21. 9. 2018

Novinka pod lupou: Maniac (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Maniac
Žánr: Drama / Komedie
Stanice: Netflix
Premiéra: 21. 9. 2018
Vysílání: celá série najednou
Délka pilotu: 41 minut
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Patrick Somerville
Herci: Emma Stone, Jonah Hill, Sonoya Mizuno

Ve zkratce

Dva cizinci dostávají možnost najít řešení svých problémů skrze prazvláštní vědecký experiment.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Hned na úvod je asi třeba říct, že u seriálu Maniac nemá smysl koukat pouze na pilot a psát k němu hodnocení, protože to moc nepůjde. Přesto se o to pokusím, i když jde očividně o seriál, kde je potřeba zkouknout celou sérii (nebo alespoň více dílů). Já zatím viděla jen pilot a upřímně netuším, o co že tam vlastně šlo.

Pilot vás hodí do děje, který se odehrává v době, o které nic nevíte a koukáte na věci, které vám vůbec nedávají smysl. Přitom doufáte, že vám následující minuty aspoň některé z otázek objasní, ale toho se vlastně prakticky nedočkáte. Já si o seriálu dopředu nic nečetla, neviděla jsem ani trailer, takže nemám vůbec žádné informace. Věděla jsem jen, že tam hraje Jonah Hill a Emma Stone :D

Proto nechci po pilotu vyvozovat závěry, mně osobně jeden díl nestačil, abych si na seriál udělala obrázek. Pilot mě moc nebavil, protože jsem se v něm vůbec neorientovala. Až na konci to vypadalo, že se snad dostáváme k hlavní zápletce, takže nadcházející epizody snad budou záživnější a hlavně jasnější.

Procentuálně se tedy moc vyjadřovat nebudu a nechám tam neutrální střed – 50 %, protože jinak bych pilotu dávala třeba 10 %. Nenechávám se ale odradit a minimálně na druhý díl se podívám.
  • obsazení
  • další díly snad nemůžou být horší
  • zmatený divák
  • žádné vysvětlení nebo úvod do děje
50 %
Mé hodnocení
gabik.029

Pilot byl trochu zklamáním, protože Maniac vypadal opravdu zajímavě, „psychologické drama“ s nadějným zpracováním a ke všemu trailer, který láká na velké věci, ale celý úvodní díl se tak nějak vlekl. Čas docela utekl, ale děj nebyl zase tak poutavý, to je nejspíš úděl úvodních dílů.

Ač nebyl pilot protkán akčnější linkou, seriál zatím neodsuzuji, ale nevím, jestli mu ještě dám šanci, jelikož se mi úplně nelíbilo zasazení do doby. Na jedné straně je všude spoustu vymožeností automatizovaní roboti na ulicích, na straně druhé zastaralé počítače a místa.

Během čtyřiceti minut se dozvídáme spoustu věcí, většina nám ale stále zůstává skryta. Nadcházející díly snad nabídnou zajímavá vysvětlení, stejně tak jako množství dalších otázek a tajů. Co se vůbec stalo a vedlo hrdiny k jejich činům, co všechno jsou schopni jeden pro druhého udělat, vše je prozatím pouze v náznacích, které přislibují něco víc, než jen kvalitní psychologické dra­ma.
  • herecké výkony
  • hlavní hrdinka
  • napětí, tajemno
  • děj moc nezaujal (tedy co se akčnosti týče)
  • iritující hlavní hrdina
  • doba (moderní/zastaralá)
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Co to bylo? Celou dobu se mi tato otázka honila hlavou. V podstatě celý pilot nedával smysl, až v posledních pěti minutách to začínalo vypadat, že to konečně někam směřuje. Nejsem si úplně jistá, čeho se tady mělo dosáhnout. Asi mi tady budete zase tvrdit, že seriál je určený k maratonu a nedá se hodnotit bez zhlédnutí dalších epizod. OK, ale u spousty jiných seriálů to jde, a to i když mají výrazně serializovaný příběh s kupou záhad.

Emmu Stone miluju, herečka je to výborná. A její postava v seriálu mě hodně zaujala. Zatím o ní vůbec nic nevíme, tedy kromě toho, že je sprostá jako dlaždič. Ale hraje tak dobře, že mě opravdu zajímá, jak se její příběh bude vyvíjet. Jonah Hill mě zaujal o poznání méně. Myslím, že je to částečně jeho zevnějškem – nepřijde mi od pohledu sympatický. Především je to ale tím, jak je jeho postava napsána. Takové paranoidní lidi, i když jsou možná nemocní, moc nemusím.

Každopádně musím uznat, že ten závěr mě zaujal a jsem zvědavá, jak se příběh bude dál vyvíjet. Především se mi líbí prostředí, kde se příběh asi bude odehrávat, protože experimentální laboratoř není určitě nějakým běžným seriálovým prostředím. Myslím si, že skrývá hodně potenciálu, snad ho seriál nepromarní. Poslední minuty ve mně vyvolaly zvědavost i o postavách a jejich vztahu, myslím, že nakonec mi ani Owen nebude vadit, protože se ponořím do samotného příběhu a budu sledovat, co se bude dít s ním a Annie.

Rozhodně je to jeden z nejtěžších seriálů, které jsem po pilotu kdy hodnotila. Vidím tam prvky geniality, ale výsledek jako celek mi za to stál až v posledních několika minutách. Určitě ale seriál do watchlistu dál, protože ve mně dokázal vyvolat zvědavost o tom, co se stane dál.
  • závěr pilotu
  • Emma Stone
  • co to sakra bylo?
  • Jonah Hill
  • paranoia / nemoc hrdiny
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Je to už pár týdnů, co se na seriál těším a doufám, že mě Netflix nezklame. Hlavním lákadlem je pro mě Emma Stone, i když Jonah Hill mi taky není úplně protivný. Navíc to bude tak trochu i sci-fi, takže u mě se spousta boxíků odškrtla ještě předtím, než jsem viděl jedinou minutu. A trailer určitě neodradil.

Teď už ale k první epizodě, tak jak už je u projektů na Netflixu zvykem, tak ani Maniac neprozradí v prvním dílu skoro nic a k jejímu plnému užití bude třeba celá série. Z úvodní části se totiž moc nedozvíte, a to by pro některé mohlo být mínusem.

Já se radši budu soustředit na plusy. Seriál má určitě velký potenciál a první epizoda rozhodně neukázala všechno, co nás čeká. Což vlastně víme díky traileru. Osobně se mi zamlouvala výprava seriálu, která je laděná do takové pochmurné retro budoucnosti. Líbí se mi použití takových věcí, jako jsou ty staré počítače atd. Jestli se mi něco nelíbilo, tak to byl úvodní vypravěč.

A tak i když jsem podle traileru čekal něco jiného, tak neodcházím úplně zklamaný. Věřím, že se to v následujících epizodách rozjede a brzy budeme chválit další seriál od Netflixu.
  • obsazení a hlavně Emma Stone
  • retro budoucnost
  • potenciál
  • vyprávěč
  • bude třeba celá série
  • moc se nedozvíte
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Plánujete dát šanci seriálu Maniac? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Nira

Nira

Díky za názor, dám tomu šanci :-)
před 5 roky
Miro_CZ

Miro_CZ

Ok dám tomu šanci :)
před 5 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno, ale moc mě to nezaujalo. Je fajn, že se vše relativně vysvětlí, ale ani tak mě sledování moc...
před 3 roky
Další články k tématu