23. 1. 2017

Novinka pod lupou: Svět pod hlavou

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Svět pod hlavou
Žánr Drama / Krimi / Mysteriózní / Retro
Stanice Česká televize
Premiéra 2. 1. 2017
Vysílání každé pondělí
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Poté, co Filipa Marvana během vyšetřování případu srazí auto, se policista probudí v roce 1982 na severu Čech, ve městě, ve kterém se narodil. Aniž by tušil, proč tu vlastně je, začne pracovat pro okresní kriminálku a zjišťovat, že případ, který vyšetřuje zde, se v mnohém podobá tomu, který řešil před svou nehodou. Mimo důvodu, proč byl ve své době vlastně zraněn, má ale Filip konečně příležitost zjistit, co se stalo jeho otci, který zemřel v době, kdy byl Filip ještě velmi malý. A nakonec také zjistit, jak se vrátit zpět a nebýt nucen žít ve světě, který mu je tolik vzdálený a ve kterém se ještě ani nenarodil.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jak Drunk_Queen nenápadně podotkla, asi jsem jediný člověk v ČR, který předem netušil, o čem ten seriál bude :-D Takže mě docela překvapit ten zvrat v podobě návratu do minulosti, rozhodně to přineslo do pilotu zajímavý element.

Vlastně to bylo i docela vítané, protože hned, jak ten polda ukradl nějaký ten zápisník, jsem protáčela panenky, že půjde o další korupci. Takhle začíná o 35 let dříve s čistým štítem a hnedka je to zajímavější. Jasně, trošku mě překvapilo, že ho tam očekávali, že se nesnažil podívat za mámou atd., ale třeba to přijde.

Herci a jejich postavy vcelku ujdou. Je tady ten záhadný element v podobě Slovenky, která je v přítomnosti i minulosti, jsem zvědavá, co se z toho vyklube. Jinak na můj vkus to mělo tak o 10–15 minut víc, než bych vítala, přece jen ta celá hodina na pilotu byla znát, místy mi přišlo, že se to natahuje. Ale ve výsledku obecně, co jsem zatím viděla, tak lednové české novinky jsou docela zábavné, snad i natolik, že by na to člověk mohl koukat i dál (ne jen na pilot).

Nevím, jestli se k tomu ještě vrátím, protože, přiznejme si, čas prostě není. Ale určitě jsem po pilotu příjemně naladěná a zajímá mě, co se bude dít dál a jak se to celé vyřeší (Byl to jen jeden velký kómatický sen? Nebo je snad za tím něco víc?)…
  • twist s minulostí
  • záhadná Slovenka
  • serializovaná hlavní záhada
  • korupční úvod
  • dlouhá stopáž
70 %
Mé hodnocení
ragelly

V historických seriálech se zrovna nevyžívám, takže jsem si Svět pod hlavou pustila vlastně jen proto, že jsem byla docela unavená a říkala si, že českou novinku budu v této chvíli vnímat snáz. Takže má očekávání byla nulová. Byl to chybný přístup, nebo jsem seriál odhadla předem?

Na ČT je obecně, co se týče kvality, větší spoleh než na ostatní tuzemské televize, ale toto je trefa do černého. Předlohu seriálu jsem neviděla, takže netuším, jestli to náhodou není stejně přesná kopie jako u Doktora Martina, takže na tohle nedokážu brát zřetel, ale faktem je, že si seriál mé značně znavené já, které čekalo, že to nebude vnímat, zvládl velmi rychle získat a ihned měl moji pozornost.

Ač se dá začátek vnímat jako nápověda pro „normální“ kriminálku o normálním muži zákona, už i tehdy je cítit temná a lehce matoucí atmosféra. Poté se s příběhem dostáváme úplně jinam (myslím, že každý, kdo alespoň jednou slyšel o tomto seriálu nebo jeho předloze, tak bude vědět, ale raději nebudu riskovat zkažení překvapení) a tehdy přichází ta pravá podívaná. A temná a matoucí atmosféra je cítit ještě víc.

Netradiční hudební motiv následují staronová setkání v novém prostředí a ač je přítomnost některých vodítek v epizodě vysvětlena, stále zůstává několik otázek. Kdo ví, zda je odpověď na to, proč se nacházíme tam, kde se nacházíme, pravda, ale rozhodně je jasné, že epizoda končí až bolestivě rychle. Hlavní postavy jsou sympatické a zajímavé, kriminální zápletka „lehce pod vlivem“ skvěle funguje a dobové narážky pobaví.

Sice stále podezřívám web ČT, že mě donutila sledovat nějakou extrémně zkrácenou verzi, ale tohle jde rozhodně do mého watchlistu.
  • postavy
  • příběh mate a dodává spoustu vodítek
  • dobové narážky baví
  • příběh dokáže diváka vtáhnout
  • slabší znělka
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Českým televizím začaly mohutně docházet nápady a tak remakují ať už více či méně okatě zahraniční tvorbu. Po Poldovi, který byl roky v kómatu, aby se přenesl do současnosti, tu teď máme poldu, který se pro změnu přenese do minulosti. Pokud v tom máte bordel, tak to je v pořádku, moje žena se v tom taky trochu zamotává, tvrdíc, že tohle už jsme viděli.

Neviděli. A oproti Poldovi (s velkým P) to je trochu lepší. Tentokrát se remakuje některá z verzí Life on Mars, jen v českém prostředí, což nás přenáší zpět do komunismu. A hrdinu na špatnou stranu síly. Totalitní režim je tu vykreslen s menšími růžovými brýlemi než ve Vyprávěj a atmosféra nikdo nemá rád příslušníky přeci jen odpovídá skutečnosti trochu víc, ale i tak to není ono, i když se Ivan Trojan hajzla snaží hrát celkem přesvědčivě.

Jinak seriál trpí stejnými věcmi jako většina českých seriálů. Ať už jde o povinného Slováka (v tomhle případě tedy Slovenku) v obsazení, pomalý rozjezd nebo recyklaci záběrů z Majora Zemana. Zachraňuje to snad jen vtip s uklouznutím ve sprše, který, i když vám dojde pět minut před pointou, je alespoň trochu vtipný. No furt lepší jak Ordinace, ale myslím, že ČT má na víc.
  • vtip se sprchou
  • místy přehrávající Trojan
  • název půjde dobře zrébusovat do adventu
  • slabší zápletka (aka případ)
  • občas nejasná motivace postav
  • bez nápadu
50 %
Mé hodnocení
Fruiko

Jak ohodnotit pilotní díl, který je technicky na vysoké úrovni, herecky bez větších zaváhání a se zajímavou premisou, kterému chybí ale jistá osobitost? Ano, přesně takhle na mě první epizoda Světa pod hlavou působila…

Zápletka o chlápkovi, kterého srazí auto, on skončí v kómatu, ale zároveň se probere někdy v osmdesátých letech, netušíc, zda jde o sen nebo nějaký podivný skok v čase, zní velmi slibně. A je fuk, že je to jen česká verze Life on Mars, už fakt, že tu byl naprosto odlišný režim, z toho celého dělá něco úplně jiného. Děj je doopravdy zajímavý a na české poměry dost nevídaný. Tvůrci vystihují tvrdou dobu komunismu v osmdesátých letech zdařile, především skrz praktiky SNB – po chvilce se to ale zdá možná lehce jednostranné. To ale není největší kámen úrazu.

Svět pod hlavou disponuje velmi povedenou prací s kamerou a vizuálně jde o velmi zajímavé a originální zpracování, které se dá aktuálně v českých luzích a hájích najít. Dialogy jsou neotřelé, ale zajímavé a společně se stejně neotřelým vizuálem navozují velmi zvláštní atmosféru, která se dokáže dostat pod kůži. Té napomáhá i práce s metaforami a náznaky, či problesky do přítomnosti, do dění v nemocnici. A mezi herci není jediný slabý článek, především Trojan exceluje.

A i když tolik chválím, konečný dojem tak nadšený není. Celé to je tak řemeslně dobře natočené, až to působí až sterilně – bez emocí, bez nějakého ducha, bez nějaké osobnosti. Tváří se to sice jako něco víc, než to vypadá. Tváří se to, jako by to celé zahaloval opar tajemna. Tváří se to mysteriózně. Ale tak se pilot pouze tváří. Kdyby tyto věci, o které se snaží, dokázal plně prodat, mohlo by jít o pecku. Zůstalo to ale někde na půl cesty a pravděpodobně proto to na mě působí jaksi odtažitě. Pilot prodává zajímavý příběh v pěkném hávu, ale nesnaží se o nějaké, byť jen lehké, emoční zapojení diváka. Zpětně si uvědomuju, že mi vlastně bylo ukradené, co se postavám děje. Postavy jsou sice zajímavě napsané a práce s nimi není nijak špatná, mezi mnou a jimi, jako by byla ale jakási bariéra (ne, teď nemyslím televizní obrazovku :D), vytvořena právě tou nedokončenou snahou o něco víc.

Takže i když se mi líbilo, do jakého zajímavého hávu je pilotní epizoda oblečena, velmi mě zaujaly originální titulky, či nevšední hudba, moje dojmy jsou stále rozporuplné. I přes zajímavý příběh a spoustu svých kladů to na mě prostě působí až příliš odosobněně. Nerad dávám těch 60 % – třeba se mi ale s postupem epizod podaří dostat k postavám. Pokoukání to totiž špatné vážně není.
  • vizuál
  • úvodní titulky
  • hudba
  • zajímavý námět a povedeně zpracovaná atmosféra 80. let
  • Ivan Trojan!
  • zvláštní odcizenost, kdy si těžko hledáte cestu k postavám
60 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
hanee

hanee

Ke koukání prvního dílu mne ponoukla Výzva. Seriál, který se vrací do dob komunismu u mě velkou šanci...
před 7 roky
STOUPA

STOUPA

Seriál sleduji a docela mě baví.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Toto si musim niekde zaznacit...nech mam jedno okienko iste :D
před 7 roky
Další články k tématu