11. 9. 2016

Novinka pod lupou: Trabantem z Austrálie do Asie

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Trabantem z Austrálie do Asie
Žánr: Dokument / RealityTV
Stanice: Česká televize
Premiéra: 7. 9. 2016
Vysílání: každou středu od 21:30 na ČT2
Předskokan: Na cestě
Konkurence: Marta a Věra (ČT1), Show Jana Krause (Prima)
Tipovačka: –

O čem to je?

Dan Přibáň se se svým týmem vydává už po několikáté na dobrodružnou výpravu s cílem dokázat, že když se chce, tak to jde. A jako již tradičně, v čele výpravy budou Trabanti. Poté, co Dan Přibáň s přáteli projeli Hedvábnou stezku, Afriku i Ameriku, čeká je teď Austrálie a Oceánie. Stejně jako v případě expedice po Americe, i tato výprava má jak filmové (Trabantem do posledního dechu), tak seriálové zpracování, které nabídne nad rámec filmu mnohem bohatší záběry. A stejně jako v případě předchozích expedicí, kdy každá další byla co do obsazení a počtu vozidel bohatší a bohatší, ani tato není výjimkou. Oproti dvěma Trabantům, Maluchovi a Jawě tu ještě máme 2 vozíky a Čezetu. A to už je hodně početná výprava.

Původně to ale vypadalo, že ze seriálu sejde. Sám Dan Přibáň totiž na besedách při promítání úspěšné filmové verze o seriálu jen mlžil o osudu seriálu, zmiňoval problémy ve střižně a potíže s organizací stran České televize. Nakonec ale vše dobře dopadlo, a tak si i my diváci můžeme ve dvanácti epizodách vychutnat neuvěřitelnou cestu napříč Tichomořím z Perthu do Bangkoku.

Perličkou je i financování cestovatelského projektu. Dan Přibáň se totiž rozhodl využít myšlenku crowdfundingu, tedy skupinového financování, a na webu startovač.cz vystavil svou myšlenku cesty do Austrálie s logem expedice TransTrabant a sloganem „Svět patří těm, co se neposerou, a tak vyrážíme na další kontinent točit další film. Opět ve velmi výživné sestavě. Jdete do toho s námi?“. Dan Přibáň požadoval kalkulovanou částku 500 000,– Kč, která měla pokrýt veškeré cestovní výdaje. Tuto částku vybral během pár dnů, a za časové okno, po které se peníze vybíraly, se mu povedlo vybrat téměř šestinásobek, přesně 2 814 415,– Kč! To se povede jen málokomu. Takový výsledek je vůbec tím nejlepším, který Startovač pamatuje.

Trailer
na film

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na trabantí dobrodružství jsem se těšil hrozně dlouho. Film byl super, ačkoliv jeho stopáž dosti brání tomu, aby divák viděl obsáhlý obraz dobrodružné výpravy. A tak seriál sliboval mnohem víc. A zatím to vypadá, že se daří.

Danův humor a vůbec super atmosféra v celé partě tento cestovatelský dokument posouvá hrozně vysoko. Je to koukatelné, je to dávkované po troškách, ty nejlepší záběry se postupně prolévají celou epizodou, a to poslední, co by hrozilo, je nuda. Hlavně když si uvědomíme, že Dan jede na výpravu s přítelkyní, což pak na přednáškách líčil jako ne zas tak dobrý nápad, čeká nás myslím zajímavá chemie mezi nimi a spousta vtipných situací.

Hrozně jsem si pilot užil. Je vidět, že všechny zúčastněné to baví, a že jízda to bude veliká. Dan opět udělal dobře, že vsadil na již osvědčený tým realizátorů projektu. Fakt, že kameraman je člen týmu, scénárista i režisér taky, a že se nejede podle předem daného točícího plánu a nepořizují se předem domluvené záběry, jen aby se to lidem líbilo, dělá strašně moc. Já se na další díly strašně těším.

Na druhou stranu ale myslím, že to chtělo seriál něčím alespoň trošičku ozvláštnit. Vložit do něho nějaké grafiky, přinést něco trochu nového po stránce obrazové, něco osobitého apod., co by ze seriálu udělal něco byť jen trošku odlišného od všech předchozích projektů. Takhle totiž nezasvěceným a neinformovaným o Danových projektech budou všechny jeho filmy a seriály jen splývat.

+ trabanti + hudební témata + humor + cestovatelský dokument, na který se dá skutečně koukat možná to chtělo něco přidat
90 %
Mé hodnocení
honzajs000

Žlutý cirkus jsem si zamiloval, když se vydal na cestu Afrikou, a od té doby ho bedlivě sleduji, takže jsem si divokou jízdu, tentokrát Austrálií, nemohl nechat ujít.

Čekal jsem nějaké změny, ale třeba úvodní písnička od Wohnoutů zůstala na místě a to mě velice potěšilo. Oproti tomu se opět hodně změnila sestava. V čele samozřejmě zůstal Dan a mě osobně těšilo, že se vrátil slovenský dobrodruh Marek. Jinak i noví členové posádky vypadají sympaticky, takže mě bude bavit sledovat je i dál.

Jejich filmy mají větší tah na branku, ale to je čekané. Seriál to má rozšířit, a tak se možná občas vejdou i nudnější záběry. Jenže jak říkám, tenhle žlutý projekt jsem si zamiloval už před lety a těším se na každé jejich dobrodružství.
  • úvodní písnička
  • celý ten žlutý projekt
  • těším se na další díly
  • zatím nikam nedojeli :)
90 %
Mé hodnocení
Pajky

Putování s trabanty mě lákalo již delší dobu, ale jelikož zatím došlo maximálně ke kliknutí na tlačítko „chci vidět“, šanci, kdy mě televizní program vlastně donutil se na to podívat, jsem popadla za pačesy.

Obávala jsem se, co mě čeká, vzhledem k tomu, že jsem vlastně „naskočila do jedoucího vlaku“. Ovšem už jen úvodní znělka stačí, aby člověku došlo, že tahle půlhodina bude neskutečně fajn. Po moc pěkně zpracovaných mapách ihned přichází rychlopředstavení (aneb členové se jmenují takhle, takže se jdeme postarat o auta) a divák se cokoliv dalšího dozvídá víceméně „mimochodem“. Už od začátku je to totiž doslova „jízda“, a to i přesto, že se v první epizodě skoro nedostaneme za hranice České republiky a rozhodně se nedostaneme do slibované Austrálie a Asie.

První část je ve znamení shánění nových členů, nezbytných příprav, opravy oslnivého vozového parku a nesmírné odvahy. Jak jinak totiž nazvat to, když se někdo vypraví na cestu dlouhou téměř 20 tisíc kilometrů s trabantem, jawou a dvěma vozíčkáři?

V jistých věcech mi tato výprava připomíná speciály Top Gearu, ve kterých se také překonávají obrovské vzdálenosti ve vozech za směšnou cenu a lehce překvapivě získanou technickou a výletníci jsou na sebe upřímně milí snad jen ve chvílích, kdy hrozí smrt. Oba pořady jsou samozřejmě velmi rozdílné, ale srovnání s Top Gearem myslím jako pochvalu.

Minimálně v bezpečí domova na sobě členové nešetří škádlením a rýpáním jeden do druhého. S nadhledem a humorem sobě vlastním dokazují, že nejsou dokonalí. Ostatně stejně jako jejich „kraksny“, jejichž hlavními přednostmi je krásně žlutá barva, precizně vyklepaná podlaha a opravy šikovných mechaniků, díky kterým vozy (a motorka) snad zvládnou alespoň cestu na start…

  • MUSÍM vidět i další díly
  • diváka ihned vtáhne do děje
  • nadchne milovníky aut a road tripů
  • spousta humoru
  • pěkná grafika
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen
Co říkáte na seriál? Získal si vás? Nebo vás naopak vůbec nezaujal? A proč myslíte, že tomu tak je?
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
HonZajs000

HonZajs000

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Nira

Nira

Doporučím manželovi. A asi budu koukat s ním :-)
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Jo jo jo,žluté povozy jsou zpět,paráda.
před 7 roky
Jirina

Jirina

Tesila jsem se velmi, minule serialy jsem videla nekolikrat a dalo se videt. Australie a dal me zklamala....
před 7 roky
Další články k tématu