23. 2. 2017

Novinka pod lupou: Legion

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Legion
Žánr Drama / Sci-Fi / Nadpřirozený / Psychologický
Stanice FX
Premiéra 8. 2. 2017
Vysílání středa, 22:00 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Legion je seriál podle marveláckých komiksů od Chrise Claremonta a Billa Sienkiewicze. Hlavním hrdinou je David Haller, potížista, který je dost možná více než jen člověk. Byl diagnostikován jako schizofrenik už v dětství a od té doby strávil většinu života na psychiatrii. Nyní mu je třicet a zase jednou míří do blázince, kde si zvykne na pravidelnou rutinu – snídaně, oběd, večeře, terapie, léky, spánek. Tento cyklus mu ale od základu naruší příchod krásné nové pacientky Syd, ke které ho to ihned začne táhnout. Je náhoda, že se Syd dostala právě sem? Nebo je to všechno pouze promyšlený tah lidí, kteří o Davidovi ví víc než on sám?

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na Legion bylo mnoho lidí zvědavých. Já jakotžo téměř kompletní neznalec světa X-Menů jsem k němu přistupovala čistě jako k dalšímu seriálu. Nejprve mě trošku negativně ovlivnilo, že má pilot prodlouženou délku. Ve výsledku ale délku ani nepocítíte, pilot uběhne jako voda.

Příběhově jde rozhodně o zajímavý koncept. Dlouho nevíte, o co vlastně jde, ale v průběhu začnou jednotlivé střípky zapadat dohromady a na konci máte jasno, kam to bude dál směřovat.

Herecky nemám co vytknout. Na hrdinu jsem si musela pár minut zvykat, ale jakmile to v hlavě cvaklo, tak mi do role skvěle zapadl. Ostatní jsou prvotřídní, hodně se mi líbil zlý psychiatr nebo co to vlastně dělá, i všichni v blázinci.

To mě plynule přivádí k další části, kterou nejde nezmínit. Bezkonkurenčně nejlepší na celém pilotu je vizuální stránka. Nádherné zpomalené/zastavené záběry při ukázkách hrdinových schopností, nemohla jsem se jich vynadívat.

Přesto se trošku bojím, že pilot ukázal to nejlepší, co na seriálu je. Nejvíc mě bavily scény v blázinci, které se už podle všeho nebudou opakovat, pokud se tedy nebudou v příběhu objevovat flashbacky. Každopádně po prvním díle velká spokojenost, trošku mind f*ck, ale dokáže si to udržet vaši pozornost, určitě nechávám ve watchlistu.
  • vizuální stránka
  • scény v blázinci
  • zvláštně zvláštní
  • chvilku trvá, než se zorientujete
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Marvel. Kdysi jsem byla v kině na Doctoru Strangeovi, o kterém lidé často prohlašovali, že je docela „psychedelický“. Na to jsem pokaždé reagovala slovy „vždyť to bylo v pohodě“, protože bylo a teď po pilotu Legion je mi to jasné ještě víc. Jen je mi trochu líto lidí, kteří si to mysleli a teď se chystají dívat na Legion.

Příběh z velké části staví na sledování psychologického vývoje hlavního hrdiny, takže se příběh rozvíjí minimálně ze začátku celkem pomalu. To rozhodně není na škodu, protože je díky tomu hrdinu snazší chápat a neztratit se v té chvíli, kdy už je pro člověka sledování jedno velké „cože?“. Tvůrci divákovi poskytují opravdu věrný pohled do hrdinovy hlavy, tudíž je sledování trochu znepokojivé (alespoň pokud pilot sledujete v jednu ráno jako já). Když toto vezmeme v potaz, je dobré, že zápletka (zatím) není až tak složitá a rozvíjí se relativně pomalu, takže má divák šanci „si zvyknout“.

Celý příběh je tedy zahalen v diagnóze hlavního hrdiny, tudíž je sledování o to zajímavější, ale jak jsem už naznačila, má to i své stinné stránky. Divák má při sledování pocit, že už šílí i on sám, takže mu telefon samovolně začne hledat číslo na Bohnice. Na někoho to může být moc, naopak divákovi, který tuto divnost tvůrcům zkrátka „žrát“ nebude, bude Legion připadat možná trochu nudný.

U většiny postav člověk zatím moc nevím, co si o nich myslet, až konec víceméně ukazuje, že se všechno možná netočí kolem psychiatrické léčebny, což v přijetí postav trochu pomáhá.

Úplně si nejsem jistá, jestli se bude příběh dál točit pouze kolem hrdinovy snahy přijít na to, kdo je, a snahy dostat se za svou láskou, ale asi takhle – pokud by se rozvinul i ten druhý příběh, nebylo by to vůbec na škodu.
  • zajímavá psychedeličnost
  • naznačená linka, že za vším může být něco víc
  • příběh se rozvíjí pomalu, takže divák má šanci se chytit
  • psychologie
  • na někoho to může být trochu moc, pro někoho naopak nedostatečné v jiných stránkách
  • není to úplně příjemné sledování
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Legion jsem neočekával, vlastně jsem o něm ani moc nevěděl. Proto mě tak překvapilo, jak moc se mi seriál zalíbil. A to jsem většinu seriálů se superhrdinou v hlavní roli přestal sledovat, protože mě začaly nudit. O Legion se nebojím říct, že nuda vážně nehrozí.

Celá úvodní epizoda i přes svou délku utekla jako voda, což je samo o sobě dobré znamení. Herci jsou špičkoví a kromě představitele hlavní role vyzdvihnu Aubrey Plazu z Parks and Rec, která je vážně skvělá. S ústředním hrdinou začnete během pár minut soucítit, a co nevidět vás Legion vtáhne do svého šíleného světa. Pokud znáte seriál Mr. Robot, svůj příděl mindfucků už jste zažili, a Legion jde se svými psychologickými hrátkami podobným směrem a vy tak na konci dílu usilovně přemítáte nad tím, co z toho se skutečně stalo.

Zápletka je lákavá a věřím, že si s ní tvůrci kvalitně pohrají. Pokud vás už unavuje fádnost komiksovek typu The Flash a Arrow a hledáte spíš něco jako Daredevil nebo Jessica Jones, ale zároveň něco skutečně originálního, Legion je seriál přímo pro vás. Osobně mám problém cokoliv vytknout, což je asi dobré znamení.
  • herci
  • hudba
  • okamžité vtáhnutí do světa
  • pohrávání si s realitou
  • vizuální zpracování
  • pro někoho možná moc překombinované a matoucí
100 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

X-Mení filmové univerzum mám o něco radši než to marvelovské, i když technicky vzato by mělo jít o to samé… ale nejde, protože autorská práva a tak.

A tak jedinými stanicemi, které by mohly nabídnout seriál z prostředí X-Menů, jsou buď Fox (který ale už má svůj Gotham) a FX. Přiznám se, že postavu Legiona jsem před pilotem neznal, i když po jeho vyhledání jsem si vzpomněl, že jsem ho možná kdysi slyšel. Znalost postavy pro příběh ale není důležitá – obejdete se bez ní, protože příběh samotný jednak představuje hodně jak z Legionovy osobnosti, tak i ze světa, ve kterém žije. Na druhou stranu je ale trochu škoda, že se zde nezmiňuje X-Menovské unvierzum (to filmové) a seriál si tak nějak tvoří vlastní svět ve vlastní bublině.

Na první díl to ale stačí. Pro divákovu představu, jakým způsobem se seriál bude uvádět, je ukázáno dost. Skoro jako by nastupoval trend velmi dobře a emotivně natočených seriálů, které bez ohledu na téma se snaží odvést výjimečnou vizuální práci. Legion je toho dobrým příkladem. Jeho prostříhávání mezi realitou, sněním, halucinacemi, minulostí, přítomností a dalšími rovinami vás nejdřív asi odrovná. Jakmile se v tom ale začnete orientovat, začnete si ten zvláštní mišmaš, který lehce (ale opravdu jen lehce) připomíná kamerový styl Requiemu za sen, užívat. Škoda snad jen závěrečné bojové sekvence, která potvrdila, že CGI pro televizi musíte udělat sakra dobře, jinak bude spíš pro smích. I když, když si vzpomenu na bitvu Atoma proti Leviathanovi v Legendách…

Celý pilot táhne Dan Stevens, i když u něj chvílemi nevíte, jestli skutečně hraje, nebo jen se do pilotu dostal zkušební záběr. Je skoro jako Jake McDorman, jen se bere trochu vážněji. A je opravdu jako na vážkách – chvílemi připomíná Damiana Lewise, chvílemi je úplně mimo roli. On alespoň nějaké herectví předvádí, Rachel Keller se dost plácá v jedné rovině, z které se nemůže vymanit. Aubrey Plaza naopak ukazuje hodně střelenou část svého já a je to hodně dobře.

Ano, po dlouhém pilotu se opravdu dostanete ke konci a nebude vás to ani moc bolet. Legion je seriál pro zvláštní skupinu diváků – pro fanoušky superhrdinů (potažmo nadpřirozena obecně), kteří hledají kvalitně natočený, chvílemi až psychedelický seriál. Že takových diváků nebude mnoho naznačují ne úplně skvoucí se ratingové výsledky.
  • kamera, střih a vizuál
  • CGI bitka na konci
90 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
liskulka.lida

liskulka.lida

Myslím, že to je poněkud nevhodné... ne každý má chuť dívat se na náročné seriály. Můžu říci, že po praxi...
před 7 roky
rebeccacarf

rebeccacarf

Tak jsem se zatím stihla povídat na první dvě epizody. Sice mě to bavilo a jsem zvědavá na vývoj, ale jestli...
před 7 roky
Koldik

Koldik

toto teda mozem a budem...
před 7 roky
Další články k tématu