5. 11. 2016

Novinka pod lupou: Medici: Masters of Florence

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Medici: Masters of Florence
Žánr Drama / Historický
Stanice Rai 1 (Itálie)
Premiéra 18. 10. 2016
Vysílání úterý, 21:30 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Rok 1429, Florencie. Giovanni de Medici díky smlouvě s církví transformoval svou rodinnou banku do ekonomické velmoci, se kterou není radno si zahrávat. Když je ale Giovanni zavražděn, musí jeho synové Cosimo a Lorenzo převzít otěže a bojovat proti skrytým i veřejným nepřátelům, kteří rodinu chtějí zbavit moci. Nepřítelem číslo jedna je Rinaldo Albizzi, který stojí nejen proti vzestupu střední třídy (o což usiluje rod Medici), ale také proti Cosimově vizi o tom, jak by město mělo vypadat.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tohle nebylo dobré, alespoň ne pro mě. Historický žánr je hodně těžké zvládnout tak, abyste se při sledování dokázali do postav vcítit, aby vás seriál zvládl vtáhnout do děje a vy se nenudili, i když sledujete dobu, kterou z vlastní zkušenosti vůbec neznáte. Mnohým se to daří, z poslední doby lze jmenovat například Mušketýry nebo Da Vinciho. Bohužel ale myslím, že Medici se do tohoto seznamu nepřidá.

Seriál celou dobu pilotu lítá tam a zpět mezi přítomností a minulostí. Problém je ten, že absolutně nejde poznat, kdy je flashback a kdy současnost. Byla jsem z toho hodně zmatená, za celý pilot jsem nepřišla na to, proč je to takto sestaveno a o co zde vlastně jde.

Nechybí různé žánrové zápletky, což je samozřejmě dobře. Každý divák si najde něco, co se mu bude líbit. Pro mě šlo o vztah syna-umělce s chudou dívkou, naopak mě příliš nezaujalo podplácení a výhrůžky ve snaze zvolit papežem známého této bohaté a slavné rodiny. Seriál se jinak snaží pojmout skutečně co nejvíce z dějin, kromě dvou zmíněných prvků nechybí ani náznak společensko-politické nebo vojenské situace, ale jak říkám, přišlo mi to nepřehledné, nedotáhnuté a nezajímavé. Stopáž 52 minut mi připadala spíše jako tři hodiny, děj mi vůbec neutíkal.

Co oceňuju, to je výběr hereckého obsazení. Členové rodiny Medici skutečně vypadají jako příbuzní. Mnohdy jsem dokonce měla problém odlišit, kdo je kdo, protože jsou si hodně podobní. To dodává postavám na důvěryhodnosti, casting je opravdu zvolen na jedničku. Stejně tak chválím obsazení herce v roli budoucího papeže, který podle mého bude apelovat na post Joffreyho z GoT jakožto nejméně oblíbené seriálové postavy. Ale už to, že dokáže vyvolat tak silné reakce (i když negativní), svědčí o tom, že jde o výborný casting.

Celkově ale Medici hodnotím jako podprůměrný seriál, který nedokáže zaujmout. Pokud se vyloženě nevyžíváte v historii této slavné italské rodiny nebo alespoň v historickém televizním žánru, pak tato novinka ve vašich watchlistech pevné místo nenajde. Já sledovat dál nehodlám.
  • casting
  • zmatek kvůli neustálým flashbackům
  • nudné zpracování, příběh neutíkal
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Medici: Masters of Florence pro mě byl nejnapínavější seriál z letošních novinek. Ne že bych tak moc trnula napětím ohledně toho, co se zde bude dít, ale během cizojazyčných úvodních titulků jsem se začala docela silně obávat, co to vlastně budu tu celou hodinu poslouchat za jazyk. Vzhledem k tomu, že se jedná o historický seriál, ve kterém se zrovna moc nemluví, trnula jsem docela dlouho.

Doopravdy se tam moc nemluví. Člověk se během té necelé hodiny dočká spousty dlouhých záběrů na přírodu, pak se chvíli hrozně moc mluví a následují další záběry. K žánru to patří (však proč taky neukázat ty pěkné kulisy!), ale pokud člověk není vyloženě milovník tohoto žánru nebo alespoň oddaný dějepisář, nějakou dobu trvá, než si na to zvykne. Pilot celkově je takový dramaticky okázalý, vše je takové snaživě velkolepé, zvládnuté, je zde spousta záběrů z nádherných exteriérů… ale pár věcí to kazí.

Láska hlavního hrdiny k místní pradlence, která stála u začátku plnění snu ohledně umění, působí občas lehce lacině a až příliš melodramaticky, flashbacky jsou tak dlouhé, že člověk občas zapomene, že je to vlastně flashback, a zkrátka tomu něco chybí. Divák si ani není jist, co přesně to je, ale nejde se ubránit myšlenkám, že časté podplácení, manipulování a život minimálně dvakrát za epizodu sexuálně aktivní smetánky nejsou tím, co by z Medicejských mezi ostatními historickými seriály udělalo něco „extra“. Mnohem nadějněji vypadají linky ohledně bankovnictví, netradiční vraždy a umění.

Medici: Masters of Florence bych ovšem nezatracovala, protože po tom počátečním stavění základů by to mohlo nakonec dopadnout ještě o chlup líp. I tak ale jde říct, že je pro sledování nutný zájem o historickou tvorbu, protože je to čistá „žánrovka“, u které hrozí, že se nefanoušci takovéhle tvorby budou nudit, protože nic moc jiného seriál nenabízí. Jinak tato italsko-americká spolupráce není špatná, je tu pár úsměvných historických souvislostí, vizuál je pěkný, ale vždycky je na čem pracovat. Třeba na odstranění lehce telenovelických prvků.
  • vizuál
  • zajímavá témata
  • reálný základ
  • chybí jiskra a o trochu zajímavější zpracování, pomalejší rozjezd, dlouhé scény
  • melodramata hraničící s telenovelou, pár lehce ohraných témat
  • nutná láska k historickému žánru
  • syn vypadající stejně staře jako jeho otec
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

O Medici: Masters of Florence jsem se dozvěděl vlastně náhodou, takže jsem od toho ani moc nečekal. Myslel jsem, že půjde o něco ve stylu slabších Borgias, což je sám o sobě seriál, který vás začne nudit po pár dílech, nebo že to bude nějaký polohraný dokument, kterých jsou stovky. Mýlil jsem se.

Už samotný název je zavádějící. Opravdu se k seriálu nehodí a zavání dokumentem. Jestli to byl záměr, nevím, ale rozhodně by mu slušel jiný titul. I kvůli tomu, jak seriál ve výsledku vypadá. Docela se divím i propagaci, která je ze strany stanice skoro nulová, přitom určitě stál nemalé peníze, už jen kvůli Dustinu Hoffmanovi a Richardu Maddenovi.

Opravdu nechápu, kam se ten seriál ztratil a proč o něm nikdo neví. Je o něco víc historičtější než Da Vinci's Demons a mnohem zajímavější než Borgias a The Borgia. Je až s podivem, jak rychle si dokážete jednotlivé postavy oblíbit. Starý Giovanni Medici v podání Hoffmana není sice tak ďábelský, jak byste čekali, na druhou stranu je úleva po dlouhé době vidět hlavu rodiny, která není cholerická, panovačná a tvrdohlavá. Madden zase hraje Cosima Mediciho (ano, toho tajemného Cosima, dědečka Lorenza Mediciho z Da Vinci's Demons) a na svůj věk je mnohonásobně rozumnější, než byste čekali.

Pokud od Mediciů čekáte pokračování nebo prequel k Da Vincimu, asi budete lehce zklamání. (Zatím) tam není žádná magie a žádná postava, která by obsadila Leonardovo místo. Naopak, seriál je více politický než objevitelský – a je to pro něj jen dobře. Tvůrci totiž dokázali natočit (minimálně) pilot, který je soudržný, nemá příliš mnoho hluchých míst, udrží divákovu pozornost a graduje skrz celou stopáž. Až vás překvapí, jak rychle těch 50 minut uběhne.

Je tu namícháno vše. Láska, politicko-církevní intriky, stavebnictví, rodinné neshody, malířství, válka… sice si občas budete říkat, že takhle to asi nebylo a že je to až moc romantická představa, ale ta romantická představa je dávkovaná se slušným rozmyslem.

Doporučuji sledovat: ANO, pokud máte místo na historický seriál a slabost pro oči Robba Starka.
  • Dustin Hoffman a Richard Madden
  • zapojení církve do vysoké politiky
  • ne moc hluchých míst
  • kombinace témat
  • název
  • není to prequel k Da Vinci's Demons
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Seriál o bohatém rodu Medicejských jsem měl hledáčku už delší čas a netrpělivě jsem jej také očekával. A i když novinky sleduji jenom zřídka, tohle jsem si zkrátka nemohl nechat ujít. Nejen proto, že cokoliv spjatého s historií ve mně budí nemalý zájem, ale jsem i fanouškem populární herní série Assassin's Creed, kde jeden z hlavních hrdinů (Ezio Auditore) je také původem z Florencie a zároveň velkým přítelem rodu Medicejských, především Lorenza il Magnifica.

Nicméně seriál je zasazen do doby asi o 50 let dříve a v centru dění se ocitají historické postavy v čele s Giovannim Medicejským a jeho dvěma syny, Lorenzem a Cosimem. Jejich rod okupuje samotný piedestal italské ekonomiky a pomocí nového papeže se mohou zařadit mezi evropskou bankéřskou elitu.

K seriálu jsem přistupoval trochu opatrně, přece jen očekávání byla obrovská, a už nespočetněkrát stalo, že jsem byl po zhlédnutí pilotu zklamaný, navzdory mým nadějím. Ale tento případ to zajisté nebyl. Pojistil jsem si to, že jsem se díval na italskou verzi (existuje myslím anglická, francouzská a snad i španělská). Italština dokázala navodit tu pravou atmosféru a autenticitu. Sice herci jako Dustin Hoffman, Richard Madden nebo Brian Cox byli nadabování, ale o kulturní zážitek mě to v žádném případě nepřipravilo. Spíše naopak.

Tím volně navážu na obsazení, které prostě musí nalákat i ty, kteří tento žánr neupřednostňují. Jména jako Madden nebo Hoffman jsou slyšet a společně se Stuartem Martinem celý seriál bezostyšně táhnou. Kromě toho i ta hrstka italských herců se za své výkony nemusí stydět. Nejvíc bych asi vyzdvihl italskou herečku Miriam Leone hrající dívku jménem Bianca.

Ještě dodám, že se mi už dlouho nestalo, že bych v novince slyšel tak velkolepě epickou hudbu, jako byla ta v úvodním díle. Navíc úvodní znělka má zcela jiný (rockový) hudební podtext, který by se tam na první pohled vůbec nehodil. A přece se hodí.
  • skvělá úvodní znělka
  • epická hudba
  • obsazení
  • Florencie, Řím
  • období renesance
  • výprava
  • minisérie
  • nedostatek prostoru pro Dustina Hoffmana
100 %
Mé hodnocení
La.Volpe

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Hodnocení zajímavé,no kouknout na to mohu a pak se uvidí :)
před 7 roky
Koldik

Koldik

Teda pekne ste sa nezhodli, ale ako La.Volpe pisal jeho nazor nie je az tak objektivny... suma sumarum,...
před 7 roky
ragelly

ragelly

Názor nikoho není nikdy objektivní :)) Každý píše subjektivní pocity, které při sledování měl :)
před 7 roky
Další články k tématu