29. 8. 2017

Novinka pod lupou: Mr. Mercedes

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Mr. Mercedes
Žánr Drama / Krimi / Psychologický / Thriller
Stanice Audience Network
Premiéra 9. 8. 2017
Vysílání středa ve 20:00 hodin

Délka pilotu: 57 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál je adaptací stejnojmenného románu od mistra hororu Stephena Kinga. Příběh sleduje narušeného vraha, který škádlí detektiva ve výslužbě, který měl jeho případ na starosti. Posílá mu dopisy a e-maily, až ho donutí vrátit se zpět ke svým kořenům a vydat se na potenciálně zločinnou výpravu, aby vraha přivedl spravedlnosti dřív, než stihne znovu udeřit.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak tohle bylo silný kafe! Víte, jak pořád novinkám vytýkám, že nemají tu správnou atmosféru, aby si mě dokázaly získat a ponořit do příběhu? Tak Mr. Mercedes přesně toto splňuje. Hned od první scény, která teda skončila naprosto hrůzostrašně, jsem byla jako zaháknutá a nepustilo mě to až do závěrečných titulků. Jde pravděpodobně o druhý seriál (po 13 Reasons Why), u kterého jsem měla velké nutkání ihned si pustit celou řadu. Bohužel ji ale nemám k dispozici, takže mám smůlu. Ale kdyby byla, asi si ji vážně pustím. Vážně, tento pilot měl opravdu výbornou atmosféru, skoro jste se báli mrkat, aby vám něco neuteklo… a to i přesto, že vlastně bylo tempo pomalejší. Taková kombinace se jen tak nevidí, rozhodně chválím.

Velkou měrou k mému nadšení přispívá i volba hereckého obsazení a celkově herecké výkony. V podstatě asi skoro nikoho z herců neznám, ale všichni mi do rolí mimořádně seděli. Především ústřední dvojice detektiv-pachatel je naprosto dokonalá. Oba jsou ten typ hrdiny, kde se stírají hranice mezi dobrem a zlem a vy se přistihnete, že tak nějak fandíte oběma. Obecně mám ráda seriály, které se zabývají tématem hry kočky s myší a honu na pachatele, což Mr. Mercedes splňuje do puntíku. Moc se těším, až budu sledovat, jak jejich vzájemné interakce a hry budou mít odraz na jejich osobnosti a jak v tomto důsledku bude příběh gradovat. Myslím, že nás čeká skutečně spanilá jízda.

Co se týče předlohy, tu neznám. Vlastně jsem ani netušila, o čem seriál bude a proč se jmenuje Mr. Mercedes. Teď už to vím, i tak si ale myslím, že neznalost předlohy je velké plus (podobně jako u zmíněného 13RW). Nepřijdu totiž o překvapení, o všechny ty šokující zvraty, které bych jinak očekávala, kdybych měla knihu načtenou.

Za mě velký palec nahoru, nemám, co seriálu vytknout. Snad jen to, že nenabízí celou sérii najednou, protože u tohoto sledovat díl po dílu musí být pro diváky asi poměrně velká muka :-D Já si to rozhodně nechám na maraton.
  • atmosféra
  • herecké obsazení a herecké výkony
  • poutavý příběh
  • serialzizovaný děj
  • hon kočky s myší
  • znalci předlohy asi budou trošku ochuzeni o zábavu
  • není celá série najednou
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Mr. Mercedes je další ze seriálů, k jehož sledování mě dostala kvalitní knižní předloha. Kingovu tvorbu mám rád a Mr. Mercedes (stejně jako pokračování Finders Keepers) rozhodně stojí za přečtení. A zajímalo mě, jak se tvůrci poperou se zpracováním.

Už od začátku to vypadá na slušnou práci, scéna s nájezdem Mercedesu patří k těm nejpovedenějším, ale rozhodně není jedinou, která stojí za zmínku. Skvěle tam sedla i ta z auta, kdy si Brady jede a zpívá si s Ramones Pet Sematary. Perfektní narážka :)

Celkově jsou hlavní postavy zpracovaný na jedničku a obsazení také nemá chybu, a to i přesto, že tvůrci museli kvůli tragickým okolnostem přeobsazovat. Těším se na další rozvoj a představení postav.

Pokud se mi něco nezdá, tak je to celková délka pilotu. Určitě se tam dalo něco zkrátit a vypustit, třeba sousedka a celá její linka. Pak bych to viděl ještě o stupínek lépe. I tak to je ale velmi dobré zpracování a těším se na další díly. Určitě si je najdu.
  • knižní předloha
  • scéna s Mercedesem
  • Ramones a Pet Sematary
  • hlavní postavy a jejich představitelé
  • dobré zpracování
  • některé scény jsou navíc
  • dalo by se krátit
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Stephen King je skvělý vypravěč příběhů, ale překlad jeho děl na televizní obrazovky často nedopadá dobře. Mr. Mercedes je naštěstí výjimkou a byť nemůžu srovnávat s knižní předlohou, protože jsem ji zatím nečetl, seriál má vskutku silný start.

Brendan Gleeson i Harry Treadaway jsou ve svých rolích skvělí a zbytek osazenstva svou práci také obstojně zvládá. Postava Billa Hodgese je dostatečně sympatická, abyste si ji rychle oblíbili, a sledovat Billův duel s Mercedesovým vrahem bude nepochybně zajímavá podívaná. Jako mnozí diváci, i já měl problém s vlezlou sousedkou, která snad nemluvila o ničem jiném než o tom, že chce sex s Billem. Doufám buďto v zajímavější dějovou linku nebo její upozadění, protože na tohle se vážně dívat nechci.

Počítače jsou druhým problémem. Mr. Mercedes bude podle všeho hacking prominentně vystavovat, což by se seriálu mohlo vymstít, vzhledem k tomu, jak je technická stránka věci zatím ztvárněna. Když Jerome hledal smazané video od Mercedesového vraha, z jakéhosi mixu příkazového řádku s Internet Explorerem na neidentifikova­telném operačním systému šla cítit neznalost dané oblasti. Nejvíc mě pobavila scéna, kdy Mercedesový vrah vejde do svého doupěte, ve kterém lze spatřit snad tucet různých monitorů. Protože čím víc monitorů, tím lepší hacker.

Suma sumárum, Mr. Mercedes si podle mě zaslouží vaši pozornost. Hlavní příběh působí lákavě, tak jen nezbývá doufat, že dostane více prostoru než paní sousedka. Seriál se nebojí ukázat násilí a částečně ani sex, dobře zvolená je i hudba a ani na lehký humor se nezapomnělo. Teď jen doufat, že se seriál udrží.
  • herci
  • hlavní postava
  • hudba
  • hra na kočku a myš
  • otravná sousedka
  • neznalost počítačů
80 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Dočkali jsme se! Po 11.22.63 tu máme již druhou (!) televizní adaptaci Stephena Kinga, která se povedla – to můžu říct již po pilotním díle. Rychle tak dává zapomenout na průšvih v podobě The Mist, která se ostudně nepovedla. Mr. Mercedes, kniha mistra hororu o psychopatovi, který páchá teror, ne příliš vzdálený některým událostem dnešní doby, si přímo říkala o nějakou adaptaci. Tvůrčí tým Jacka Bendera (ten stojí za Ztracenými, dvěma epizodami Hry o trůny, nebo několika epizodami Rodiny Sophranů) vytáhl z ruky solidní překvápko…

Úvodní scéna je to nejlepší z celého pilotu – je šílená, mrazivá, odporně znepokojivá a dosahuje naprosté hranice televizní explicitnosti. Pravděpodobně vám při ní naskáká husí kůže, nedoporučuji u scény jíst (ačkoliv hůř se mi tedy jedlo při té incestní scéně, fuj). Je dost jasné, že se v pilotu nedočkáme podobného esa, a že musí přijít nezbytné zpomalení a zklidnění děje. Přesto – epizodou prostupuje tajemná atmosféra, především od e-mailu, který přijde policistovi v důchodu, jenž na nevyřešeném případu pracoval.

Toho ztvárňuje fantastický Brendan Gleeson – a to jsem si na něj teda musel zvykat dlouho, v této roli hrozně připomíná Leoše Nohu. Do své role ale perfektně zapadá, stejně tak vlastně všichni herci, kteří podávají nadprůměrné výkony bez výjimky. Co se pak scénáře týče, dialogy jsou svižné, charaktery velmi zajímavé (především mě zaujali postavy pracovníků v elektru). Dostatečně mysteriózní děj pak udržuje atmosféru napětí a tajemna po celou dobu epizody.

Přesto mi však pár věcí nesedlo, v čele s vedlejší linkou nadržené sousedky, která (pokud nemají tvůrci nějaký vyšší úmysl) slouží jen jako odlehčující prvek a strašně se do seriálu nehodí. Skutečně, kazí to dojem a celou pečlivě budovanou atmosféru. Pilotu navíc chybí jakýsi efekt, který by nutil diváka nespustit oči z obrazovky a hltat každé slovo postav – jistě, je to napínavé a tajemné, ale chybí tomu určitá poutavost. Cliffhanger na konci epizody je v rámci žánru již nepříliš originální, a ačkoliv plní funkci, nepřekvapí.

Každopádně Mr. Mercedes je pořád výtečný thriller, při němž bude člověka mrazit. Skvělý scénář a velmi zdařile gradující atmosféra napříč epizodou, společně s hrozivým masakrem v úvodu, vás nenechají v klidu. Pilotem prostupuje napětí a škoda jen, že vedlejší linie se sousedkou ho mnohdy zcela pohřbí. Přesto si stojím zatím, že jde o po čertech povedenou adaptaci Kingovy knihy, která má potenciál být díl od dílu lepší.
  • povedený scénář s chytře vyprávěným dějem
  • gradující atmosféra
  • napětí po celý pilot
  • notně explicitní a děsivý úvod
  • sexuchtivá sousedka
  • postrádá to určitou poutavost
80 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Za všechny ty roky, co sleduju Top Gear, jsem si už zvykla, že když někde vidím něco, co souvisí s auty, auto to není. Proto jsem si už po všech těch Porschách a dámách, co se jmenují Mercedes nebo tak nějak, už ani nenamlouvala, že bude tohle nějak souviset s autem a spíš jsem tipovala něčí příjmení. Aby to bylo ještě zvláštnější, začala jsem tipovat, že by to Mr. Mercedes mohl být o nějakém dealerovi drog.

Velmi bujná fantazie. Ale o to silnější zážitek. Když jste totiž jako já a nečtete před sledováním obsahy (protože je to stejně jako čtení návodí přece zbytečné), na začátku čekáte, že další hodina bude nějaké téměř „post-apo“ s hlavními hrdiny, kteří se snaží přežít ve světě zbídačeném ekonomickou krizí. V chvíli, kdy přijede mercedes, si říkáte, že to nic, že hlavní hrdinové se vždycky vymotají ze všeho. A pak vám seriál vezme vítr z plachet.

Divák od té chvíle dostává postupem času nápovědy ohledně toho, kdo je kdo, a i přesto, že tempo není kdovíjaké a seriál nespěchá, atmosféru a napětí si drží, jako kdyby to byla ta nejsnadnější věc na světě.

Excelentně je vybraná i hlavní dvojice. Upozorňuji ještě jednou, ta se neobjeví hned na začátku, takže k nikomu moc nepřilněte. Ani jeden z hlavních hrdinů není černý nebo bílý, každý má své potíže a kladné stránky (i když rozeznat klaďase od záporáka není problém a když vezmeme v potaz záporákův vztah s matkou, jsou klaďasovy už tak pochopitelné problémy se životem ještě pochopitelnější). Jejich hra na kočku a myš (nebo spíš na kočku a motýla, podle toho, co jsem za ta léta viděla u našeho kocoura) je mrazivá a neskutečně láká na další sledování.

Ale abych tu jen nebásnila, nějaká ta chyba se najde. Úplně jsem nepochopila, co v seriálu dělá sousedka bývalého detektiva. Její role v příběhu se zdá alespoň zatím naprosto zbytečná a možná i trochu kazí jinak velmi působivý příběh. Naštěstí malá nedokonalost se dá velmi snadno přehlédnout, Mr. Mercedes si doporučení rozhodně zaslouží.
  • hlavní hrdinové
  • atmosféra, působivost
  • sousedka
80 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Caroline115

Caroline115

Tak u tohoto seriálu je strašně vidět, že na tom spolupracoval i King a že tam měl i nějaké...
před 6 roky
Zetha

Zetha

Je super, jak kritizují všichni sousedku :D Ona totiž v knižní předloze není. :D Nechápu, proč ji tam...
před 6 roky
arthurcz

arthurcz

Tak pod dojmem článku to teda zkusím, no uvidím, Kinga moc nemusím a filmová/seriálová podoba jeho děl mě...
před 6 roky
Další články k tématu