alžběty), takže minimálně na tyto věci bych se do dalších dílů těšil, pevně věřím, že budou pokračovat i v dalších dílech. Vtipný a příjemný byl i zbytek epizody, jenom byla dost dlouhá, tady by asi sedla víc 30 minutová verze.

Přemýšlím, jak vůbec zhodnotit obsah, jenže ono to tak rychle vyletělo z hlavy, opravdu jen taková lehká večerní blbůstka, při níž vlastně kromě obrázků nic nevnímáte. Takže sice tu jsou vtipná místa, zajímavé situace, ale zároveň dost rutinní, které vám prostě proletí skrz hlavu a nic víc. Ale seriál nám alespoň dává zajímavý náhled na možnou budoucnost našeho světa, kam spějeme, ať už rusko-ukrajinská krize nebo pohlcení moderními technologiemi, za které se dá schovat. Plus emotivní příběh Bethany, který je vykreslen opravdu brilantním způsobem, jen se ukáže, že jde o něco trochu jiného, což je značně děsivé (tedy myslím, kam až se můžeme díky technologiím dostat). Ve výsledku toho tedy je dost, co ve mně zanechalo stopu, i přes to se ale seriál nezařadí do mého watchlistu.
  • postavy
  • události nadcházejících pěti let
  • dost dlouhé
  • rychle vypustíte
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
maurie

maurie

Po přečtení těch dvou recenzí je zhodnotím (ty recenze) zvoláním "O, sancta simplicitas!" a...
před 4 roky
TerriB

TerriB

Seriál jsme zhltla a považuju ho za oči otevírající, pomalu až život měnící s trochou nadsázky....
před 4 roky
Luteka

Luteka

Díky za příspěvky v diskuzi, jinak bych si zoufalstvím asi vyrvala vlasy. Ne, kecám, tak dramatická...
před 4 roky
Další články k tématu