14. 10. 2016

Novinka pod lupou: Channel Zero

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Channel Zero
Žánr Horor / Nadpřirozený / Drama / Thriller / Psychologický / Antologie
Stanice Syfy
Premiéra 11. 10. 2016
Vysílání úterý, 21:00 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V rodném městečku hlavního hrdiny se před třiceti lety stala hrozná věc. Několik dětí bylo vylákáno do lesa a zavražděno s tím, že jim chyběly zuby. Hrdina se po letech vrací domů, protože na událost, při které zmizel i jeho bratr, vzpomíná stále častěji. Postupem času začne mít podezření, že se sérií hrůzostrašných a smrtelných událostí z jeho dětství má co do činění dětský loutkový televizní seriál z 80. let.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Co to bylo? Absolutně netuším, co jsem teď viděla. Hodina seriálu, jaký tu snad opravdu ještě nebyl. Je to tak zvláštní, že nevíte, jestli se vám to líbí, nebo ne.

Není to typický horor, jaký známe z filmů, případně té hrstky hororových seriálů. Místy to vypadá jako klasické drama, místy jako amatérský dokument, najednou z toho je béčkový krvák. Seriál výrazně pracuje se střihem, skoro chytáte epileptický záchvat, jak některé vsuvky rychle probliknou.

Největší problém jsem ale měla s flashbacky. Celý příběh je úzce svázán s událostmi, které se v městečku staly zhruba před 30 lety, když byli hrdinové ještě malé děti. Příběh neustále skáče dopředu a dozadu, lepí k sobě jednotlivé scény jako koláž. Ale ne nějakou uměleckou pěknou koláž, ale takovou, kterou vám vytvoří tříleté dítě z časopisových vystřihovánek. V kombinaci s výše zmíněným rychlostřihem z toho vychází zvláštní slátanina, ve které se snad nikdo nemá šanci vyznat. A když pak do mixu hodí ještě loutkové postavičky a velmi amatérské halloweenské kostýmy, tak už jste úplně vedle.

Celkově ale atmosféru hodnotím kladně, dokázala ve mně navodit pocit strachu. I když se příběh táhnul a v podstatě tam nic nebylo, stejně jsem měla strach, jako bych sledovala klasický horor. Ten zvláštní styl, kterým to bylo natočené s tím má asi hodně co dělat. Celou dobu jsem totiž neměla jistotu, co se stane dál. Čeká nás nějaká lekavá scéna? Začne se najednou scéna zrychlovat, dojde na akci? Nebo to bude i dál stejně pomalé a jednoduché, takže se vlastně není čeho bát? Ta nejistota, to je ten pravý strach.
  • dokázal ve mně probudit strach
  • nevšední styl natáčení
  • přehnaně rychlý střih
  • zmatené flashbacky
  • amatérské hororové kostýmy a loutky
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Vlastně ani den poté, co jsem Channel Zero viděl, si nedokážu představit, jak pilot seriálu zhodnotit. Tři čtvrtiny doby se vám totiž bude zdát, že je to poměrně nudný horor. Jedna, dvě lekačky, chlápek, co má divné sny, vraždy na malém městě… téma je natolik levné, že začnete uvažovat, jestli nesledujete třeba Olive Kitteridge.

Bohužel, právě ty tři čtvrtiny dílu, kdy by seriál měl ukázat minimálně to lepší, přešlapuje na místě a řeší rodinné trable hlavního hrdiny. Na konci dílu ale přijde twist, který jste sice čekali, ale i tak je tak dobře natočen, že vám z něj půjde mráz po zádech. Bohužel, pak ke konci přijde ještě jedna věc, která do té doby psychologicko-mysteriózní polohoror posune do fantasy a tím naprosto zničí všechno, čím seriál mohl být originální.

Ono totiž těch závěrečných deset minut se nedá přirovnat k ničemu jinému než k první řadě True Detectiva. Lepší přirovnání mě opravdu nenapadá. Kamera, prostředí, zvrat, všechno je to jako by mu z oka vypadlo. Ona scéna s „vílou zubničkou“ ale všechno kazí a přenáší seriál někam, kde ho já osobně nechci vidět. Mnohem radši bych viděl seriál o řešení zdánlivě neřešitelného případu, i kdyby výsledek byl i mírně hloupý. Fantasy mystery nebo fantasy horor je něco, co si rád odpustím.

Doporučuji sledovat: ANO, pokud jste ještě nenašli náhradu za True Detectiva a nevadí vám fantasy prvek.
  • úvodní scéna ve studiu
  • závěrečný twist
  • v podstatě nic jiného
  • víla zubnička
  • tři čtvrtiny pilotu se nic neděje
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Channel Zero byl jeden z mála mnou vyhlížených seriálů, od nichž jsem moc nevěděl co čekat, ale i přes ten fakt, jsem se na to těšil. Velmi atmosféricky hororové trailery mě nalákaly a přesně ten horor jsem od pilotu čekal. Byl to horor?

Úvodní scéna rozhodně atmosférická je, dokonce se jí povedlo mi nahnat husí kůži. A bohužel, byla jediná. Tempo prvního dílu je totiž vražedné. A ne, že by bylo až příliš rychlé, naopak, bylo úmorně pomalé. Za sledování pilotu stojí pouze flashbacky do Mikeova dětství, jinak… Přibližně tři čtvrtiny délky se nestane vůbec, ale vůbec nic. Nic, co by nás někam posunulo. Zaplať pánbůh za několik zajímavých pomrknutí, které dokážou natolik upoutat, že jsem u dílu neusínal a dokázal jsem se na něj soustředit. Nakonec přijde záchrana v podobě poslední čtvrtiny, která dokáže stupňovat houstnoucí opar tajuplnosti.

Vedlejší herci hrají velmi dobře, ale bohužel, vůbec mi nesedl ten hlavní, přišel mi prkenný a vůbec ne jako vhodný tahoun seriálu. Technická stránka ujde a především hudba byla jedna z věcí, která ve mně dokázala vyvolat nějakou reakci na seriál, protože především ty zlověstné zvuky jsou rozhodně fungující.

Moc se mi líbí nápad seriálu, čili zpracování této creepypasty. Během sledování pilotu jsem si vážně myslel, že Candle Cove se opravdu někdy vysílalo. A pokud si někdo myslí to samé, tak ne, nevysílalo, je to smyšlený příběh. Samotný seriál Candle Cove (tak, jak je zpracovaný v Channel Zero) mě ale vážně děsí (ty loutky, fuj :-D).

Celkově mě některé věci zklamaly, některé mě poměrně překvapily. Špatné to nebylo, ale ani to nebylo moc dobré. Ke sledování dalších dílů mě vlastně dostane jenom ukázka z toho, co nás v seriálu čeká, protože to vypadá zajímavě. Jen samotný pilot by mě ale od pokračování ve sledování odradil.
  • Candle Cove
  • hudba
  • vedlejší herci
  • tempo
  • hlavní herec
50 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Koldik

Koldik

Tak toto ma teda nenalakalo, i ked horory az tak nemusim.
před 7 roky
Kafka Tamura

Kafka Tamura

Já si teda nevšedního stylu natáčení nevšiml... řekl bych spíš takového jalového, ne moc lákavého, jakoby se...
před 7 roky
Romix

Romix

Oukej, tak jsem se spletl, Syfy hodně překvapila. První díl nevýrazný, ale naštěstí jsem dal šanci...
před 7 roky
Další články k tématu