26. 10. 2016

Novinka pod lupou: Class

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Class
Žánr: Drama / Komedie / SciFi
Stanice: BBC
Premiéra: 22. 10. 2016
Vysílání: každou sobotu
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Patrick Ness
Herci: Greg Austin, Fady Elsayed, Sophie Hopkins, Vivian Oparah, Katherine Kelly a Peter Capaldi.

Ve zkratce

Šest bývalých studentů Coal Hill Academy má svá tajemství a tužby. Všichni se musí vypořádávat s problémy všedního života, příteli, rodiči, školou, prací, sexem a smutkem, a také hrůzami, které přicházejí díky cestování v čase. Díky Doctorovi a jeho putování jsou nyní hranice prostoru a času velmi tenké a stvoření, která si nikdo z nás neumí představit, se chystají vpadnout do našeho světa a způsobit zkázu.

Seriál je spin-offem populárního Doctora Who.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Následuje názor člověka, který nikdy neviděl ani jeden díl z Doctora Who, takže žádné porovnání, Class pro mě stojí zcela samostatně. Musím říct, že jsem se docela dobře bavila. Seriálu chvíli trvalo, než ukázal, co v něm je, každopádně v pilotu jsme se toho nakonec dočkali a vydali se na zábavnou cestu do jedné obyčejné střední školy.

Jde vidět, že seriál cílí na mladší publikum. Mladé postavy, typicky středoškolské chování, hercům se skvěle daří hrát nedospěle, i když se jejich postavy ocitají ve velmi těžkých situacích. Dojemné drama zde pěkně vyvažuje špetka vtipu, kterou nemá na svědomí pouze hostující Capaldi ve své slavné roli, ale dokonce i hlavní hrdinové. To je určitě super zjištění, protože to vypadá, že by díky tomu pilot mohl fungovat i bez hvězdného hostování. Ale tím, že tam byl, se pilot vyzdvihl ještě trošku výš.

Z postav jsem si hned oblíbila trošku trapnou a nespolečenskou mladou hrdinku, která sdílí srdce s démonem. Ale žádný z hlavních hrdinů mi vůbec nevadil, všichni jsou příjemní a těším se, jaká další dobrodružství společně zažijí. Grády jim dodává netypická učitelka / ochranitelka prince, která je hlavním zdrojem zábavných hlášek a gagů. Nudit se rozhodně nebudete.

K mínusovým bodům toho moc nemám, opravdu jsem se při sledování bavila. Co mě tak na první dobrou napadá, tak bych leda zapracovala na vizuálních efektech. Démoni vypadali lehce odfláknutě, ale rozhodně ne tolik, aby to bilo do očí.

Když se poprvé spin-off Doctora oznámil, nebyla jsem nadšená. Nedokázala jsem si představit, jak tohle podle popisu bude fungovat. Nakonec si ale troufám tvrdit, že Class má zaděláno na velký úspěch a může se stát velmi dobrou a zábavnou výplní času, během kterého se váš oblíbený Doctor zrovna nevysílá.
  • sympatičtí hrdinové
  • příjemné tempo
  • fantasy se špetkou humoru
  • chce to doladit vizuální efekty
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak konečně je tady něco, co by mohlo zkrátit a vyplnit čekání na samotného Doctora. To nám totiž Moffat letos připravil nepříjemně dlouhé a navíc se musíme spokojit pouze s vánočním speciálem.

Class vychází z vesmíru Doctora a sleduje osudy studentů na Coal Hill Academy. Školy, kterou z Doctora Who dobře známe a tak nemůžeme být překvapení, pokud se tam samotný Doctor čas od času objeví.

A jak se to nakonec všechno povedlo? Začnu trochou kritiky na začátek, úvodní znělka se mi ani trochu nezamlouvá, hlavně hudebně. Následně jsem byl zklamán tím, že muselo být korektní obsazení – máme černošku, gaye, Poláka a Inda. Ze zkušenosti vím, že tam tyhle „menšiny“ jsou, ale ještě nikdy jsem sám takhle pestrou skupinu nepotkal. Na druhou stranu mi obsazení rolí přišlo sympatické a i přes všechny tyhle stereotypy jsem si je rychle dokázal oblíbit, obzvláště April :)

Úplně si nejsem jistý čím, ale prostě mě to chytlo. Možná je to tím, že to je z vesmíru Doctora Who. Možná je to tím, že se tam samotný Doctor objevil. Možná je to postavami. Nedokážu to specifikovat. Vím, jen to, že to není záporákem. Fanoušci původní série ví, že ve stínech žije něco mnohem děsivějšího a tyhle stínoví panáčci nesahali ani po kotníky nevybíravosti Vashta nerady.

Je mi jasné, že následující díly se trochu uklidní a po porodních bolestech se to usadí. I proto si myslím, že návštěvy Doctora se zminimalizují a dost možná se letos už nedočkáme. A třeba to dokáže za nějakou dobu stát na vlastních nohou. Přeci jen Torchwood Doctora nepotřeboval vůbec a jak to šlo.

Původně jsem toužil radši po pokračování temnějšího Torchwoodu, ale nakonec odcházím spokojený i s teen náhradou Class.

vesmír Doctora Who samotný Doctor sympatické obsazení a postavy nejsem si jistý čím, ale chytlo mě to

± že se nebude Doctor objevovat častěji úvodní znělka
záporák
korektnost při volbě postav
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Člověk by čekal, že spin-off Doctora Who ze školního prostředí bude takový „měkčí“ než originál, jako tomu bylo u The Sarah Jane Adventures. No, chyba lávky. Odvažuji se říct, že Class je o dost temnější. Temnější v tom smyslu, že je tu hodně krve, pár uříznutých nohou,… Atmosféra je stejně mrazivá jako u Pána času, i proto se naskýtá otázka, zda i tu bude několik „uvolněnějších epizod“, nebo zda se neustále pojede v temném duchu.

Porovnání s Doctorem Who je ovšem těžké. Samozřejmě, mezi hlavními postavami jsou mimozemšťané, bojuje se proti mimozemšťanům,… Class bude mít tu nevýhodu, že nemá k disposici takovou tu tardisově modrou věc (neboli TARDIS), takže stále a pořád budeme v té samé škole, těch samých domovech, zkrátka v tom samém městě. Charismatu Doctora žádná z postav také nejspíš nedosáhne, takže se tentokrát bude asi jednat o „týmovku“. Což ale rozhodně nevadí. A nakonec ani to, že se na jedné celkem normální škole budou stále koncentrovat mimozemšťané padouši (tedy alespoň myslím, že jich bude víc; tvůrce bych upřímně obdivovala, kdyby na toto téma dokázali zajímavě zpracovat více než jednu řadu), však on ani Doctor Who vzhledem ke svému Cardiffu nemůže Class nic zazlívat.

Jedna věc mi ale hlavou vrtá. Když jsem sama na sobě viděla, jaké nadšení ve mně vyvolalo jméno Petera Capaldiho v úvodní znělce (dokonce mě to i donutilo přestat přemýšlet nad tím, že znělka není moc hezká) a jakou radost jsem měla z přítomnosti TARDIS, když si vezmu, že jsem u televizní obrazovky byla přikovaná nejvíc až od chvíle, kdy se na scéně objevil Doctor, zajímalo by mě, jaké prostředky Class zvolí, aby tohoto docílil i bez jeho přítomnosti.

Nedá se přesně říct, zda je Class lepší než Doctor Who (i když o tohle tu jde asi především), je prostě jiný. Za mě, už jen kvůli tomu, že jsem si z epizody nejvíce užila právě Doctora (a třeba jeho Ikeu), vítězí Doctor, ale ani tak nemůžu říct, že by se Class nepovedl. Je prostě jiný, i přesto ale pořád dobrý. A pokud se jednou rozvine ta dnešní vzpomínka na Claru a pana Pinka, zaplesají i srdce čistokrevných Whovianů.
  • Doctor! (bez něj očekávám pokles v hodnocení o 10 %)
  • temná atmosféra
  • v mnoha ohledech se DW nepodobá
  • nakousnuté zajímavé linky
  • zvláštně zpracované představy
  • je otázkou, na jak dlouho může mít potenciál jen jedno místo
  • žádná z postav vyloženě nevyčnívá
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Jak je to, když sice mám Doktora rozsledovaného, ale zdaleka nejsem tak daleko? Budu se chytat? A nebude mi...
před 6 roky
Verity

Verity

Myslím, že se můžeš podívat úplně v pohodě, chytat se budeš a spoilery tam snad žádné nejsou,...
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Děkuju.
před 6 roky
Další články k tématu