3. 9. 2018

Novinka pod lupou: Mayans MC (FX)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Mayans MC
Žánr Drama
Stanice FX
Premiéra 4. 9. 2018 (dostupné od 2. září)
Vysílání úterý, 22:00

Délka pilotu: 66 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Spin-off k Sons of Anarchy. Příběh se odehrává až po skončení událostí z původního seriálu. Hlavním hrdinou je EZ Reyes, který nedávno vyšel z vězení. Nyní je nováčkem (prospektem) v motorkářském klubu Mayans na hranici Kalifornie a Mexika. Hrdina si musí vytvořit novou identitu vyvrhele, aby zapadl mezi ostatní a postupně stoupal zpět na vrchol.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Překvapení, překvapení, Sons of Anarchy jsem… viděla komplet! Yes, konečně jeden seriál, u kterého to můžu říct, na něj už přišla řada před pár lety! Na druhou stranu ale musím dodat, že seriál nikdy nepatřil mezi mé úplně zamilované. Byl dobrý, ale že bych se k němu někdy musela znovu vracet, to zase ne. Mayans pro mě byli jeho slabší složkou, nikdy mě moc nebavily ty rozepře mezi oběma kluby a nikdy jsem neuvítala, když se někteří členové objevili na scéně. Takže když byl oznámen spin-off, který se točí právě kolem tohoto klubu, zůstala jsem ledově klidná.

Pilot ale příjemně překvapil. Na to, že má více než hodinu čistého času, mi utekl jako voda. Celou dobu jsem přemýšlela, jestli je to stejné jako SoA, nebo je tam i něco nového. A došla jsem k závěru, že je to stejné :-) Stejné drsné postavy, stejné nezákonné činnosti a sem tam vykoukne i nějaká ta známá postavička. Ale že to zrovna musí být Gemma, to mi byl čert dlužen. Nejlepší scéna ze SoA totiž pro mě byla, když Jax konečně vykonal pomstu za Taru. Ale Gemma se jen tak nevzdává a jen tak z obrazovky nezmizí. Očividně. Ale taky jistě pomůže, když váš manžel je tvůrcem obou seriálů.

Moc se mi líbí, že hlavním hrdinou je tady nováček. V SoA se prospektům zas tolik pozornosti nevěnovalo, takže Mayans MC to může napravit a ukázat, jaké všechno otročení musí tito chudáci podstoupit, jen aby se stali plnohodnotnými členy klubu. Už první díl toho přinesl víc než dost a musím říct, že já bych na to neměla nervy a sekla bych s tím asi hned první den.

Hrdina je sympatický, o dost víc sympatický než byl Jax. To mě asi těší nejvíc, že je tu konečně postava, které budu moct s čistým svědomím fandit. A taky je super, že není ryze kladný, ale má své mouchy. Ostatní prozatím nedostali tolik prostoru a víceméně mi zatím splývají, nejsou to tak jedinečné osobnosti jako ti v SoA, kde jsem vždy přesně věděla, o kom se mluví. Ale možná, že to chce pár dalších dílů, aby si na nové tváře člověk zvyknul. Jenže to bych mohla říct u každého pilotu a omlouvat tím to, že se tyto postavy prostě za tu hodinu nedokázaly vtěsnat do mé paměti. Co se mi líbilo taky hodně, to byla bývalá láska a její aktuální manžílek, který bude asi hlavním záporákem sezóny a který mi přišel zajímavější a lepší než všichni záporáci za celou dobu SoA.

Jediné, co bych seriálu vytkla, je až přílišná překombinovanost, kterou s sebou přináší dějová linka rebelů. Že tam figuruje donasečství policii, to bych ještě brala, přece jen se tam provádí tolik protizákonných věcí, že jsem podobnou věc očekávala hned od začátku pilotu. Ale rozehrávat tam ještě třetí stranu s rebely, to už mi přijde zbytečně moc. Asi se tvůrci přece jen chtějí odlišit od SoA, kde šlo o konflikty s policií docela často, ale nevím, zatím mě to příliš nezaujalo.

Celkově jsem ale spokojená. Pilot utekl jako voda, ukázal sympatického hlavního hrdinu a prostřednictvím flashbacků ukázal i některé známé tváře. Co víc si přát?
  • hlavní hrdina, jeho láska a záporák
  • flashbacky
  • solidní tempo
  • feel původního seriálu
  • ostatní postavy jsou zatím nevýrazné
  • linka rebelů
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
STOUPA

STOUPA

To mě připomíná že se už dlouho chystám na Sons of Anarchy.
před 5 roky
Tulrika

Tulrika

Sons of Anarchy se mi líbili. Tak Mayans určitě zkusím
před 5 roky
A.R.G.U.S.

A.R.G.U.S.

Dávat do názoru spoilery z Sons of Anarchy mi nepřijde vhodné, vůči těm, kteří SoA ještě...
před 5 roky
Další články k tématu