22. 2. 2019

Novinka pod lupou: Proven Innocent (Fox)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Proven Innocent
Žánr: Drama / Právnický
Stanice: Fox
Premiéra: 15. 2. 2019
Vysílání: pátek ve 21:00
Délka pilotu: 45 minut
Předskokan: The Cool Kids
Konkurence: Crazy Ex-Girlfriend (The CW), The Blacklist (NBC), Hawaii Five-0 (CBS)
Tipovačka: Všechny týmy kromě Optimistů tipují zrušení, s čímž souhlasíte i vy s převahou 72 % hlasů.

Kdo?

Tvůrce: Danny Strong, David Elliot
Herci: Rachelle Lefevre, Russell Hornsby, Nikki M. James, Vincent Kartheiser, Riley Smith, Brian d'Arcy James, Clare O'Connor, Kelsey Grammer

Ve zkratce

Seriál sleduje právnickou firmu zabývající se neprávem odsouzenými, kterou vede nebojácná právnička s touhou po spravedlnosti. Tým znovu otevírá vyšetřování a ohrožuje své vlastní životy proto, aby nevinní byli zproštěni viny a viníci se dočkali spravedlnosti. Hrdinčina motivace pramení z její neslavné minulosti; jako čerstvě dospělá byla obviněna a později zbavena viny ve významném případu, kvůli kterému se stala senzací bulváru a slavnou osobností. Pro někoho je hrdinka, pro někoho oběť, nicméně má drsnou povahu a nebojí se využívat i zastrašování a šikany svých nepřátel, kteří jsou zodpovědní za zločin, který ona nespáchala. Bojuje za práva druhých a přitom se snaží udržet si svou nevinu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriál mě zaujal hned během pilotové sezóny a od jeho objednávky jsem se těšila na premiéru. Po zhlédnutí pilotu musím říct, že jsem velmi mile překvapena, protože jsem se bála, že budu zklamaná.

Jedná se o seriál z právnického prostředí (připomíná mi třeba Conviction), kdy se hlavní hrdinka snaží dokázat nevinu těch, kteří byli stejně jako ona neprávem odsouzeni. Zabývá se případy, které vedl státní zástupce, jež vedl i její případ, čímž se snaží poukázat na jeho zkorumpovanost. Během pilotu stihla Maddie prošetřit hned dva případy, takže děj nebyl natahovaný a nudný. Zároveň byly jednotlivé scény příležitostně prokládány flashbacky z její minulosti, kdy byla Maddie společně s bratrem odsouzena za vraždu jejich kamarádky. Dozvěděli jsme se tak, co se stalo a co Maddie motivuje k prošetřování jednotlivých případů.

Zároveň je (i na základě pilotu) jasné, že se Maddie tajně pouští do vyšetřování vraždy své kamarádky – když ji totiž nezabila ona, tak kdo tedy? Jen mi nesedí, proč čekala tak dlouho, aby případ začala prošetřovat zrovna teď, když už je na svobodě sedm let (a předtím byla deset let zavřená).

Maddie samozřejmě nepracuje sama – pomáhá jí tým kolegů, kteří jsou stejně jako ona schopní a sympatičtí. Seriálu nechybí ani vtip – nemyslím tím zrovna humorné situace, ale spíše hlášky, u kterých jsem se nejednou pobavila. Na druhou stranu jsem byla trochu zklamaná, že hlavní hrdince všechno tak vychází, asi už jsem zvyklá z jiných seriálů, že se hlavním hrdinům nikdy nedaří a každý jim hází klacky pod nohy.

Celkově se mi ale seriál zalíbil a rozhodně mám v plánu ve sledování pokračovat, i když to bude nejspíš další z těch, který se další série nedočká.
  • flashbacky
  • nechybí vtip
  • sympatické postavy a obsazení
  • až moc pozitivní
80 %
Mé hodnocení
gabik.029

Nové zajímavé právnické drama, které by mnohým snad i mohlo zaplnit ve watchlistu místo po Scandal. Právnický příběh je prezentován z trochu odlišné strany než u jiných kousků.

Zainteresovanost hlavní hrdinky jí dodává jistý neotřelý náboj, který dělá příběh zajímavější. Nevím, jak je na tom seriál s dalšími epizodami, co se příběhů týče, ale pokud by vše mělo být pouze o snaze sejmout kandidáta, taky by to nemuselo být špatné, ale asi by se hodila forma case of week. Na pozadí všeho se ještě odehrává příběh z minulosti, který taky vypadá celkem slibně, takže co se tématu týče, za mě jo.

Některé postavy jsou nehorázně iritující a otravné, ale zároveň tak perfektní, že ač ne každý se stal mým oblíbencem, sedí mi do seriálu všichni. Část osob z minulosti jsme ještě nejspíš neměli příležitost poznat, takže na závěry v této oblasti je ještě brzy, ale i jakás takás chemie tu je.

Celkově působí seriál povedeně, nelze ovšem vyloučit, že sklouzne spíše k řešení osobních věcí, pomsty a křivd z minulosti a právnický systém se vytratí, což by, alespoň pro mě, byla škoda. Přece jen stojí za to si dát tu práci a neodbít to úplně nějakou blamáží.
  • zajímavé postavy
  • zainteresovanost Madeline
  • záhadná vražda z minulosti
  • pomsta
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Mám z toho podobný pocit jako z Convcition před pár sezónami. Seriál nemá nic navíc, čím by zaujal, ale mně to vlastně nevadí, protože se přesně trefuje do mého žánru. Myslím, že podobná epizodní dramata jsou nejsilnější stránkou Velké pětky, která jinak nemá moc možností posouvat hranice, na to ostatně máme kabelovky nebo streamovací služby. Tady se dočkáme maximálně stokrát dokola omílaných pohodovek a je na každém, jestli ho to i po letech stále baví sledovat, nebo dá raději přednost něčemu méně okoukanému.

Jedeme tu podle zaběhnutého vzorce. Seriál má hrdinku s temnou minulostí a tajemstvím, záporáka, který možná ani záporák není, epizodní případy a jednu serializovanější dějovou linku. Přesně, jak mi to vyhovuje. Líbí se mi celá ta záhada okolo hrdinčina případu. Vypadá nevinně, ale těším se, až se bude postupně odhalovat, co se tenkrát vlastně stalo a kdo za to ve skutečnosti může.

Doufám, že tvůrci vytasí všechna esa v rukávu už během první série a my se dozvíme odpovědi, protože tyto seriály, zvlášť ty nasazené v midseason, obecně nemají mnoho šancí dostat se do další série. A já bych opravdu chtěla vědět, jak to bylo.

Hercům nemám co vytknout. Nikdo sice neodvádí nějaké extra výkony, ale nikdo mi ve své roli vyloženě nevadil. Líbí se mi záporák v podání Kelseyho Grammera, který mi zde tak trošku připomíná svou postavu z Bosse. Jinak si po pár dnech od dosledování vlastně ani neuvědomuju, kdo kromě hlavní hrdinky se zde objevil. Nikdo vyloženě neutkvěl v paměti.

Ale jak říkám, rozhodně budu koukat dál. Pilot příjemně utekl, trefil se mi do žánru, probudil ve mně zvědavost a navnadil na další sledování. Na maraton asi ideální, taková jednohubka, kterou si užijete a pak přejdete k něčemu jinému a zapomenete na ni.
  • záhadná minulost a její rozplétání
  • příjemné tempo
  • vedlejší postavy nejsou nijak výrazné
  • nic, co bychom tu ještě neměli
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Plánujete dát šanci seriálu Proven Innocent? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
bettyragy

bettyragy

Koukám kam se tato diskuse posunula :-) Já jsem všem překladatelům moc vděčná, díky nim jsem začala sledovat...
před 5 roky
andromache

andromache

Ale já to mám fakt za 4 hoďky hotové.. Ano je fakt, že na korekci mám člověka, ale rozhodně se snažím ať...
před 5 roky
Yellow

Yellow

Jaj, důvod, proč titulky nedělám, i když mám kolikrát cukání to udělat, když někdo špatně přeloží...
před 5 roky
Další články k tématu