31. 10. 2016

Novinka pod lupou: Shoot the Messenger

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Shoot the Messenger
Žánr Drama / Krimi / Konspirační
Stanice CBC (Kanada)
Premiéra 10. 10. 2016
Vysílání pondělí, 21:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Mladá novinářka pracuje na svém prvním velkém článku týkajícím se případu vraždy. Během vyšetřování se však dostane do pavučiny lží, do centra války gangů, politických machinací, korporátních magnátů a v neposlední řadě také policie.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tahle konspirace vypadá o poznání lépe než australský Secret City, který se mi vybavil jako první ze stejného žánru. Začátek byl pecka. Podobně jako u Notorious tady máme dvojici z různých pracovních pozic, která se vzájemně doplňuje a předává si informace. Novinářka sedí, jen místo advokáta je tady policista. A spí spolu už od začátku, takže žádné nápadně nenápadné jiskření a nekonečné otázky, jestli spolu budou nebo nebudou.

Samotný případ vypadá taky dobře. Cílí na menšiny, ale nenásilně, nechce a nepotřebuje nic dokazovat, prostě je to přirozená součást příběhu, která sem dobře zapadá, aniž by byla nepřirozeně zveličována. Proto se dokážete vcítit do smutek zdrcené matky zavražděného studenta. Hodně se mi líbila i kontroverze, kdy hrdinka byla hnána vlastní touhou po uznání a udělala neuvěřitelnou chybu, kterou jako novinářka dokážu pochopit. Musím říct, že jsem s ní opravdu soucítila, i když si měla fakta opravdu ověřit. Osobně jsem nikdy nechtěla pracovat v politické nebo ekonomické oblasti, protože to musí být neuvěřitelně náročné na nervy. Kultura je přece jen takové uvolněnější odvětví, ve kterém se hraje na pocity a názory :-)

Ale zpátky k seriálu. Má to jiskru, má to záhadu, má to serializovaný děj a vcelku sympatické postavy. Nikdo mě vyloženě neiritoval, hrdinka je sympatická a její milostný poměr s policistou ničemu nevadí. Seriál obklopuje díky serializovanému ději jistá dávka tajemna, která vás nutí sledovat dál. Na druhou stranu postrádám něco navíc, co by mi jej odlišilo od konkurence. Po pilotu je to pro mě zatím jen novinka, kterou asi odsleduju do konce, abych viděla, jak to dopadne, ale hned po pěti minutách zapomenu, že něco takového existovalo.
  • sympatické postavy
  • reálné vykreslení novinářského prostředí
  • vztah hrdinky s policistou
  • serializovaný děj
  • ničím nevyčnívá
  • plusy nejsou tak výrazné jako u jiných novinek
60 %
Mé hodnocení
ragelly

„To se do takového dortu dá všecko, co je k jídlu nejlepší, všecko, co nejraději jíš, a pak je ten dort nejlepší,“ řekl pejsek kočičce v knize Josefa Čapka. A v podobném duchu se nese i kanadská novinka Shoot the Messenger. Je tu snad všechno. Politika, gangy, novinařina, milostné pletky, truchlící rodiny,… Samozřejmě, i to by se dalo zkombinovat takovým způsobem, aby to působilo naprosto přirozeně, ale tady to zkrátka vypadá tak, že tvůrci sem chtěli dát vše, co je napadlo, ale nenapadl je způsob, jak to nějak logicky poslepovat.

Stále se tu sice jedná o jednu věc, o jeden případ, ale než aby měl člověk pocit, že vše ze všeho přirozeně vyplývá, že všude je nějaká souvislost, nějaký propoj, tak se spíše zdá, že se bez ladu a skladu skáče od jedné věci k druhé. Když už se nějaké souvislosti najdou, není to ve stylu „je to tak a tak, tudíž to souvisí“, ale pořád se sem spíš cpe pocit „je to tak a tak, aby to souviselo“. Shoot the Messenger prostě chybí lehkost, seriál se pořád hledá. Jako by seriál nevěděl, zda chce útočit na divákovy city, zda chce být sterilní, nebo zda se to dá dát nějak dohromady. Vše už podtrhuje naprosto nevhodný a nehodící se soundtrack.

Kvůli tomu všemu Shoot the Messenger působí velmi zmateně a váhavě, člověka až napadá, že i trochu nedodělaně. Má přitom pár momentů, které jsou působivé, ale přesto jich není dost na to, aby člověk zapomněl na to, že seriál v těch ostatních tak nějak bloudí. Mohlo z toho být silné drama z prostředí politiky a redakce, ale místo toho mi Shoot the Messenger připomíná takové ty levné thrillery, kterých bývá v televizi habaděj.
  • občas silné momenty
  • vcelku zajímavé téma
  • bezradná snaha naplácat sem vše možné
  • když fotku vyfotíte na šířku, prostě z ní bude fotka na šířku, zázračně se netransformuje do podoby na výšku
  • chybí lehkost a věrnost podání
  • soundtrack
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
verunkawrath

verunkawrath

Téma nic moc a obsazení taky....možná to časem zkusím,ale ted začalo až moc seriálů,které mám...
před 7 roky
Nira

Nira

Pokud by nebylo na co koukat, tak bych asi i zkusila, ale zatím to nadějně nevypadá. Ale pro jistotu to...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Na toto cas nebude asi nikdy...
před 7 roky
Další články k tématu