30. 3. 2017

Novinka pod lupou: Clique

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Clique
Žánr: Drama / Minisérie / Thriller
Stanice: BBC Three
Premiéra: 5. 3. 2017
Vysílání: neděle, 22:00
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Jess Brittain
Herci: Synnove Karlsen, Aisling Franciosi, Rachel Hurd-Wood, Emma Appleton, Ella-Rae Smith, Sophia Brown, Louise Brealey

Ve zkratce

Dvě nejlepší kamarádky, Holly a Gorgia, jsou vtaženy do elitního seskupení alfa žen, v jejichž čele stojí profesorka Jude McDermid. Nevinná zábava se však brzy zvrtne ve smrtící jízdu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Od tohoto pilotu jsem opravdu nevěděla, co očekávat. Ve výsledku šlo o něco úplně jiného, než jsem si myslela, ale rozhodně ne špatného. Tedy, já vlastně nevím. Za celý první díl jsem nepřišla na to, o čem to má vlastně všechno být.

Hlavní hrdinky jsou zábavné. Každá je úplně jiná, obě jsou zatím nejlepší kamarádky, jedna doplňuje druhou. Líbilo se mi, že během pilotu se mezi nimi začaly objevovat neshody, přece jen to bude zajímavější vývoj postav i příběhu.

Jen kdyby to nebylo tak zmatené. Záhad je tu víc, než dokážete spočítat, a nedočkáme se žádných odpovědí. Je dobře, že příběh je očividně vymyšlen jako serializovaná uzavřená jednotka, takže poslední díl asi přinese to, na co čekáme.

Jinak pokud by někdo hledal ryze feministický seriál, tak tohle je ta správná volba. V podstatě tu nejsou téměř žádné mužské postavy, a když už, tak jen na vedlejší koleji, vše se točí kolem hrdinek a ženského spolku. Takže tak.

Budu koukat dál? Docela mě zajímá, jak se to bude dál vyvíjet (a o čem to vlastně je). Takže si to ve watchlistu asi nechám a časem se k tomu dostanu.
  • zajímavé tajemno
  • zábavné postavy
  • spousta otázek
  • žádné odpovědi
  • po pilotu nevím, o čem to je
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Clique je mou poslední letošní novinkou. Tedy v roční výzvě, piloty ke mně budou i po čísle padesát dva proudit dál. Uteklo to rychle, že?

Už ze začátku sledování diváka napadne, že je seriál mířený spíše na mladší generaci. Alespoň podle snad až příliš velkého množství hudby, která, než aby pomáhala dotvářet děj, tak možná spíš lehce ruší. Ale tak svůj účel plní, budiž.

Možná je to tou hudbou, ale seriál působí dost psychedelicky. Když se přejde do vysokoškolského prostředí, začne situace být o dost lepší; profesorka v podání Louise Brealey je správně záhadná, celá atmosféra začne být trochu tajemná.

Největší spád ovšem dostává konec epizody, kdy konečně přichází nějaká ta akce a končí se seznamováním s postavami. Je samozřejmě naivní so myslet, že by byl seriál schopen i v dalších epizodách toto udržet, ale pokud se od psychedelických večírků přejde k záhadě a trochu zvláštní profesorce, je tu naděje na zlepšení.

Zatím ale dostáváme obsah, který si neprošel dostatečným vývojem a který nabízí otázku „co tím chtěl básník říci?“. Ale jistý potenciál tu je, obzvlášť pokud se dodá hlavním postavám nějaká hloubka.
  • zvrat na konci
  • tajemná atmosféra
  • postava Louise Brealey
  • pomalé tempo
  • začátek epizody
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

No teda, BBC se slušně rozjíždí – prvně The Replacement, teď Clique. Obojí nenápadné kousky, obojí thrillery (ačkoliv každý seriál trochu jiný). Od ani jednoho jsem příliš nečekal. A oba piloty mě dokázaly velmi překvapit.

Ale Clique to dost trvalo. Dlouho to na mě totiž působilo jako víceméně klasické teen drama ze střední školy s uchvacujícím audiovizuálem, ale příběhově plytké (podobně jako např. Riverdale). Postupem času se pilot ale začne rozjíždět a gradace tady funguje na sto procent. Šlape to jako správně namazaný stroj, a i pouhými náznaky to mnohdy dokáže vyvolat poměrně slušnou, místy i mrazivou, mysteriózní atmosféru. A to mluvím jen o náznacích!

Scénáristicky to také jede bezchybně. Některé dialogy jsou naprosto vyšperkované a často bývají právě ty největšími hybateli děje (ačkoliv to není tak časté, a tak brilantní, jako u Replacementu). Upoutají a mnohdy kvůli nim neodtrhnete oči od obrazovky.

Dokážu si představit, že bez hereckých výkonů, které tu jsou podávány, by to za mnoho nestálo. Herečky (protože až na tajemného černocha tu jsou právě ony v drtivé většině) se nespoléhají jen na svou pěknou tvářičku (i když by stoprocentně mohly) a jejich herectví tu je opravdu vynikající. Do toho jsou postavy napsány rozhodně kvalitně a stereotypů se zde moc nenajde (možná až na BFF hlavní hrdinky, i když ta ke konci epizody také dokazuje, že by nemusela být jen tou kýčovitou vymetačkou večírků).

Takže BBC přišla s dalším velkým překvapením a já se snad na její seriály budu i těšit s pravidelností. Od psychologického thrilleru upouští k jeho zcela opačnému odvětví a opět to zvládá s přehledem. Clique je krásné na pohled, líbezné na poslech a do toho přichází s originální zápletkou, několika kvalitními atmosférickými částmi, výbornými herci a zdařilým scénářem. A za ten šok na konci ještě nadhodnocuji.
  • herci (respektive spíš herečky)
  • moc pěkně se na to kouká
  • vynikající výběr hudby
  • scénář
  • zpočátku tempo
80 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Plánujete dát šanci seriálu Time After Time? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
singularita

singularita

Zní to zajímavě, ale asi to není stvořené pro mé oči. ;) Díky za lupu.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Asi nie som cielova skupina.
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Asi tak ve třetině posledního dílu jsem si říkala, že naprosto přesně vím závěrečný zvrat a...
před 6 roky
Další články k tématu