17. 7. 2017

Novinka pod lupou: Claws

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Claws
Žánr Drama / Thriller / Komedie
Stanice TNT
Premiéra 11. 6. 2017
Vysílání neděle ve 22:00

Délka pilotu: 55 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V nehtovém salonu Nail Artisan na Floridě pracuje pět manikérek – majitelka Desna, která tvrdě pracuje na tom, aby si mohla pořídit lepší salon a aby mohla svému nemocnému bratrovi život, jaký si přeje; Polly, která se právě vrátila z vězení, kde byla kvůli drobným krádežím; tichá Ann, jež příliš nemluví, zato je ale oddanou řidičkou a ochrankou salonu; věčně znuděná Virginia, jež se do salonu přesunula poté, co sekla s prací prostitutky; a nejlepší kamarádka Desny Jennifer, která ztratila již mnoho blízkých na poli organizovaného zločinu. Nevinných ovšem není ani těchto pět dam, které kvůli vidinám lepších výdělků pomáhají majiteli nedaleké lékárny prát nelegálně vydělané peníze. Tento risk se ženám zatím vyplácí, protože mají natolik tvrdé lokty, aby sebou nikdy nenechaly zametat. I přesto je ovšem čeká tvrdý boj, pokud chtějí v tomto světě přežít a třeba z něj i uniknout.
Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Kdysi jsem to dokázala vytušit docela s jistotou, ale dneska už během čtení obsahu často upřímně nevím. Je to komedie nebo thriller? To samé se mi stalo i tady, jen tentokrát jsem v tom nebyla jen já, s ragelly jsme se o seriálu jednou bavily, každá jsme tvrdily něco jiného, no… konečně je to tady, tak konečně vím.

Ale samozřejmě to není tak jednoznačné, protože Claws je něco mezi. Ještě aby ne, jak by mohl člověk brát za plnohodnotný thriller seriál o nehtovém salonu, to prostě nezní thrillerově. Pokud bych se měla zamyslet nad nějakým podobným seriálem, napadají mě seriály od MTV. Například Mary + Jane a Sweet/Vicious. Jistá podobnost by se dala vidět i s tvorbou BET, ale tam už podoba není tolik výrazná.

Samotný seriál pendluje mezi několika žánry, je to trochu „soap-vztahovka“, dá se zpozorovat několik odlehčených momentů, občas se hraje na vážnější notu. Možná je to právě tím, ale já měla téměř celou dobu, co jsem pilot sledovala, trochu problém si seriál někam zařadit. Co od něj čekat? Proč je tam tohle a tohle? Čím ten seriál chce vlastně být? Trocha tajemnosti neuškodí, ale i tak by měl seriál uchopit vyprávění příběhu tak, aby divákovi nepřipadaly scény jen jako náhodné a možná i bezúčelné výplně času.

Jinak ale seriál není tak špatný. Herecké obsazení je slušné, několik známých tváří potěší, vizuál působí přesně tak, jak by měl. Bylo by pro mě ale docela překvapení, kdyby se seriál dokázal uchytit tady u nás (ať už v Česku, nebo na SerialZone), obávám se, že tenhle seriál je natolik specifický, že asi nebudeme správným publikem.
  • vcelku zajímavé postavy a obsazení
  • nejasná motivace
  • zmatené vyprávění
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Přemýšlím, jakým slovem mám tento pilot ohodnotit. Asi mi vychází „zajímavý“. Pilot byl zajímavý. Jakože tak velkou směs žánrů jsem dlouho neviděla. Claws je v podstatě drama, komedie, krimi, mafiánský, thriller, soap opera a možná i něco dalšího k tomu. Všechny žánry jsou naplácány na sebe a střídají se jako ponožky, až se vám z toho zamotá hlava.

Je těžké nevidět v hlavní hrdince Denise ze Scream Queens, zvlášť když mi přijde, že jde o úplně stejný typ postavy. Tedy místy. Občas je totiž vážná, občas se chová jako Denise, nevím, jak se v tom má člověk vyznat. Každopádně postavy jsou zajímavé. V podstatě mě zaujaly čtyři z pěti ženských, což je docela slušný výkon. Jediná, která je mi opravdu proti srsti, je ta „tomboyačka“, co si hraje na děsnou drsňačku, ale pardon, ani trošku jí to nevěřím a spíš je mi z ní do smíchu. O to víc mě mrzí, že ji hraje Judy Reyes, moje milovaná Carla ze Scrubs. No, škatulkování do stále stejných typů rolí jí rozhodně nehrozí, to se musí nechat. A víc se k tomu raději nebudu vyjadřovat.

Každopádně nevím, jak se cítím ohledně propojení drogového světa a nehtového studia. Je to zajímavá kombinace, ale asi ne úplně ta správná. Ty holky vypadají směšně samy o sobě, tvůrci se rozhodně nebály udělat z nich typizované postavy vzhledově i povahově. Tři hrdinky nosí upnuté šatičky pod prdelí, dvaceticentimetrové podpatky, dvě kila make-upu na obličeji a nehty mají tak dlouhé, že by se s nimi mohly drbat v obou uších zároveň. Takže když tam cupitají v těch podpatkách, protože v nich vůbec neumí chodit, a do toho se snaží držet zbraň a mířit s ní na někoho, tak to působí spíš komicky než jako thriller. Přitom mít nějakou relativně obyčejnou soapku ze salónu krásy by mohlo být parádní, takhle je to jen divná směska.

Budu koukat dál? Asi tomu ještě šanci dám, ale nepředpokládám, že se z toho stane nějaká moje nová srdcovka.
  • prostředí nehtového studia
  • snaha o mix žánrů
  • nepovedený žánrový mix
  • typizace postav
  • vážné scény působí spíše vtipně/trapně
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Nejvíc zbytečná hodina mého života? Sledování pilotu Claws. Ono to je takhle – člověk si může něco vzít i ze sledování naprosté zhovadilosti, přinejmenším se u ní totiž dokáže pobavit. Pilot Claws je ale tak dobře pozlacený exkrement, tvářící se jako by šlo o něco víc, že si u sledování říkáte: „Za chvíli se tam určitě něco stane, však to vypadá tak kvalitně!“ A proto jde o ještě víc promarněný čas, než když sledujete exkrement, který si nehraje na něco jiného, a vy prostě můžete vypnout. To u Claws nejde.

Každopádně po uplynulé hodině jsem neměl ani páru o co v tom jako šlo. Takže, nějaká šílená buchta si chce založit salón s manikúrou, fajn, společně se svýma připitomělýma kámoškama. Dobře. Proč tam ale k čertu bylo nutné cpát tolik sexu, nějakou vraždu, hromadu bezúčelného násilí, vydírání, bordel, trapnou snahu o humor, milostné x-úhelníky nebo nějaký týpky z Ruska sedící v čekárně? Je tu tak odporná vrstva klišé, mindfuckových situací, zbytečných položek, vedlejších dějových linií a hloupých postav, že po dokoukání fakt nemohu říct, o co v tom šlo.

Zápletka totiž chybí. Scénáristé se ji snažili vytvořit nelogickými zvraty, a tou hromadou výše zmíněného kýče, ale marně. Chybí zde motivace postav, nějaký hlubší charakter, místo toho se to tu hemží prázdnými plochými figurkami plnými klišé. A k tomu tváře těmto špatně napsaným postavám propůjčují céčkoví, velmi mizerní herci.

Místo dobrého scénáře (který je skutečně šílený) a propracovanějšího příběhu dostáváme bolestivě prázdnou hodinu, což se tvůrci snaží zamaskovat spoustou kýče, laciným násilím, přebytkem samoúčelného sexu, který je zcela zbytečný a neopodstatněný a hlasitou hudbou, která z toho naoko dělá rádoby stylový kousek.

Je to prostě špatné. Scénář je jeden z nejmizernějších, co jsem kdy viděl – takhle šíleně ploché postavy, debilní zvraty a necelistvý příběh jen tak nespatříte. Navíc mě štve, že to postrádá osobnost, nějaký zápal – jde jen o hodně špatně provedený kalkul na černošské americké liberály, bez jediné známky kvalit. Vyhněte se tomu, raději si lehněte na postel a hodinu koukejte do stropu, jistojistě to bude mít větší efekt než sledovat pilot Claws.
  • technicky jde aspoň o průměr
  • spousta kýče
  • kontroverzní scény plné sexu a násilí, které jsou jen na efekt
  • katastrofální scénář
  • žádná zápletka
  • je tu tolik zbytečného klišé, že jsem po pilotu nepochopil, o co v tom šlo
0 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Když jsem hledala poster, tak jsem někde viděla tuhle fotku i s hlavou - to dole není šperk, to je...
před 6 roky
Esgalnor

Esgalnor

Nee, tu pistolku snad nikdo mít nemůže, ne? :D To musí ta bytost vypadat šíleně, teda. Jo takhle,...
před 6 roky
Mik

Mik

podivej se na epizodu 6, tam je soutez v tvoreni nehtu a nejaky vytvory jsou fakt ujety, to ti ta...
před 6 roky
Další články k tématu