28. 10. 2016

Novinka pod lupou: Eyewitness

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Eyewitness
Žánr Drama / Thriller / Krimi
Stanice USA Network
Premiéra 16. 10. 2016
Vysílání neděle, 22:00 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Eyewitness je adaptací norského seriálu Øyevitne.

Dva dospívající kluci si dají tajnou schůzku v opuštěné chatce, která patří rodině jednoho z nich. Shodou nešťastných okolností zde jsou svědky mnohonásobné brutální vraždy a jen tak tak se jim podaří utéct a zachránit si život. Nyní se zoufale snaží nejen udržet svůj vztah tajemstvím, ale také musí skrývat svůj strach z toho, že je vrah najde a zabije. Brzy však přijdou na to, že to, co jednou viděli, už nikdy nemůžou z paměti vymazat. Když jste totiž svědky hrůzostrašné události, život se vám od základu změní.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Nejsem si úplně jistá, co si o tomto seriálu mám myslet. Na první pohled mi to přijde jako kriminálka s nádechem skandinávské tvorby, kterou se snaží vytvářet Američané. Ačkoliv se snaží ze všech sil navodit tu správnou pochmurnou atmosféru (o barevném filtru se zmíním za chvíli), seriál spíše výrazněji sklouzává k typické americké produkci, ke vztahovým problémům a plytkých lží a výmluv, které nejsou dostatečně promyšlené, aby mohly vytvořit pavučinu informačních střípků tak, jak to dělají právě evropské kriminálky.

Hned na první pohled zaujme vizuální zpracování seriálu. Příliš barev v něm nečekejte. Filtr zapříčiní vybledlé barvy, které se jen v jemných odstínech odlišují od černobílého provedení. To je asi největší plus, které u seriálu vidím. Netradiční vizuál zajistí, že od první minuty budete v pozoru, protože automaticky evokuje nečekanost. Nikdy nevíte, co se stane dál, takže jste neustále napjatí a pozornost vám neutíká pryč od seriálu.

Bohužel příběh už tolik silný není. Tedy omyl. Příběh je dobrý. Dva kluci jsou svědky brutálních vražd a i když si myslí, že vraha zabili, není to tak, on se z místa činu dostane a jelikož kluci ví, jak vypadá, rozhodne se je najít a zabít. To zní jako dobrý thriller, nemyslíte? Bohužel v první epizodě nic z toho „najít a zabít“ nevidíme. Zábavnost končí bodem, kdy kluci utečou z chaty, a vrátí se až v poslední minutě, když zjistí, že vrah žije. Celých 30 minut mezi tím je nuda.

Navíc mi celou dobu nelezlo do hlavy, jak hlavní hrdinka mohla dostat do pěstounské péče dítě. Jasně, je mu 17 let, ale i tak. Vždyť ona je opakem matky roku. Na dítě nemá čas, nechodí na schůzky, nedokáže s ním vést jeden rozhovor od začátku do konce, aniž by ho nemusela přerušit, zvednout telefon a odjet. Neříkejte mi, že by někdo takový prošel drsnými kritérii, které se v dnešní době pro pěstounství vyžadují.

Eyewitness má potenciál se rozjet, ale samotnému pilotu se to nepodařilo. Výsledkem je pěkný vizuál a zajímavé téma, ovšem rozvláčný výplňový děj laťky rozhodně nedosahuje.
  • barevný filtr
  • zajímavý koncept
  • prvních 15 minut
  • nudný zbytek dílu
  • hrdinka není mateřský typ
60 %
Mé hodnocení
ragelly

I po překopání do americké verze je pořád cítit ten severský feel a stačí k tomu velmi jednoduchá věc – ocelově šedý filtr, který vám doslova vnutí pocit studeného a nepříjemného prostředí. Svým vzhledem vám asi nejvíc připomene Fargo. Na rozdíl od něj ale kašle na zaběhnuté vyprávěcí postupy a v podstatě jen předkládá (aspoň v prvním dílu) reakce postav na události v lese. Děj jako takový se nikam nehýbe.

Právě s atmosférou možná budou mít diváci problém, rychle se okouká a přestane bavit. Je pak těžší udržet pozornost a sledovat vývoj. On totiž v pilotu ani žádný příliš nepřichází, je to spíš představovačka postav a jejich problémů (a že každá má nějaký).

Na druhou stranu, hereckým výkonům nemám co vytknout. Je to mnohem uvěřitelnější a filmovější než většina produkce Velké pětky. Docela mi to připomnělo Olive Kitteridge, Fargo, The Killing, Broadchurch či všeobecně styl HBO produkce, každopádně zpracované do filmu by to byla pecka.

Eyewitness může na první pohled klamat a tvářit se, že jde o psychologickou krimi bez děje. Můžete od něj očekávat víc, než dostanete. Seriál je ale potřeba sledovat důsledně a ne jen jako kulisu v pozadí. Ideální je zkouknout celou sérii naráz, protože z jednoho dílu se mnoho nedozvíte a komplexní dojem ve vás zanechá až právě ucelený příběh.

Doporučuji sledovat: ANO, pokud máte rádi thrillery s pochmurnou atmosférou. NE, pokud nechcete strávit sedm hodin zíráním do obrazovky a ptaním se sama sebe, co jste mohli všechno dělat místo toho.
  • atmosféra
  • není zde snad špatný herec
  • v pilotu jen málo děje
70 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
verunkawrath

verunkawrath

Pokud se budu alespoň trošičku bát,určitě jdu do toho.
před 7 roky
007.dany

007.dany

To vypadá celkem zajímavě,tak uvidíme co se z toho vyvrbí.
před 7 roky
Koldik

Koldik

tiez si pockam trosku ako to bude pokracovat.
před 7 roky
Další články k tématu