28. 8. 2017

Novinka pod lupou: Quacks

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Quacks
Žánr Komedie / Historický / Lékařský
Stanice BBC Two
Premiéra 15 8. 2017
Vysílání úterý ve 22:00 hodin

Délka pilotu: 29 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Historická komedie z lékařského prostředí, která se odehrává ve viktoriánském Londýně. Sleduje životy a práci čtyř pionýrů, přátel a rivalů, kteří všichni bojují o to, aby ve světě zanechali svou stopu a zachraňovali lidské životy.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

....... OK. Neviděl to z vás náhodou někdo? Protože tohle je sice hodně mimo hlavní mainstream, ale diskutovat by se o tom, co jsem právě viděla, rozhodně dalo. Rozhodně Quacks patří k těm nejzvláštnějším seriálům sezóny. Nevím ale, jestli je to pozitivní, nebo negativní tvrzení. Tak nějak jsem se pořád nerozhodla, jestli se mi pilot vlastně líbil, nebo jestli to bylo jen zvrácené a nechutné.

Na začátku mi bylo lehce šoufl, protože tohle jsem opravdu nečekala. Tato komedie se s tím nepáře, jde ihned do naprostého extrému. Příběh možná trošku připomíná The Knick, ale je zpracován úplně jinak. Hlavní hrdina při operacích kouří, má zástěru namáčenou v krvi, stíhá flirtovat s dámami v obecenstvu a stopkami si měří, jestli stíhá provádět amputaci pod 90 vteřin, přičemž razantně odmítá, aby byl pacient uspán. Silné kafe, co?

Jakmile se na vás tohle všechno během minuty vyvalí, díváte se na to v němém úžasu. Myslí to vážně? Co si o tom mám myslet já? Nicméně epizoda má 22 minut, takže si na tento podivný styl (ne)humoru zvyknete a vlastně se ke svému zděšení trošku i bavíte.

I když celkový dojem je rozpačitý (přece jen je to opravdu až moc vyhraněné), musím přiznat, že u jedné scény jsem se zakuckala smíchy. Hrdinové jsou celkem tři nebo čtyři a jeden z nich pomalu navazuje citový vztah s manželkou již zmíněného chirurga. Tento muž studuje experimentální medicínu a psychologii a snaží se ženě prozkoumat tvar hlavy, aby podle něho určil, proč má sexuální fantazie o jiných mužích. Napětí by se dalo krájet, ženská čeká, doktor je nervózní, že z něho pot pomalu kape, scéna trvá neuvěřitelně dlouho, až už to žena nevydrží a zeptá se ho, jestli už ji teda vyšetřuje. Hrdina koktavě odpoví: Ehm, připravte se Caroline, teď se dotknu vaší hlavy. OK, napsané to moc nevyzní, ale celá ta scéna je prostě neskutečně vtipná, víc než celý zbylý díl dohromady.

Budu koukat dál? Pravděpodobně ne, u této šílenosti mi stačí pilot. Rada: nedávejte si ho při jídle.
  • místy tak šílené, až je to vtipné
  • vystupuje ze zaběhlých kolejí
  • nebojí se experimentovat
  • místy tak šílené, až je to trapné
  • bude vám z toho lehce šoufl
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Když jsem se během svého maratonu Novinek pod lupou rozhodla se ve tři ráno ještě udržet na chvíli vzhůru a zakončit den (nebo další ráno) tou poslední komedií, která mi na seznamu zbývala, protože komedie jsou krátké, svěřila jsem se se svým úmyslem ragelly, která se docela podivila tomu, že mám odvahu (a chuť) jít spát s tím, že jsem jako poslední viděla právě toto.

Já předem věděla jen to, že je to britská lékařská komedie, tudíž jsem si představovala něco jako britské Scrubs… nebo Hospital People, jestli pamatujete. Netušila jsem, jak šeredně jsem se spletla.

Protože, nebudu lhát, sledovat tyto lékařské zákroky je všechno, jen ne příjemné. Ve chvíli, kdy jeden z lékařů dělal obrovskou show z toho, že jednomu pacientovi (který později statečně natáhnul bačkory) řeže nohu… já myslela, že od toho počítače uteču. A to jsem už většinu dětství strávila sledováním kriminálek. Tady se mohlo trochu ubrat.

Jsem ovšem ráda, že Quacks neubral v ohledu hereckého obsazení. To je skvělé, hlavní hrdina je charismatický, ve vedlejších rolích se objevují velmi zajímavé tváře (ve druhé epizodě je prý i Andrew Scott!), herecké obsazení vynahrazuje to, že co se týče vtipů seriál není pokaždé úplně přesvědčivý.

Pokud bych se měla zamyslet nad něčím podobným, ranou vedle by nejspíš nebyla Černá zmije s Rowanem Atkinsonem, která byla také docela „drská“, ale hlavně byla britská, což naprosto bezpečně doplňuje žánr historická komedie. Vlastně pokud se zamýšlíte nad něčím podobným, prostě si vzpomeňte na jakoukoliv britskou historickou komedii, kterou jste viděli, to stačí.

I když slovo komedie Quacks úplně nevyjadřuje. Hlavním zdrojem „vtipu“ jsou tu totiž různé bizarní a na pohled nepříjemné situace, vtipu skutečného je alespoň zatím pomálu.
  • obsazení
  • odvaha
  • vtipu zatím není tolik
  • řezání nohou a podobné věci
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Tempy

Tempy

Ha! Já věděla, že v ukázce vidím Moriartyho! :D Trochu se tohoto kousku bojím, protože Roryho miluju už...
před 6 roky
eliska.musilova

eliska.musilova

Kvůli Andrewovi to asi prubnu :D
před 6 roky
Další články k tématu