3. 12. 2016

Novinka pod lupou: Incorporated

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Incorporated
Žánr Drama / Thriller / Sci-Fi
Stanice Syfy
Premiéra 30. 11. 2016 (pilot dostupný od 16. listopadu)
Vysílání středa, 22:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Ben Larson je mladý manažer, který skrývá svou pravou identitu. Snaží se dostat k vrcholu v nebezpečném korporátním světě, aby zachránil ženu, kterou miluje. Brzy se však dozví, že není jediným člověkem, jehož tajemství můžou mít smrtelné následky.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na tento seriál jsem byla hodně zvědavá. Duo Affleck/Damon už má na svém kontě pár povedených filmových kousků, takže jsem chtěla vědět, jak dopadne jejich seriálový pokus. Ve výsledku mám z Incorporated víceméně průměrné až dobré pocity, ale nemůžu se ubránit pocitu, že to přece jen mohlo být trošku lepší.

Seriál vypadá na první pohled dobře. Nejsem velký znalec sci-fi, takže nemám ani přehnaně velké nároky. Trošku mi to technickou stránkou věci připomínalo Minority Report, i když samozřejmě příběh je úplně jiný. Trošku hlubší, trošku korupční, takže je jasné, že bude zábava.

Líbí se mi, že děj je zcela serializovaný. Budeme každý týden rozplétat jednotlivé nitky velkého podvodu a dost se těším, až se dostaneme na konec. Jen se trošku obávám, aby nás to rychle nezačalo nudit.

Koncept ideálního utopického světa a do morku kostí zkažené druhé strany už jsme tu několikrát měli, ať už jde o Colony nebo Star-Crossed. Tentokrát je to opět to stejné, jen zabalené v elegantním kabátě. Přiznávám, že spousta scén vypadala hodně dobře, ale u několika jsem se trošku nudila.

Pilot dokáže pracovat s atmosférou a napětím. Líbila se mi scéna, kdy to hrdina nastražil na šéfa past, byla jsem napnutá jako kšandy. Na druhou stranu mě nudily scény v hříšné části města a obávám se, že děj se tam bude odehrávat čím dál tím častěji. Rozhodně ale seriálu šanci dám, ukázky toho, co nás čeká dál, dokázaly dobře navnadit.
  • technické vychytávky
  • několik zábavných scén
  • práce s napětím
  • postavy
  • několik nudných scén
  • temná strana je nezábavná
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak to bylo… zvláštní. Ne že by seriál byl stoprocentní, ostatně, co v dnešní době na Syfy je, ale rozhodně mě zaujal. Osobně bych ho spíš radši viděl jako součást Black Mirror, než jako samostatně stojící věc.

Co na první pohled upoutá, je technologická stránka samotných korporací. Je to střídmě pokrokové, realizovatelné a z dnešního pohledu i poměrně zajímavé. Na druhou stranu myslet si, že takhle svět opravdu dopadne, mi přijde jako šílenost (možná největší šílenost z celého seriálu).

Jinak ale Incorporated jede na podobné vlně Minority Report (film, ne seriál), i když nabízí jen poměrně jednoduchou zápletku s tajemným originem hlavní postavy, která skrývá svou identitu, aby mohla infiltrovat korporátní svět. V podstatě je to tedy variace na špionážní krimi, ale bez krimi a výsledkem je fakt, že se seriál vydává někam, kde ani nechce být.

Co říct o Incorporated nakonec? Jde o lehce nadprůměrný seriál, který ale dost možná stanice zruší po první řadě. Důležitá pro něj bude osa příběhu – pokud se soustředí na vykreslení budoucnosti a společnosti jako takové skrz milostný příběh Bena a Laury, mohl by uspět (sice by lehce kopíroval 1984, ale proč ne) nebo pokud se soustředí na špionáž a „vlčí“ vztahy ve firmě. Jakmile ale začne míchat příliš mnoho témat dohromady, pravděpodobně na to dojede. Zatím seriál kráčí malými krůčky k něčemu, co ho může dostat mezi klasiky žánru, ale také může rychle spadnout mezi každoroční zapomenutelný seriálový odpad.

Doporučuji sledovat: Pokud vám nevadí, že to je na Syfy, tak ANO.
  • racionální budoucnost
  • flashbacky, tajemný origin, ztracená láska… příliš klišé na jednom místě
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Z Incorporated se překvapivě vyklubalo přesně to, co jsem čekal – fajn sci-fi, která je ale mezi ostatními podobnými nepříliš vyčnívající a spíše průměrná.

Abych začal od začátku. Samotný příběh je zajímavý a ústřední linie nepůsobí nějak vykradeně, okopírovaně. Ten hlavní motiv je opravdu originálně vymyšlený – bohužel, různé „mezilinie“ a odbočky stahují pilotní epizodu dolů.

I přesto se jedná o velký nadprůměr od Sy-Fy. Oproti ostatním kouscích stanice má Incorporated velmi kvalitní CGI efekty, herci jsou taky zdařile vybraní a celé to působí nesmírně odlišně, při porovnání s jinými jejich seriály. Zmínění herci jsou opravdu kvalitní, hlavní herec je tahoun a zvládá upoutat pozornost. Dá se mu fandit. Ani zbytek herců není špatný. Navíc, hrají zajímavé postavy, kdy se žádná nezdá úplně jednobarevná a pilot načrtne spoustu skrytých motivací, jejichž důvod nebo náznak řešení ale není dodán a zanechává to za sebou otazník. To je od stanice chytrým krokem, protože tyto malé cliffhangery mě dost lákají k dalšímu dílu a budou téměř každého, i kdyby ho seriál tolik nezaujal…

Incorporated je bezpochybně nadprůměrné dílo stanice. Mezi ostatními sci-fi kousky působí spíš lehce průměrně, a to hlavně kvůli ne tolik originálnímu způsobu zpracování děje, závěru epizody a nudným odbočkám, které vyznívají do prázdna. Disponuje ale velmi kvalitními herci, skvělými postavami a téměř uchvacujícím vizuálem (při jízdě do města, kdy se kamera za autem zvedala a ukázala slumy za jakýmisi bariérami… tato část mi vzala dech), kdy triková stránka je velmi povedená. Zajímavou hudbu jsem nepostřehl, zároveň mě nijak nerušila. I přes prozatímní pochyby o kvalitách seriálu mě několik drobných cliffhangerů nutí pustit si další díl. A to je pro stanici skvělé.
  • herci (především Sean Teale)
  • vizuál
  • postavy
  • vedlejší linie
  • nevyčnívá v žánru
70 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Tvorba Syfy není zrovna můj šálek čaje a díky Incorporated jsem si to opět potvrdil.

Pilotní epizoda mě bohužel nepřesvědčila o tom, že půjde o podívanou, kterou bych si neměl nechat ujít. Všechno je takové nijaké, nic ve mně nezanechalo nějaký ten dojem. Na druhou stranu nemůžu říct, že by to bylo vyloženě špatné. Premisa zní zajímavě, a pokud to scenáristé uchopí na správný konec a nepůjdou předvídatelnou cestou, mohl by z toho časem vzniknout slušný seriál. Ale po prvním díle mě nezaujala žádná z postav, dokonce i hlavní hrdina je takový nemastný neslaný, byť mu chvílemi fandíte a doufáte, že ta tajná data stihne překopírovat dřív, než se jeho šéf dostatečně vyzvrací.

Prostě mi v tom chybí něco originálního. Pokud jde o dramata, jsem náročnější, pokud zrovna nejde o nějaké to guilty pleasure, kde jsem ochoten přimhouřit klidně obě oči. Incorporated chybí šťáva a z mého úhlu pohledu je tam víc výplňových záležitostí, než bych byl ochotný snést. Třeba celá ta rodinná linka mě nezaujala a hádám, že jen tak nezmizí, a i příběh hlavního hrdiny skrývajícího tajemství časem prostě omrzí, pokud se tvůrci nezačnou soustředit na něco většího, což u Syfy nejspíš nehrozí.

Suma sumárum, pokud patříte mezi příznivce stanice Syfy a máte rádi futuristická sci-fi, Incorporated by se vám mohl líbit. Jen nesmíte být příliš nároční, což já – bohužel i bohudík – jsem, a proto dám radši přednost něčemu, co mě opravdu zaujme.
  • technologie
  • potenciál do budoucna
  • mohlo to být i horší
  • mohlo to být i lepší
  • klišé v podobě „o tři dny dříve“
  • nudné postavy
  • chyběla tomu šťáva
  • nic vás vyloženě nepřekvapí
60 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Koldik

Koldik

Po traileri som riadne navnadeny, ale ako uz u vsetkych novinkach, si pockam na verdikt po prvej serii.
před 7 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Podle mě průměr. Možná by seriálu slušela i druhá řada, konec si nechal otevřená dvířka na...
před 3 roky
Romix

Romix

No už je to nějaký ten rok, co jsem to viděl a pořád si to pamatuji a pořád si i pamatuji, jak mě...
před 3 roky
Další články k tématu