15. 11. 2018

Novinka pod lupou: Rédl (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Rédl
Žánr Minisérie, Retro, Drama
Stanice Česká televize
Premiéra 11. 11. 2018
Vysílání neděle, 20:25

Délka pilotu: 69 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Roku 1992, těsně před rozpadem Československa, je Roman Rédl na vrcholu své kariéry. Dostane za úkol trestní stíhání posledního šéfa StB, generála Ference. Ovšem z důvodu blížícího se rozdělení republiky hrozí, že obžalovaný unikne soudu odchodem na Slovensko. Rédl se jej tedy snaží udržet ve vazbě co nejdéle, aby mu v útěku zabránil. Situaci zkomplikuje případ, který se rozhodne řešit z osobních důvodů. Jako vojenský prokurátor se dosud zabýval převážně zločiny vojáků, nicméně tato kauza zasahuje do civilního sektoru. Rédl navíc naráží na nechuť policie ke spolupráci. A protože k řešení případu bude potřebovat znalosti kryptografie, musí se chtě nechtě obrátit s žádostí o pomoc na generála Ference, který je v tomto oboru eso.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

S čestnou výjimkou Pelíšků jsem Hřebejkovy filmy nikdy nemusela. Nevím, možná jsem je sledovala v době, kdy jsem je ještě úplně nechápala, a prostě mě neoslovily, ovšem ani nyní nemám žádnou potřebu se k nim vracet. U Rédla jsem nevěděla, že jde o dílo v režii tohoto pána, ale musím říct, že to jde hodně poznat.

Ze seriálu čiší přesně taková atmosféra a nálada, jakou si vybavím, když se řekne Hřebejkovy filmy. Je to takové pomalé a depresivní, vlastně se tam za celou dobu nic nestane a na konci tak úplně nevíte, co jste to zrovna viděli. Rédl je v tomto o něco snazší, jelikož je dějová linka propletená krimi složkou, takže tak nějak trošku jde odvodit, co se tam odehrává.

Spíš mám problém s tím, že mi to prostě přijde nezáživné. Česká televize v posledních letech dokazuje, že se v natáčení vlastních projektů posouvá stále výš a mnohými z nich daleko přesáhne hranice průměrné české tvorby. I u Rédla se dá na první pohled ocenit technická stránka, která je v kombinaci s herectvím určitě na jedničku.

Ovšem průměrného diváka tohle až tak moc nezajímá. Jistě, do jisté míry i tyto věci hrají roli, ale myslím, že je důležitější zábavnost příběhu a chování postav. Tento seriál může být pro fajnšmekry, ale běžné publikum až tolik neosloví právě proto, že je to roztahané a bez akce. U seriálu si spousta lidí může zavzpomínat na tehdejší dobu, přece jen to retro není až tak staré a spousta z nás už v roce 1992 byla na světě (i když spousta z nás si z té doby pravděpodobně ještě vůbec nic nepamatuje). Ale stačí to k tomu, abych si pustila další díl? Spíš ne.
  • technická stránka
  • herecké výkony
  • pomalé tempo, bez akce
  • vlastně se tam nic moc ani nestane – nezáživné
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Vůbec nevím, co si o pilotu myslet. Celou dobu je totiž tajemný jak hrad v Karpatech a skok(y) v čase to jen umocňují. Ani ten závěrečný nevnesl do příběhu příliš světla. Rozjezd je pomalý a i když postupně nabírá na obrátkách, pořád jakoby se vám nedařilo do rozjetého vlaku naskočit. S přibývajícími stopami se naopak cítíte víc a víc ztraceni. Nevím, jestli to byl úmysl tvůrců, ale jako divák jsem se cítil víc v mlze než samotný vyšetřovatel v podání Ondřeje Sokola. Ten od začátku nepůsobí příliš důvěryhodně. Jako vysoký důstojník by měl mít úplně jiné chování a vystupování. Vypadá značně nejistě a i když k případu přišel jako slepý k houslím, tak by tak nemusel vystupovat. Nejhorší je, že se nechová konzistentně a v jednu chvíli si na policisty vyskakuje, aby se o chvíli později před těmi samými policisty krčil.Naproti tomu páreček mafiánů v podání Martina Hofmana a Davida Novotného působí o několik levelů lépe. Sice jejich drsné hlášky nejprve zní jak z nějakého jiného seriálu, ale když si na ně zvyknete, tak jsou asi tím nejlépe zapamatovatelným z celého pilotu. Teda hned po vlacích. Ty evidentně propojují vše a jsou přítomné o prvního záběru. Jejich role, stejně tak jako role obžalovaného Ference, je ale zatím divákovi ukrytá, i když je jasné, že vše se bude točit okolo tohoto spojení.

  • období
  • vypadá to, že to ještě bude tóčo
  • dostáváme se odnikud nikam
  • skoky v čase
  • Ondřej Sokol
50 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
marvio

marvio

Určitě na to mrknu, ale až budou venku všechny 4 díly, pěkně zaráz.
před 5 roky
andrea168

andrea168

Vyborne herecke vykony, ale straasne utahane a pulku dilu jsem se uplne ztracela.
před 5 roky
šotek10

šotek10

Také se přidám k těm, kterým se to líbilo. :) Musím říct, že mě to neuvěřitelně vtáhlo do děje a díl...
před 5 roky
Další články k tématu