22. 12. 2016

Novinka pod lupou: Star

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Star
Žánr Drama / Hudební / Soap Opera
Stanice Fox
Premiéra 14. 12. 2016
Vysílání až od 4. ledna každou středu od 21:00
Předskokan Lethal Weapon
Konkurence Modern Family a Black-ish (ABC), Criminal Minds (CBS) The 100 (The CW), Law & Order: Special Victims Unit (NBC)
Tipovačka Docela se lišíme. SerialZone, HBO a Edna jsou pro prodloužení, Gorilla, CW Zone a NeXtweek jsou pro zrušení. Lid se s 57 % hlasů těsně přiklání k prodloužení.

O čem to je?

Tři dívky z různých sociálních tříd se rozhodnou spojit síly dohromady, přestěhovat se do Atlanty a pokusit se zde prosadit jako hudební skupina. Jejich cesta za slávou je však lemovaná temným tajemstvím, které dvě z nich, sestry dosud žijící v pěstounské péči, skrývají.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Říkejte si o ději co chcete, ale já prostě miluju hudební seriály, které mají skvělé písničky. Pilot Star mě v tomto ohledu naprosto nadchnul, a to do takové míry, že jsem ochotná mu odpustit i jasná klišé a jasný soapoperový směr, kterým se ubírá.

Seriál mi už před premiérou podle fotek nebo traileru evokoval Dreamgirls, jeden z mých oblíbených filmových muzikálů. V podstatě je to hodně podobné, i když Star je více vyhraněný, zachází do větších extrémů.

Sledování mi utíkalo rychle. Občas jsem se zasmála nad trapností celé situace, která jasně měla v divácích vyvolat šok. Nahlas jsem vybuchla smíchy, když Star pobodala ségřina pěstouna, musím říct, že jsem to vážně nečekala, myslela jsem, že mu bude vyhrožovat a jen utečou, tohle je typicky telenovelový zvrat, sláva s temnou minulostí.

Stejně tak je jasné, že holky musí mít problémy s drogami i láskou, aby se mohly napravovat. Prostě pokud do toho seriálu půjdete, tak musíte předem vědět, že to je mýdlo od začátku do konce.

Ale ty písničky! Všechny byly naprosto dokonalé. Nejvíc se mi asi líbila R&B balada ze striptýz klubu (rozesmívá mě to, i když si to po sobě čtu, soapka, no…), ale i ta hip-hopovější na konci byla výborná, jen mi ji trošku narušil jasný playback (Star tam v jednu chvíli měla naprosto jasně elektronicky upravený hlas). Doufám, že hudba si udrží takto vysoce nastavenou laťku, alespoň budu mít čím zase zaplnit přehrávač. Kvůli ní budu koukat dál a dokonce se na další díly i těšit.
  • hudba
  • sympatické holky
  • záhada (bude manažer její otec?)
  • přehnaná telenovela
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Star to neměl a ani nebude mít příliš lehké. Ať už se mu bude dařit sebelíp, vždycky ho zastíní, Empire; oba seriály spojuje tvůrce, žánr a celková atmosféra. A musím souhlasit se zahraničními kritiky v tom, že vedle Star je Empire bezchybné drama. Ne proto, že by byl Empire bezchybné drama, ale proto, že Star má chyb víc než dost.

Star sice s Empire sdílí mnoho, to však bohužel není předpokladem k úspěchu. Zatímco Empire má hvězdné duo Terrence Howard a Taraji P. Henson, Star má Queen Latifah a bandu puberťaček, které za sebou mají v nejlepším případě pár vedlejších rolí. Zatímco Empire má dějově co nabídnout na více frontách, Star má prostou cestu za slávou a nepodařenu vraždu, která bude kontaminovat děj ještě dlouho. A zatímco Empire má kvalitní původní hudbu různých žánrů od různých interpretů, Star má pop od dívčího hudebního tria a Queen Latifah zpívající v kostelním sboru.

Teď už jen čistě ke Star. Co do hereckých výkonů, Star v rukávech nemá příliš es. Latifah sice aspiruje na pozici Cookie 2.0, ale to je docela málo. Zaujal mě ještě Lenny Kravitz, ten je ale bohužel jen v hostující roli a v prvním díle si příliš neškrtne. Ústřední trojice mladých žen je plná stereotypů a osobně si neumím představit, že by tyhle tři dokázaly utáhnout celý seriál, natož mě přimět k dalšímu sledování. Ano, sice je to pěkná podívaná, ale to je asi tak všechno. Jejich hudba není úplně špatná, akorát ji taky nevnímám jako velkého tahouna. Zápletka zatím není příliš hustá, ale pokud se scenáristé rychle zbaví toho zabijáka času v podobě zpackané vraždy pěstounského rodiče, určitě bude prostor i pro něco lepšího.

Suma sumárum, Star nezanechává příliš kladný dojem. Předvídatelný děj, ploché postavy a marná snaha věnovat se i velkým společenským problémům nehrají této hudební novince do karet. A když seriál nezvládá ani to základní, má cenu se s ním dál zahazovat? Nejspíš nemá, ale já budu Star sledovat i nadále; ta zvědavost, jestli se to náhodou nezlepší, mi prostě nedá. Jako guilty pleasure to asi stačí.
  • Latifah a Kravitz
  • přijatelná hudba
  • pěkná podívaná pro oči
  • skoro ideální guilty pleasure
  • herecké výkony
  • ploché postavy
  • předvídatelný děj
  • zpackaná vražda
  • marná snaha zachytit hlubší témata
  • klasika v podobě černí versus bílí
50 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Čekal jsem, že to nebude bomba, narozdíl od toho, co sliboval trailer, ale že to bude až tak špatné jsem snad nedoufal ani ve snu. Během prvních pěti minut jsem se naučil nenávidět všechny postavy, a to snad ještě nezazněla ani první písnička.

Jestli je to tak špatné? Záleží na úhlu pohledu. Mně od začátku vadily postavy. Obligátní „nehledí na lidi kolem sebe, jde si za svým snem“ se tady nějak brutálně pokřivilo do sociálkové vyžírky, co se obléká do drahých hadrů, není schopná umýt nádobí a efektivně posílá do zádele každého, kdo se na ni jen křivě podívá. Když má dělat reálnou práci, není toho schopná ani na deset minut a tak vlastně jen čeká, až bude moct někde zazpívat. Což ji samozřejmě příběh umožní. Na to, že mi tahle postava v traileru přišla jediná sympatická, jsem byl hodně zklamaný.

Ale dál. Ony jsou totiž takové postavy naprosto všechny. Nenajdete tam jedinou sympatickou, na kterou byste se mohli upnout. Dokonce i Queen Latifah má občas polohy, že se chytáte za čelo. U ní je alespoň zajímavé sledovat její proměnu z komediální na dramatickou herečku. Neměli jsme to tu už jednou loni? Měli, samozřejmě, Cuba Gooding Jr.

Ale pojďme dál. To hlavní, na co měl seriál lákat, tedy písně, jsou tak nechutně zvládnuté, až to bolí. všechno na playback, který je vidět, vidět, vidět, nereálně zdeformované hlasy, trapné choreografie… co to jako mělo být? Empire je oproti tomu umělecké veledílo, i když je to soapka jak vyšitá, aspoň si na nic nehraje. Tohle je ale peklo s dítětem v hlavní roli, které nezvládá ani trefit slova v playbacku a které se celou dobu zaklání pod nánosem makeupu, co má na hlavě.

Vážně jsem si myslel, že budu muset přesledovat spin-off Empiru jen proto, že je to jeho spin-off (je, a basta). Ale z toho, co jsem viděl, si to rád nechám ujít, můj čas můžou zaplnit hodnotnější seriály.
  • jako mladý kočky tam byly
  • ale vůbec neuměly hrát
  • a zpívat
  • občas ani tančit
  • a nebyly ani moc sympatický
  • ale byly zmalovaný
  • a neumývaly nádobí
20 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Empire jsem neviděla (to, že jsem něco neviděla, říkám dost často, co?), takže jsem si předem nebyla úplně jistá, co od Star vlastně čekat, a stále netuším, jak moc (a jestli vůbec) spolu Empire a Star souvisí.

Samotný výsledek mě ale příjemně překvapil. Od Star se totiž doopravdy dá očekávat něco otřesného (a samozřejmě několiv negativ má), protože popis seriálu nezní zrovna jako popis kvalitní novinky, ale ve výsledku Star není vůbec zlé.

Pokud bych měla začít negativy, Star je občas dost úsměvné. Což, jak se jistě dá poznat z toho slova „negativy“, nemyslím zrovna dobře. V tomto smyslu musím nejvíce vypíchnout scénu, kdy Star zachraňuje svou mladší sestru a… nebudu spoilerovat. O téhle scéně jsem si nejdříve myslela, že se jedná o nějakou představu Star, co by tak asi mohla udělat, ale když se má domněnka nepotvrdila, bylo mi jasné, že tohle je soap opera jak poleno. Ultra vážná, a proto směšná (jen lehce, když se daří). A takových scén je ve Star bohužel víc. Navíc se divák často nedokáže zbavit pocitu, že Star je hrozně… laciné. Je tu spousta pozlátka, ale ani tak se toho dojmu zbavit nedokážu.

Snad jste po předchozím odstavci nepřestali číst. Protože byste mohli získat dojem, že Star je nepřekonatelně otřesné. Ale není. Pozitiv je totiž taky docela dost. Například zajímavé obsazení. Hlavní trio je vcelku neznámé, ale ve vedlejší roli tu je Queen Latifah, na chvilku se mihne Lenny Kravitz. Když si člověk odmyslí ty soap opera prvky, příběh není zlý a rozhodně dokáže diváka vtáhnout do děje. Možná nejdůležitějším prvkem je tu však hudba. A tady musím chválit. Děvčatům to zpívá moc dobře a písně nejsou zlé. Mimo „zpívací části“ je hudba trochu zvláštní, ale to se dá odpustit.

Celkově je ale Star bohužel jen lehce nadprůměrné. Pilot jsem viděla předevčírem a nevím, prostě nemůžu říct, že by mi něco nějak zvlášť uvízlo v hlavě. Pokud člověku vyloženě nevadí zvolený hudební žánr, tak je tato část fajn, ale ta přeháňka ve všem ostatním celkový dojem trochu kazí. Vlastně docela dost.
  • písně a zpěv
  • příběh, schopnost vtáhnout diváka do děje
  • rychle ubíhá
  • vcelku sympatické hlavní hrdinky
  • občas směšně přehnané zvraty
  • hudba mimo písně
  • trochu laciné
  • přehání
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
inekafe

inekafe

Čo je to Edna? A prečo ma napína, keď to slovo počujem? o.O
před 7 roky
Koldik

Koldik

pekny mix nazorov, ale mna to nepresvedcilo...
před 7 roky
Vachisek

Vachisek

Edna je konkurence :D a musí se to lišit. A kdo dává na recenze je šmoula. Každý by si měl pustit pilot a...
před 7 roky
Další články k tématu