28. 10. 2016

Novinka pod lupou: Pure Genius

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Pure Genius
Žánr: Drama / Lékařský
Stanice: CBS
Premiéra: 27. 10. 2016
Vysílání: čtvrtek od 22:00
Předskokan: Life in Pieces (Rodinka na kousky)
Konkurence: How to Get Away with Murder (Vražedná práva) (ABC), The Blacklist (Černá listina) (NBC)
Tipovačka: Všechny týmy kromě Gorilly a HBO tipují zrušení. Lid věří také ve zrušení s převahou 54 % hlasů.

Kdo?

Tvůrce: Jason Katims
Herci: Dermot Mulroney, Augustus Prew, Odette Annable, Reshma Shetty, Brenda Song, Aaron Jennings, Ward Horton

Ve zkratce

James Bell je miliardář, jehož snem je založit inovativní nemocnici vybavenou těmi nejmodernějšími technologickými vynálezy. Síly spojí se zkušeným chirurgem, doktorem Walterem Wallacem, jehož úkolem je naplnit Bellovu vizi po stránce medicínské. Společně se snaží rozšířit možnosti, jak pomoci svým pacientům, kterým jsou služby poskytovány zcela zdarma. Vybírají si jen ty nejzáhadnější a nejnáročnější případy, kteří ostatní lékaři vzdali. Jejich cílem je zachránit co nejvíce životů, včetně života samotného Jamese Bella.

Podobné seriály

Emily Owens, M.D. (Doktorka Emily)
Grey's Anatomy (Chirurgové)
Heartbeat
House M.D. (Dr. House)

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Už po traileru jsem věděla, že tohle bude moje nové guilty pleasure. Pilot mi tento předpoklad naprosto potvrdil. Bavila jsem se od začátku do konce. Jistě, netuším, do jaké míry je to reálné, spíše bych si tipla, že je to další z řady CBS (ne)sci-fi seriálů, že takové nemocnice asi neexistují (ale opravdu nemám přehled). Každopádně seriálu nemůžu upřít, že mě bavil od začátku do konce.

Ani mu to upírat nechci. V pilotu se představilo hned několik pacientů a všechny jejich případy byly zvláštní, zajímavé a zábavné. Asi už nemá smysl dál dumat nad tím, co z vymyšlených praktik je a není možné. Jen bych řekla, že jde o nový level House. V původním seriálu pacienty léčí na základě určení sebezvláštnějších diagnóz. Tady si pomáhají zase spíše moderními vychytávkami, které posunují hranice nemožného zase o pořádný krok dál.

Postavy vypadají sympaticky. Nejvíce se mi líbí mladý miliardář, je to sympaťák a dokáže na mě jako na diváka přenést svou nakažlivě dobrou náladu a pozitivní energii. Samozřejmě ani zde není nic zadarmo, takže se dozvídáme, že vše, co dělá, vlastně dělá pro sebe. Jako by se opět opakovala situace z loňského (také sympatického) Second Chance, kde prováděli hokusy pokusy taky kvůli hlavní hrdince, která sama nechtěla zemřít.

U dalších epizod bude hodně záležet, jak velkou představivost tvůrci budou mít. Protože tento typ seriálu se může hodně rychle zajíst. Bude rozhodně těžké udržet si pozornost diváků a neopakovat jak případy v rámci seriálu, tak i konkurenční lékařská dramata, která s podobným konceptem přišla již v minulosti.

Za mě každopádně po pilotu spokojenost. Je to zábavná oddychovka, která uteče jako voda a ani na chvilku nenudí. Sympatické postavy jsou už jen příjemným bonusem.
  • vysoká míra zábavnosti
  • pěkné (sci-fi) technologické pomůcky
  • sympatické postavy (hlavně miliardář)
  • racionalisté asi budou brblat
  • klasické CBS zpracování, nemá nic extra
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Pure Genius je další lékařské drama, které ničím nevyniká, přestože se o to snaží už jen svým konceptem. Na druhou stranu musím říct, že jsem na základě traileru čekala větší hrůzu, takže jsem byla vlastně mile překvapena, že mi nedělalo problém pilot dodívat.

Na seriálu mi paradoxně nejvíce vadí to, na čem je celý postaven. Všechna ta technologie a moderní vynálezy, které jsou pro život běžného člověka naprosté scifi, na mě působily velmi neosobně. Toto neosobní prostředí se promítlo i na postavy, které nepůsobily úplně sympaticky. Nebyly nesympatické, to ne (i když hlavní hrdina k tomu má našlápnuto), spíš ten jeden díl nestačil, aby si je divák oblíbil, protože působí tak nějak chladněji. Nemocnice jsou už tak samy o sobě velmi neosobní, a když je obklopená samou technologií a vychytávkami, tak to na vřelosti nepřidá.

Líbilo se mi ale, že jsme měli během jednoho dílu možnost lépe poznat samotné pacienty. Většinou se v seriálech střídají jako na běžícím páse a divák si nestihne zapamatovat ani jejich diagnózu, ne tak jméno. Tady se jim věnovalo více času a důraz byl kladen spíše na ně než na vztahy a osobní problémy lékařů. Ty ovšem také nechyběly a jedním z pozitiv je pro mě do budoucna se rýsující vztah geniálního Jamese Bella a mladé lékařky Zoe Brockett. Je to až komické. James oplývá sebevědomím, ale nemůže sehnat odvahu, aby pozval Zoe na rande.
  • potenciální románek
  • prostor poznat pacienty
  • neosobní prostředí
  • naprostý průměr
  • ne úplně sympatické postavy
60 %
Mé hodnocení
gabik.029

Plánujete dát šanci Pure Genius? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
sandokan555

sandokan555

toto si chcem pozriet uz od zverenenia trailerov, takze hura do toho :D
před 7 roky
suelin

suelin

Pořád nevím, co si o tom myslet. Přišlo mi to jako prodloužený trajler, reklama na skvělé vychytávky a...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Pre mna ako tech nadsenca je toto lakavy serial, ale pockam si na vyvoj pocas celej sezony a potom sa...
před 7 roky
Další články k tématu