25. 9. 2018

Novinka pod lupou: Manifest (NBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Manifest
Žánr Drama, Thriller, Mystery
Stanice NBC
Premiéra 24. 9. 2018
Vysílání pondělí, 22:00

Délka pilotu: 42 minut

Předskokan The Voice
Konkurence The Good Doctor (ABC), Bull (CBS)
Tipovačka ???

O čem to je?

Když letadlo letu č. 828 bezpečně přistálo po turbulentním, leč rutinním letu, posádce a pasažérům se ulevilo. Aniž by to tušili, během těchto několika hodin v letadle uběhlo na světě pět let a jejich přátelé, rodiny a kolegové dávno truchlili jejich ztrátu a posunuli se se životem dál. Nyní musí hrdinové čelit nemožnému, nicméně dostávají druhou šanci. Sotva však nová realita začne doléhat, odhalí se ještě větší záhada. Někteří z pasažérů si uvědomí, že jsou dost možná předurčeni k významnějším věcem, než si vůbec kdy dokázali představit.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Ooooooch, to bylo ještě lepší, než jsem čekala! Miluju seriály se záhadou a tahle vypadá parádně. Pilot mi utekl lusknutím prstu a dokonale nalákal na další sledování, už se nemůžu dočkat toho, až seriál sjedu maratonem! Na maraton je totiž Manifest jako stvořený. Serializovaný příběh je základ, a jak to tak vypadá, každý díl bude končit solidním cliffhangerem, takže čekat týden co týden na novou epizodu by mě asi umučilo k smrti.

Moc se mi líbí, jak byl pilot vytvořen – že celou událost sledujeme jakoby z úhlu pohledu lidí v letadle. Tím pádem jsme nemuseli ztrácet čas zbytečným zmatkem a smutkem, novinovými zprávami o tom, že se ztratilo letadlo, nemuseli jsme vidět, jak se vyvíjely životy lidí, kteří truchlili po zmizelých… Naopak, jako by divák byl v letadle taky, nezestárnul ani o den, a postupně velmi chytře začínáme objevovat střípky o tom, čím si za posledních pět let prošili ti, kteří nezmizeli.

[Tento odstaveček obsahuje spoilery, i když očekávané, tak čtěte s rezervou] Třeba naznačená dějová linka s manželkou hrdiny se mi moc líbí. Je asi nesmysl předpokládat, že by pět let čekala na ztraceného manžela, který je považován za mrtvého. Ale celý díl se tváří jako šťastná a milující manželka, až na konci vidíme záhadné SMS od někoho, kdo předpokládám, že je její nový přítel nebo dokonce i manžel. Líbí se mi, že to tvůrci nachystali takto chytře a nenapálili to hrdinovi do obličeje stejně na přímo jako u jeho sestry, kde to naopak logicky dávalo smysl, že její bývalý přítel je po pěti letech ženatý.

Ze začátku jsem měla trošku strach, jak si zvyknu na postavy, protože hrdinka mi nepřišla extra milá a sympatická a její brácha zase dostatečně výrazný. Ale tím, že se u nich začnou rozvíjet jakési schopnosti, šli vlastně jejich charaktery úplně stranou. Tato jejich nová vlastnost mě natolik zaujala, že mi vůbec nevadilo je sledovat a ani jsem nepřemýšlela nad tím, jestli mě štvou, nebo ne. Oceňuju ale především konec, který naznačil, že by se příběh nemusel točit jen kolem těchto dvou, ale pozornost by mohla být strhávána na všechny pasažéry, čímž máme před sebou hodně široké pole pro zajímavé dílčí dějové linky, které se pak, doufám chytře a inovativně, budou spojovat do společného hlavního příběhu při řešení záhady, co se s letadlem stalo a jaké to bude mít důsledky pro všechny zúčastněné.

Jsem nadšená. Pro mě zatím nejlepší letošní pilot z Velké pětky. Jediné, čeho se bojím, že ho zabije malá sledovanost dřív, než se stihneme dozvědět, co se stalo. Prosím, řekněte mi, že to mají tvůrci vymyšleno na celou sérii, a že nedají cliffhangerový závěr stejně, jak jsme to viděli u desítek podobně laděných napínavých seriálů, které byly utnuty po první řadě a my se nikdy nedozvěděli, jak to nakonec celé dopadlo. Manifest si uspokojivé zakončení rozhodně zaslouží, to s jistotou můžu tvrdit už po pilotu.
  • nápad a jeho zpracování
  • velká záhada
  • konstrukce pilotu, kdy s každou minutou jste do příběhu víc ponořeni
  • postavy a jejich nadpřirozený rozvoj
  • moc se nehodí pro každotýdenní sledování (s týdenními pauzami se ztratí napětí a atmosféra)
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Nejsem moc fanouškem katastrofického žánru a vlastně ani nemám ráda posouvání v čase, ale tohle mě už podle popisu a i díky traileru prostě zaujalo. A během celé pilotní epizody mě to zaujetí nepřešlo. Díl jsem zkoukla jako nic a vím jistě, že hned příští úterý kouknu na další epizodu.

Jeden z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodla tenhle seriál zkusit, je Josh Dallas. Těšila jsem se, až ho znovu od skončení Once Upon a Time uvidím. Navíc tu má kromě jeho seriálové sestry (Melissa Roxburgh) asi druhou nejhlavnější roli, takže si ho tu vychutnáme opravdu dost. I zbytek obsazení mi je velice příjemný, chemie mezi herci je výborná a vztahy mezi postavami se úžasně prolínají.

Musím podotknout, že jsem neskutečně zvědavá, jak se celá ta záhada vyřeší a co na nás autoři seriálu vymyslí. Doufám, že to bude opravdu stát za to. Věřím, že seriál má velký potenciál a za mě se řadí mezi nejlepší letošní novinky.

Manifest je krásnou kombinací tajemna a mnoha záhad, ale i vztahů (ať už romantických, nebo pracovních) a obtíží normálního či docela neskutečného života.
  • Josh Dallas
  • celkově sympatičtí herci
  • děj
90 %
Mé hodnocení
vuvicom

Trailer na Manifest mě před časem zaujal, proto jsem se s chutí vrhla i na pilot a musím říct, že nelituju. Obvykle podobné zápletky moc nevyhledávám (z Lost jsem viděla asi 5 epizod), ale myslím, že v tomto případě to seriálu v mých očích docela pomohlo. Mám totiž takové neblahé tušení, že podobná zápletka už tu také musela být mnohokrát v bledě modrém. Ale pokud jste žánrem stejně nepolíbeni jako já, dovoluji si říct, že se budete bavit.

Příběh má spád a i samotný zásadní zvrat si odbudeme vcelku rychle a dále jen sledujeme následky. Na nějaké podrobnosti k tomu, co se stalo ve vzduchu, si budeme muset, jak už to tak bývá, počkat do dalších epizod.

Naštěstí se nenaplnila moje obava související s obsazením hlavní mužské postavy. Nebyla jsem si jistá, zda dokážu toho Krasoně z OUAT dostat z hlavy, ale Josh Dallas mi dokázal, že není jen hezká tvářička a „ztraceného“ otce od rodiny zahrál skvěle.

Jediná věc, která mě možná až tolik nepotěšila, bylo zaměření právě a jen na osudy oné zmíněné rodiny (když nepočítáme vedlejší příběh doktorky, který je však na ten hlavní také navázán). Mnohem více by mě zajímalo, jak se změnily osudy všech ostatních v letadle, ale závěr pilotní epizody mi dává naději, že se možná dočkáme i toho.

Zatím nám toho tvůrci moc neprozradili, ale i tak dokázal pilot zaujmout. Jen mám takový nepříjemný pocit, že pokud nám seriál brzo nenaservíruje nějakou pořádnou „pecku“, tento zájem brzy opadne. Přeci jen, opravdu nejde o nic světoborného, co by tu ještě nebylo.
  • obsazení
  • spád
  • vcelku zajímavá zápletka
  • stá variace na podobné téma
  • moc cílené na pár postav, které vám nemusí padnout do noty
  • laciné efekty
60 %
Mé hodnocení
Tempy

--

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Tempy

Tempy

Tak jsem viděla druhý díl a paradoxně byl podle mě lepší než pilot. Stejně v tom ale nevidím do...
před 5 roky
phoboska

phoboska

No vidíš a ja som už aj na to zabudla :D Kebyže si nevšimnem tvojho príspevku, tak ani neviem, že už je...
před 5 roky
misiacik0308

misiacik0308

Tak druha cast sice nesklamala, ale na moj vkus , moc sentimentalna. az na ten zaver. Ten bol fakt nieco...
před 5 roky
Další články k tématu