20. 3. 2019

Novinka pod lupou: Skvrna (Stream.cz)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Skvrna
Žánr Postapokalyptický, Drama, Minisérie
Stanice Stream.cz
Premiéra 10. 3. 2019
Vysílání neděle

Délka pilotu: 12 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V blízké budoucnosti záhadná nemoc zabíjí dospělé. Civilizace, jak ji známe, zkolabovala. Na světě přežívají pouze děti. Sourozenci Tom, Klára a Viktor našli útočiště v bývalém internátě. Život jim ale obrátí naruby dětský gang v čele s Nikem, který se ohání pistolí. Vůdce domácí skupinky Viktor navíc pomalu dospívá a je jen otázkou času, kdy se mu na jazyku objeví obávaná skvrna – první příznak nemilosrdné nemoci, která má na svědomí i rodiče sourozenecké trojice.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

U postapokalyp­tického seriálu je dvanáct minut na epizodu docela málo. Skvrna se snaží naznačovat, co se děje, ale upřímně celá epizoda skončila dřív, než se příběh mohl pořádně začít rozvíjet.

Seriál mě příliš nezaujal, těch pár minut nedokázalo pořádně nalákat na další sledování. Postavy jsou nevýrazné, nikdo logicky nemůže dostat mnoho prostoru. Spolu jim to příliš neladí, alespoň mi přišlo, že mezi nimi není žádné pouto, jaké bych si u skupinky izolovaných přeživších představovala.

Na druhou stranu se mi líbí, že Skvrna dokázala navodit správnou atmosféru. Tedy doufám, já jsem z pilotu cítila nervozitu, nestálost, ale předpokládám, že tak to asi bylo zamýšleno. Ani to mi ale nestačí k tomu, abych sledovala dál, a to i přesto, že postapo patří mezi mé oblíbené žánry. Prostě mi to celé přišlo takové nevýrazné, za pět minut už si nepamatujete, co se tam vlastně stalo (protože se vlastně nic nestalo).

Seriál se neptá na žádné otázky a ta jediná očividná (co se stalo?) mě upřímně ani nezajímá, pilot nedokázal vyvolat zvědavost.
  • uteče to hodně rychle
  • na naše poměry neokoukaný žánr
  • mdlé zpracování
  • krátká stopáž nedává šanci k rozvinutí příběhu ani postav
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Ukázky říkaly, že uvidíme seriál, co tu ještě nebyl. No, nebyl. Takhle nějak by nejspíš dopadl seriál, kdyby jste se ho rozhodli točit s kamarády a neměli jste úplně to nejhorší vybavení. Prostě takový amatérský film. Tedy seriál.Plusové body jsou za téma, ale jinak všechno od hereckých výkonů až po masky (makeup) a rekvizity vypadá hrozně lacině. Příběh nemá v pilotu čas na rozjetí a ani představení postav. Takže všechno, co se dozvíte, že jsou nějaké skvrny, a to je vše. I tak ale jeden z hlavních hrdinů má dost času na to půl pilotu prospat, což je nuda i pro diváka. Závěrečný cliffhanger už to nezachrání.

  • postapo téma
  • herecké výkony
  • málo příběhu
  • málo peněz z toho úplně křičí
40 %
Mé hodnocení
Fruiko

Český postapokalyptický seriál o světě bez dospělých, vzhledem k „rozmanitosti“ české tvorby to byla novina, která si musela v mém watchlistu najít místo. Nejsem žádným nadšencem tohoto žánru, ale tady mi prostě chybělo to zničení (asi jsem rozmlsaný z The 100), nějaké prostředí, krajina… Samozřejmě chápu, že se děj odehrává u nás a svět není zničen nějakou živelnou pohromou nebo tak, ale nemocí, i přes to mi zkrátka chybí něco mimo hlavní dějovou linku.

Postav je tu dost, ale o některých se toho dozvídáme méně než o jiných, nikdo mě nijak zvlášť nezaujal, o žádné velké chemii se taky mluvit nedá, takže ani postavy nijak nezaujaly. Jen jsem musel celý pilot přemýšlet nad oblečením postav, ale jo, jsem prostě naladěný na katastrofické scenérie s jinými sekáči, no. Outfity jsou to ve výsledku přirozenější.

S délkou je to celkem na nic, protože se toho do pilotu až tolik nevlezlo, je toho rázem míň k hodnocení a pro zaujetí (snad až na závěr, kdy jsem taky čekal trošku něco víc nebo dřív). Minisérie s tak krátkými díly, vždyť to rovnou mohl být jeden film. Ale dost bylo stěžování si, třeba následující epizody nabídnou více napětí, akce, lákadel nebo se děj rozjede zajímavým směrem a seriál dostane další sérii a tím i více prostoru. Jak jsem řekl, nic dlouhého, takže asi není problém dát šanci ještě nějakému dílu.
  • něco nového v našich končinách
  • krátké
  • rychle zapomenete
  • chybí spád
50 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Briggan32

Briggan32

Podľa popisu mi to úplne znie ako Between
před 5 roky
Nira

Nira

Vyzkoušeno, nezaujalo... Možná se to líp rozjede v  dalších dílech, ale zjišťovat to nebudu, mám ve...
před 5 roky
Další články k tématu