30. 1. 2019

Novinka pod lupou: Project Blue Book (History)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Project Blue Book
Žánr Drama, Historický, Sci-Fi
Stanice History
Premiéra 8. 1. 2019
Vysílání úterý, 22:00

Délka pilotu: 43 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh je vytvořen podle skutečného projektu Project Blue Book, leteckým vojskem sponzorovaným vyšetřováním fenoménu UFO v letech 1947–70.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

UFO mě ani trošku nebere. Je paradoxní, že Akta X byl můj první seriál, který jsem před mnoha, mnoha lety sledovala maratonem. Tenkrát mi to trvalo asi 3/4 roku a vypadá to, že se k tomuto trendu vracím, jelikož můj „aktuální“ maraton – desetidílného Damiena, mám rozkoukaného od srpna :-) Ale to jen taková vsuvka, nyní k samotnému seriálu.

Na stanici History se mi líbí, že se nedrží v bezpečných zaběhnutých kolejích, ale rozptyluje žánrově své působení do mnoha různých oblastí. Vikingové jsou největší hit, Six bylo zase úplně něco jiného a nyní dokonce UFO problematika. Pilot působí sebevědomě, a to nejen proto, že se inspiruje realitou. Tvůrci mají příběh dobře promyšlený, ukazují tak akorát, aby si získali divákovu pozornost, ale neprozradili toho přehnaně mnoho. Hereckému obsazení také nemám co vytknout. Všichni se svých rolí zhostili dobře, s nikým jsem neměla problém.

Ale pak je tu pro mě jeden z nejdůležitějších aspektů, podle kterých se rozhoduju, jestli seriál dále sledovat. Jaký ve mně vyvolal dojem? Dokázal mě naplno vtáhnout do příběhu, nebo nezaujal? A u této novinky bohužel musím říct, že mi zde chybí jakási jiskra, důvod, proč bych si měla pustit další díly. Asi je to v první řadě dáno tím, co jsem řekla v úvodu – téma UFO je mi docela cizí a lhostejné. I když objektivně ocením technické zpracování, herecké výkony, kostýmy a všechno okolo, tak po té subjektivní složce už u mě pilot drhne. Při sledování jsem se přistihla, že nedokážu udržet plnou pozornost a že se spíše nudím a čekám, až to skončí.
  • herecké výkony
  • technické zpracování
  • ucelený a dobře rozvržený příběh
  • chybí prvek zaujetí
50 %
Mé hodnocení
ragelly

O seriálu jsem věděl, ale nebýt výzvy, asi bych se k němu nedostal. Má originální téma; vědec jménem Josef Hynek, které vyvolává mylný dojem, že jde o Čecha, a bývalý pilot dohromady utvoří tým a začnou vyšetřovat podivné úkazy. Jejich úkol je uklidnit obyvatele, že nejde o návštěvy z vesmíru. Ale ukáže se, že některé úkazy se nesmí dostat k veřejnosti. I přesto, že jsem neviděl Akta X, tak si nelze nevšimnout podobnosti obou seriálů.

Pilot je klasický člověk od armády, nepochybuje o jejich práci, je mu jedno, že je jen využíván. Rozkazy plní doslova. Odmítá věřit, že dané úkazy mají mimozemskou souvislost. Zato vědec si klade spoustu otázek. Bude zajímavé, jak spolu budou vycházet, protože jejich odlišné vlastnosti určitě povedou k společným střetům.

Vypadá to, že se v každé epizodě bude řešit jiný případ, ale celou sérii se potáhnou různé záhady, které jsou nastíněny už v pilotu.

Celkové vyobrazení doby je věrohodné a musím ještě zmínit zajímavou ženu, která se pověsila na manželku vědce a jejich společná chemie je neuvěřitelná. Už se těším na další díly.
  • originální téma
  • záhady, které mě donutí seriál sledovat dále
  • česky znějící jméno hlavní postavy
  • linka s manželkou
  • nesympatická postava pilota
80 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Katka Mrkvicová

Katka Mrkvicová

Na tohle jsem se hodně těšila. ALE..... Viděla jsem první dva díly a musím říct, že i když kvalita...
před 5 roky
andromache

andromache

Já zatím viděla jenom pilot kvůli výzvě, ale něco do sebe to mělo a na další díly se chystám (až dojedu...
před 5 roky
Nira

Nira

Seriál jsem plánovala sledovat a kvůli obsazení jsem se i docela těšila. Zvažovala jsem ho do výzvy,...
před 5 roky
Další články k tématu