20. 7. 2017

Novinka pod lupou: The Mist

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Mist
Žánr Drama / Horor / Thriller / SciFi
Stanice Spike
Premiéra 22. 6. 2017
Vysílání čtvrtek ve 22:00

Délka pilotu: 47 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Město Bridgton ve státě Maine se pomalu, ale jistě noří do hluboké mlhy. Ta nejenže lidem lidem zabraňuje vidět cokoliv jiného, ale skrývají se v ní přízraky, které přinášejí každému, kdo se v mlze zdrží, bolestivou a děsivou smrt. Každodenní problémy přeživších musí jít stranou a i ti nejhorší nepřátelé se musí spojit, aby mohli obyvatelé města tuto katastrofu přežít.
Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

O hororech mám takovou představu, že by člověka měly vyděsit tak, až z toho strachy zapomene, jak se vůbec dýchá. Ale rozhodně ne tak, že všude rozleje hektolitry krve.

Bohužel i když na to většina hororů jde tím „lepším“ způsobem, snad vždycky se jim to daří tak nějak napůl. Podobně je na tom i The Mist. Občas jsem se přistihla, na obrazovce pomalu visím a ani nedutám, aby mi něco nevyšlo, ale jinak The Mist až bolestivě dodržuje běžné hororové schéma, takže si nedrží úroveň.

Začátek jako představovačka postav a odrazový můstek pro další děj je fajn, ale běžné „ukázkové smrti“, které ukazují, co se stane, když někdo neposlouchá moudra těch, co tuší, že je něco zle, jsou spíš vtipné. Opravdu netuším, kdo by si chtěl dělat selfíčko s mlhou. A opravdu netuším, kdo by si jich chtěl dělat s mlhou snad padesát. Nevím, jestli tohle měl být originální důvod, proč má tahle postava zůstat venku, ale je to spíš trapné než cokoliv jiného. Naplácnutí se polomrtvých na sklo nebo na policejní stanici sice ukazuje zajímavou práci maskérů (nebo někoho, díky komu to vypadá, že má někdo jen půlku obličeje), ale už je to hrozné klišé. Přeživší si sice zakřičí, ale když je to úplně všude, přestává to být zábavné.

The Mist není úplně zlé, Kingův nápad je skvělý, ale provedení je prostě trochu odfláknuté. Jako by se tvůrci spoléhali, že když do seriálu dají všechno, co je v jiných hororech (to dobré i špatné), tak mají úspěch jistý a všichni je budou milovat. Jenže tím pádem je z toho prostě jen průměr.
  • masky
  • několik působivých scén
  • klišé
  • některé věci jsou prostě odfláknuté
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Stephen King je ošemetné téma. V seriálech to může být trefa do černého, ale i trefa kompletně vedle. Kam se ale řadí Mlha? Přiznám se, že jsem byla zvědavá, jak seriálové zpracování dopadne. Film jsem kdysi hodně hodně dávno viděla, nalákal mě k němu především smallvillovský Superman Tom Welling. Film mě ale vůbec nezaujal, pouze mě utvrdil v tom, že mí oblíbení herci by se měli držet rolí, pro které jsem si je zamilovala :-D

Každopádně flash forward do současnosti, kdy se Mlha dočkala seriálu na stanici Spike. Výsledek mě tedy úplně nepřesvědčil, že by tohle mohla být další správná hororová seriálová klasika, ale na druhou stranu z něj ani nelezu hrůzou po zdi. I kdybych ho ale nazvala zlatým středem mezi oběma protipóly, není to moc povzbudivé, že? Já vám nevím, čím déle o tom přemýšlím, tím více jsem zmatená a nevím, co si myslet.

Líbilo se mi, že jsme se vrhli přímo do akce. Pilot dokázal propojit nezbytné seznamování s postavami i samotné jádro pudla, nebylo to tak, že by mlha přišla až na konci epizody a my jsme nevěděli, co se děje a co bude dál. Tady se proplétá celým pilotem a tvůrcům se podařilo dokonce i ukázat několik následků toho, když je jí člověk vystaven. Za to velký palec nahoru, protože po pilotu budete mít představu, o čem seriál bude a jak bude pokračovat dál, takže se vám snadněji bude rozhodovat, jestli koukat dál.

Větší problém mám s herci a postavami. Upřímně, hlavní hrdinka vypadá na to, že jí je tak 20, ne na to, že má 16letou dceru. Chápu, že reálně je asi starší, ale já jako divák si nechci dohledávat data narození a kontrolovat, jestli tohle opravdu může být pravda. Prostě na mě působí mladě a do role přehnaně starostlivé a puntičkářské matky se mi vůbec nehodí. Ostatní postavy nedostaly zatím dostatek prostoru k tomu, aby se více projevily, v podstatě po několika dnech od zhlédnutí dílu už si ani pomalu nevybavuju, jak vypadali. To rozhodně taky není dobře, když ve vás hlavní herci nedokážou zanechat žádný dojem, abyste si je zapamatovali a těšili se na další epizody s nimi. Chápu, že tady má být v hlavní roli mlha a ostatní jsou jen mušky bojující o život, ale i tak, chtělo by to někoho výraznějšího, koho si oblíbím a budu mu fandit, což jsem v pilotu nezískala.

Budu koukat dál? Asi tomu dám ještě šanci, protože mám ráda hororové seriály a filmy a tohle má potenciál být takovým novým The Walking Dead, kde nevíte, kdo padne za oběť jako další.
  • hororová atmosféra
  • svižné tempo a mlha v celém pilotu, nejen na konci
  • lepší než film
  • herci a postavy
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Stephen King je jeden z mých nejoblíbenějších autorů, ale musím se přiznat, že při jeho adaptování upřednostňuji filmy. Protože mívají většinou lepší tah na branku a nejsou rozmělněné nepodstatnými částmi, což u seriálů vždy hrozí.

Mlha už svou filmovou verzi má a ta se mi vcelku líbila. Jsem poměrně zvědav, co může seriál nabídnout navíc. Šikovně jsou vybraní herci s neokoukanými tvářemi, což mi při tomhle žánru vždycky přijde jako plus.

První půlhodinka, kdy se setkáváme s různými postavami, aby se nám představily a aby nám ukázaly, že středobodem malého městečka je teen drama, mě moc nezaujala. V okamžiku, kdy se však do města vplížila mlha, to začalo mít tu správně znepokojující atmosféru, a já si dovedu představit, že to sleduju dál.

Tím, že jde o seriál, se však bojím, že se dostaví efekt Under the Dome. Kde jsem byl unesen z první série, abych si nad přístupem scenáristů vytrhával s každým dílem víc a víc vlasů. Jsou tedy dvě cesty, pokud se to podaří udržet, tak se může jednat o povedenou zábavu, ale můžete do dopadnout i hůř než Under the Dome. Já si počkám na ohlasy po první sérii a pak uvidím, jestli bude mít seriál cenu dokoukat.
  • Stephen King
  • tajemná atmosféra, když přijde mlha
  • neokoukané tváře
  • strach, že to bude jako Under the Dome
  • první půlhodinka a seznamování s postavami
  • teen drama
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Nevím proč se ty seriálové adaptace Kingových děl (až na výjimky) tak nedaří. Fakt to nechápu, protože knižní základy mají tyto kousky výtečné, je na čem stavět, stačí to jen dobře uchytit. Ale to se většinou nedaří. Under the Dome doplatilo na rozvleklost a naprostou překopanost základního příběhu, kdy tvůrci každou sérií víc a víc vařili z vody. The Dead Zone se na předlohu úplně vykašlalo a mimo ústřední motiv nemělo s knihou nic společného. No a The Mist?

Doplácí na to, na co dojelo Under the Dome v pozdějších sériích. Na překombinovanost, lacinost, rozvleklost a snahu roztáhnout krátkou knihu a jeden film do co největšího počtu dílů, s očekáváním tvůrců druhé série. No tak, některým knihám prostě minisérie sluší. Podívejte se třeba na And Then There Were None. Na adaptaci Mlhy je ale 10 epizod hodně, a to i při po dlouhé době klasické čtyřicetiminutové stopáži.

Z hlavních knižních postav nezůstal kámen na kameni, scénáristé nám servírují kompletně nové. Neříkám ale, že to je špatně – postavy jsou totiž překvapivě zajímavé. Při sledování mě bavilo je sledovat, a ačkoliv se postavy liší těm z Kingova románu, typologicky jsou v obecném ohledu dost podobné postavám z knih Mistra hororu. Zajímavost a promyšlenost, to jsou dvě rozdílné věci. Postavy jsou sice na první pohled líbivé, ale tím, že jim dáte netradiční sexualitu a make-up je rozhodně nepropracujete. Díky tomu tak postavy neustále mění svůj charakter, chovají se nelogicky a působí otravně.

Jo, scénář za moc nestojí. Dialogy jsou průměrné, v mnohých případech šíleně skřípou. Postavy jsou špatně napsány, a i když je prvotní myšlenka rozhodně zdařilá, provedení je mizerné. Zmínit musím i to příšerné CGI, kdy herci v počítačové a šíleně nereálné mlze, rádoby efektně rozmazáni, jsou spíš k smíchu, než aby nahnali člověku husí kůži.

Horor nečekejte. V pilotu se dočkáte několika skomíravých záchvěvů mysterióznosti, což je tak vše. Nebudete se bát, nebude vám běhat mráz po zádech. Ani se neleknete, i přestože se tu objeví jedna velmi špatně natočená lekačka. Na druhou stranu je zde ale zdařilé gore. I když je povrchní a nemá příliš význam, nechutnosti jsou zpracovány opravdu nechutně a seriál se rozhodně nedrží zkrátka – nejde o nic světoborného, ale v seriálových vodách tolik podobných gore momentů nenajdete, rozhodně ne v hororovém TV žánru.

Suma sumárum jde o zklamání. Slušný příběh, za který tvůrci vděčí předloze, kazí víceméně všechno ostatní. Pominu-li podařené nechuťárny a slušné herecké obsazení (v čele s Frances Conroy), zbytek je nanejvýš průměr – na pohled zajímavé postavy jsou zoufale povrchní, nepropracované, a bezcharakterní, všichni se tu chovají zcela nelogicky, do toho odpudivé CGI a nezáživné dialogy. Pořád jde o slabší průměr, ale ambice Mlhy byly mnohem vyšší.
  • základní příběhová kostra (díky předloze)
  • gore scény
  • Frances Conroy (mimo pár přestřelů je slušný i zbytek hereckého ansámblu)
  • mizerné postavy
  • mindfucky a nelogická jednání lidí ve městě
  • velmi nepovedené CGI
  • ta jediná šílená lekačka
  • místo hororu jde spíš o vztahové drama
40 %
Mé hodnocení
Esgalnor

*Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?*s ní

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
m.abrams

m.abrams

ragelly: Ten film s Tomem Wellingem, se v originále jmenuje The Fog a je to remake filmu Johna...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Wow, tak teď jsem trošku v šoku. Celou dobu jsem si myslela, že to je ono :D V tom případě se všem...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Horor? Ani náhodou. Seriál nemá absolutně vůbec ani špetku napětí nebo jakékoliv hororové...
před 3 roky
Další články k tématu