22. 4. 2017

Novinka pod lupou: Ingobernable

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Ingobernable
Žánr: Drama / Krimi / Thriller
Stanice: Netflix (Mexiko)
Premiéra: 24. 3. 2017
Vysílání: celá série najednou
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: -
Herci: Kate del Castillo, Erendira Ibarra, Alberto Guerra, Erik Hayser, Luis Roberto Guzmán

Ve zkratce

První dáma Mexika je žena plná osobních názorů a ideálů. Když ale ztratí víru ve svého manžela, bude potřebovat všechnu sílu světa, aby mohla odhalit pravdu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na tohle jsem byla zvědavá. Na trailer jsem se nedívala, ale v diskuzi pod ním jsem viděla, že by se z toho mohla inspirovat Melania Trump, což ihned podnítilo mou zvědavost. Opět seriál, který je nemožné sehnat, takže díky inekafemu za poskytnutí pilotu.

Výsledek mě hodně potěšil. Celý díl utekl jako voda a já se skvěle bavila od začátku do konce. Naprostým vrcholem celého pilotu pro mě byla bitka mezi manžely, něco tak krvavého a drsného v kombinaci s nocí a deštěm jsem rozhodně nečekala, zvlášť ne u prezidenta a první dámy. Tato scéna ukázala, že tvůrci se rozhodně nebojí a jdou do seriálu naplno, což je paráda.

Seriál je ve španělštině, ale to vůbec nevadí. Anglické titulky jsou a děj vás tak pohltí, že ani nevnímáte, že nerozumíte mluvenému slovu. Hlavní hrdinka je hodně zajímavá osoba, docela mi připomíná Alicii z Good Wife, nebo alespoň tak si Alicii představuju. Rozhodně mě zajímá, co se dělo během jejího blackoutu a jak se celý příběh bude dál rozvíjet.

Budu koukat dál? Doufám, že se to časem objeví někde komplet, do watchlistu mi to jde.
  • postavy
  • manželská bitka
  • serializovaný děj
  • těžko sehnatelné
  • není v angličtině
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Novinka pod lupou se nezastaví opravdu (skoro) před ničím, takže nasaďme sombrera, je tu Mexiko! Juchů! Pardon.

Nevím jak vy, ale když se řekne Mexiko a seriály, napadnou mě telenovely. Přece jen jsme velmi blízko Jižní Americe, která je jednou velkou telenovelou, takže se ani není čemu divit. Ingobernable (prý neovladatelný) telenovela není. I když teda čtyřminutový zpomalený záběr seriálu na vážnosti nepřidává. Vážně, čtyři minuty! Chápete to?

Další věcí, která seriál dosti shazuje, je hudba. Ta má k telenovelám snad ještě blíž. Protože ano, seriál je drama, ale hudba naznačuje „drámo“ minimálně na druhou. Když se ještě spojí s tím čtyřminutovým zpomaleným záběrem, už se nedá dělat nic jiného než se smát. Minimálně pokud jste já. Každopádně takhle by to u seriózního seriálu prostě být nemělo.

Teď už si přijdu vážně zlá, ale příběh s útěkem první dámy taky není nic moc. Proč mě pořád napadá to slovo „telenovela“? Ano, říkala jsem, že to telenovela není, ale asi to k tomu má dost blízko…

Pokud bych měla za něco chválit, seznam už bude mnohem kratší. Postavy jsou přežitelné, ale asi nejvýraznějším plusem pro mě byl konec epizody. Ne proto, že by epizoda končila, ale scéna s dětmi první dámy, jak si zoufají nad ztrátou obou rodičů, byla docela působivá. Ale to je tak vše. Stačí to? Ne.
  • konec
  • postavy
  • telenoveloidní projevy
  • hudba
  • zpomalená desetina epizody
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Překvapivé osvěžení – mezi všemi těmi americkými seriály, kdy už to začíná být poměrně monotónní, se najednou zničehonic objeví Mexiko s Ingobernable. O premise jsem nic nevěděl, vlastně jsem nevěděl téměř nic o celém seriálu, protože teda nalézt alespoň odkaz ke stažení je až úctyhodný výkon.

Když se řekne „Mexický seriál,“ vybaví se mi jako první nějaká šílená telenovela typu Esmeralda nebo Mariana, královna noci (ne, ani se nezkoušejte na ty seriály dívat, pokud jste měli to štěstí a neviděli je). A ačkoliv to je od Netflixu, moc mě to neuklidnilo.

Obavy nebyly na místě. Úvodní titulky mě sice ještě moc nepřesvědčily – graficky pěkné, ta písnička se mi ale hodí jedině do té telenovely. Jak se ale epizoda rozjede, uklidním se. A že se rozjede extra rychle. Ta hádka mezi první dámou a jejím manželem-prezidentem je perfektně vystupňovaná a nasnímaná, atmosféra je při ní luxusní. A co je ještě lepší? Na tempu a atmosféře se pak už nepolevuje.

Ingobernable pracuje úžasně s napětím. Vlastně tak od desáté minuty epizody jsem seděl na okraji sedačky a okusoval si nehty, tak moc mě to dokázalo pohltit. A nepřestal jsem, až dokud epizoda neskončila. Tempo je neúprosné a napětí se stupňuje každou minutou. Do toho si přidejte úžasnou kameru, kdy ten vizuál je fakt krásný. Kamerové hrátky jsou zajímavé a zdařilé.

A co musím vypíchnout ještě víc je hudba. Při oficiálním oznámení smrti prezidenta postupně gradující smyčce zahrály i u mě na tu citlivou notu, tklivé a dojemné melodie se střídají s téměř epickými hudebními kompozicemi. Výběr písní je taky vhodný a kvalitní (až tedy na úvodní titulky, tam mi to prostě nesedne).

Přidejte si do toho kvalitní herce a dobře napsané postavy a máte skutečně nervy drásající politický konspirační thriller. Bohužel, není to stoprocentní nadšení. Během pilotu jsem zaregistroval mnohdy hloupé chování první dámy a vlastně i jiných postav. Hned několikrát se někdo zachová nesmyslně. A navíc tam cítím takový lehký nádech soapky – nevím čím to je, ale ve vzduchu je jakýsi soapkovitý opar, který mě poměrně znepokojuje.

Pokud ale pominu tyto dva zápory, Mexický Netflix nám servíruje atmosférický a napínavý politický thriller s kvalitními herci, zajímavou zápletkou a postavami, skvělým vizuálem a úžasnou hudbou. V Mexiku rozhodně Netflixu jméno nezkazí.
  • napětí a atmosféra
  • hudba
  • kamera, vizuál
  • herci a postavy
  • tempo
  • chování postav
  • nádech na soapku
80 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Plánujete dát seriálu šanci? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Destinytte

Destinytte

Seriál si uložím, ale jestli se na něj skutečně podívám, nevím...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Trailer zaujimavy, ale titulky k tomu asi budu tazko, tak si to necham ujst...
před 6 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Anglické nestačí? :)
před 6 roky
Další články k tématu