27. 9. 2016

Novinka pod lupou: Designated Survivor

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název *Designated Survivor**:https://www.serialzone.cz/…ed-survivor/
Žánr Drama / Thriller / Politický
Stanice ABC
Premiéra 21. 9. 2016
Vysílání středa, 22:00
Předskokan Black-ish
Konkurence Code Black (CBS), Chicago P.D. (NBC)
Tipovačka ?

O čem to je?

Během Zprávy o stavu Unie je jeden člen amerického kabinetu umístěn na neznámou lokaci a v případě národní katastrofy se stane prezidentem.

Tom Kirkman je nízko postavený člen amerického kabinetu, který je během Zprávy o stavu Unie jmenován určeným přeživším. Netuší však, že během tohoto každoročního zasedání dojde k šokujícímu útoku, po němž se Kirkman stane novým prezidentem Spojených států amerických. Země je uvržena v chaos, to je ale pouhý začátek.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Po traileru to vypadalo hodně šíleně, ale pilot hodně příjemně překvapil. Celý koncept toho, jak se hrdina dostal k moci, zde byl pěkně a přehledně vysvětlen, i když nevím, jestli to je skutečná věc, nebo jestli si tvůrci tady ten post designated survivera jen vymysleli. Docela bych ale i věřila, že takový plán skutečně existuje a politici se v tajné skrýši pravidelně střídají pro případ, že by se skutečně podobná katastrofa odehrála. USA je přece jen hodně důležitá velmoc a kdyby se opravdu stalo, že by všichni členové vlády naráz zemřeli, tak je potřeba, aby se někdo za vlast postavil a minimálně se pokusil občany uklidnit.

Příběh je skutečně poutaný. Je to něco, co jsme tu v podobné formě ještě neměli, i když kdybychom se podívali na kostru, jde v podstatě o kopii Madam Secretary, jen s tím rozdílem, že hrdina je v žebříčku ještě výš. Každopádně si vás získá již od začátku a udrží si pozornost do závěrečných titulků. Je zde také trošku delší flashback, který ukazuje paradox hrdinova osudu, který však nepůsobí nijak rušivě a diváci ho nakonec i ocení, protože díky němu máme rozšířené znalosti a kontext.

Stejně výborné je i herecké obsazení. Ze začátku mi trošku vadila manželka, herečku nemám ráda od Californication, ale tady její role vypadá zatím dobře. Hlavní hvězdou je ale bezesporu Sutherland. Není to Jack, to si řekněme na rovinu. Jeho nová role je klidnější, ale přesto ji zvládá s přehledem a důvěryhodně. Ihned zapomenete, že kdy byl Jackem, a už je pro vás hned novým prezidentem USA, role je mu ušitá přímo na tělo. Líbí se mi, jakým způsobem je postava napsaná. I když je to sebevědomý muž, když dojde na krizi, skvěle nám ukazuje, že taky nemá odpovědi na všechno a musí o svou pozici bojovat. Přes všechny své nejistoty se ale dokáže postavit konkurenci a zkouší prosadit svou cestu a názor. Moc se těším, až uvidím, jak se bude postupně vyvíjet a bude v prezidentském křesle stále sebejistější.

Rozhodně jeden z nejlepších dramatických pilotů, zaujme od začátku a pozornost si udrží. Zajímavý příběh a jeho zpracování doplňují i výborné herecké výkony v čele se Sutherlandem. Pokud hledáte seriálovou novinku, kterou si zamilujete a každý týden se na ni budete těšit, pak rozhodně vyzkoušejte Designated Survivor.
  • zajímavý příběh
  • výborné herecké výkony
  • vhodně zvolené flashbacky
  • chytré dialogy
  • prozatím nic nemám
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Seriál Designated Survivor jsem měl v hledáčku hodně dlouho a moje očekávání s postupem času stoupala. A po pilotní epizodě můžu s klidem prohlásit, že tato očekávání byla naplněna.

Tenhle seriál má po všech stránkách předurčeno stát se příštím hitem. Geniální zápletka, výborný herecký ansámbl, dobře zvolený mix žánrů… Pilotní díl toto všechno krásně zkombinoval a téměř bez hluchých míst se scenáristům podařilo svižně a přesto efektivně zasvětit diváky do toho, co za příběh nás čeká.

Je zvláštní, že u těch lepších pilotů mám problém se rozepsat, zatímco u těch horších by má recenze dala na samostatný článek. Tomuhle seriálu zatím můžu vytknout asi jenom stereotypní klasiku v podobě syna prodávajícího drogy, což si tvůrci mohli odpustit nebo aspoň přijít s něčím trochu originálnějším. Jinak ale nemám co vytknout.

Suma sumárum, Designated Survivor rozhodně ukázal, že na to má. Pilot vám uteče jako voda a vy budete netrpělivě vyhlížet další týden a s ním i další epizodu. Seriál má potenciál i ambice a vyvážený mix politického dramatu a napínavého thrilleru rozhodně zafungoval. Proto vřele doporučuju.
  • výborná premisa
  • hluchá místa se blíží nule
  • kvalitní herci
  • hodně potenciálu
  • dealující syn
100 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Bude Kiefer Sutherland určeným přeživším i ve vašem watchlistu?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
lukascoolarik

lukascoolarik

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
ragelly

ragelly

Bude, čekali jsme na jeden názor, ale už jsme komplet, takže zítra .)
před 7 roky
Isabo1

Isabo1

Nejlepší, děkuji :-)
před 7 roky
Koldik

Koldik

Tak vypada to na poriadnu pecku. Dufajme ze kvalita vydrzi.
před 7 roky
Další články k tématu