14. 10. 2016

Novinka pod lupou: Divorce

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Divorce (Rozvod)
Žánr Drama / Komedie
Stanice HBO
Premiéra 9. 10. 2016
Vysílání neděle, 22:00 hodin
Předskokan Westworld
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Sharon Horgan
Herci Sarah Jessica Parker, Thomas Haden Church, Molly Shannon, Talia Balsam, Tracy Letts, Sterling Jerins, Charlie Kilgore

O čem to je?

Po více než dekádě manželství a dvou dětech je Frances na pochybách. Najednou začne přehodnocovat svůj život a zaměří se na nevřelý vztah se svým manželem. Hrdinka po něm chce rozvod, ale brzy přijde na to, že začít s čistým štítem je těžší, než si původně myslela.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Co si budeme nalhávat. Bohužel to není Sex ve městě. Tento seriál je jen jeden a i když budou všichni vždy Jessicu a její nový projekt srovnávat s Carrie, nebude to nikdy stačit. To ale neznamená, že Divorce nestojí za zhlédnutí. Já jsem se bavila náramně.

První polovina byla slabší a rozvleklejší. Nudná párty s překvapivým vyvrcholením pro mě ale byla snesitelná, protože jsem se sama vezla na vlně euforie, že opět vidím „Carrie“ v akci. Pomalu přicházelo vystřízlivění, ale čím víc jsem si uvědomovala, že to není Sex, tím víc se seriál rozjížděl, odhaloval další a další esa z rukávu a začínalo mě to bavit čím dál víc.

Opět tu máme jednu velmi dysfunkční rodinu. Její problémy jsou ale podány s nadhledem. Ačkoliv to není drama, necítíte se, že vás tíha jejich problémů dusí. Vše samozřejmě stojí na hlavní hrdince, ovšem její manžel jí zdárně sekunduje. Je vidět, jak důležitá je správná volba obsazení. Protože jako lusknutím prstu by tento scénář, tato atmosféra mohly jít do kytek. Ale herci se do svých postav vložili perfektně a ačkoliv jsou na nože, dokázali mít mezi sebou skvělou chemii, takže vás sledování bavilo o to víc.

Pilot byl přesto pouze třešničkou. Příběh se nestihl pořádně rozjet a hned byl konec. Závěr epizody bych přirovnala zhruba k tomu, když Američané shodili z letadla atomovou bombu na Japonsko… zatím je ve vzduchu a my si musíme počkat do dalšího dílu, než dopadne na zem a rozpoutá se peklo. Zatím hodnotím 70, ale věřím, že jakmile se akce rozjede (trailer vypadá skvěle a mnoho z pilotu v něm není), půjdu s procenty ještě výš.
  • hlavní představitelé
  • svižné tempo
  • kvalita se v průběhu epizody zvyšovala
  • pomalejší start
  • není to Sex ve městě
  • není to Carrie
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Mnoho lidí možná ke sledování Divorce kvůli nostalgii z dávného sledování Sexu ve městě zláká přítomnost Sarah Jessicy Parker. Já ten seriál odjakživa nenáviděla a zhlédnutí filmů tento můj postoj ještě prohloubilo, ale mimo svou Carrieovskou tvorbu mi SJP nepřišla vůbec špatná, takže u Divorce jsem čekala jen na to, jak na mě zapůsobí seriál bez toho, abych snad byla předem nakloněná k názoru „líbilo“, či „nelíbilo“.

Začátek vypadá na nadějnou, ač pro mě lehce netradiční komedii, která po hodně zvláštní oslavě 50. narozenin Francisiny kamarádky Diane nabírá zvláštní spád (ne v tom dobrém slova smyslu). Ani o jednom „členovi“ tohoto manželského svazku se nedá s čistým srdcem říct, že by v člověku vyvolával sympatie. Což možná ani není účelem Divorce, který rozehrává příběh o rozvádějícím se páru. Trochu více sympatií než Frances ale přece jen vyvolává Robert.

Se žánrovým označením komedie má Divorce společné snad jen trvání jedné epizody. Divák se sice během sledování párkrát pousměje, ale i tak je to (minimálně zatím) drama jak vyšité. A čekat, že ve vás příběh vyvolá alespoň trochu soucitu, je lehce naivní. Což nás vrací zpátky k postavám, respektive k Frances. Jak epizoda plyne, divák k ní začíná cítit čím dál tím větší antipatie. Celá epizoda z jejího pohledu se totiž dá popsat jako „útěk od manžela, útěk k manželovi poté, co si uvědomí, že její milenec s ní život trávit nechce, a kruté vystřízlivění“. A jak se tak člověk dívá, Frances mu připadá jako čím dál tím větší nána, jejíž naivita předčí i ta nejoptimističtější očekávání. A tak má vlastně z Robertova slibu, že tenhle rozvod bude peklo, divák radost.

Tak trochu mě zajímá, jak to bude s příběhem dál, ale v Divorce je spousta faktorů, které mě přesvědčují, že víc epizod vážně vidět nepotřebuji. Třeba si jednou přečtu popisy u epizod, ale sledování mě doopravdy neláká. Přitom to není tak dávno, co Britové přišli se vcelku podobnou novinkou (tady se jednalo o pár, který už rozvod za sebou má, tady se na to teprve čeká), ale když mám porovnat Our Ex-Wife a Divorce, je to jako nebe a dudy.

možná postava Roberta vcelku neotravné děti scéna se zbraní nechutná oslava plná nechutných vtípků Frances a její naivita
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
teraxa

teraxa

Tak tady jsem na vážkách. Trailer je sice celkem vtipný, ale tohle zatím vynechám. Není to pro mě zrovna...
před 7 roky
Nira

Nira

Nejsem si jistá, úplně mě to nepřesvědčilo, navíc je spousta seriálů, které "nutně potřebuji...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Nuz mne to az take vabive neprislo, takze toto vynechavam.
před 7 roky
Další články k tématu