21. 8. 2017

Novinka pod lupou: The Defenders

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Defenders
Žánr: Drama / Akční / Minisérie / Superhrdinský
Stanice: Netflix
Premiéra: 18. 8. 2017
Vysílání: celá série najednou
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: -
Délka pilotu: 51 minut

Kdo?

Tvůrce: Douglas Petrie, Marco Ramirez
Herci: Charlie Cox, Krysten Ritter, Mike Colter, Finn Jones, Elodie Yung a další

Ve zkratce

Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage a Iron Fist bojují proti zločincům narušujících bezpečí newyorských ulic. Defenders vypráví příběh těchto čtyř bojovníků, které tíží vlastní osobní životy. Uvědomí si však, že mohou být o mnoho silnější, pokud spojí síly dohromady. Zvlášť, když proti nim stojí ten nejsilnější nepřítel, jakého kdy poznali.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Pokud jste viděli všechny předchozí Marvelovky, tak víte, do čeho jdete a myslím, že naše recenze pro vás budou spíš zajímavostí. Stejně jako předchozí komiksovky od Netflixu, i Defenders mají pomalejší rozjezd a pilot je spíše takovým úvodem, ve kterém se připravuje půda na nadcházející události.

V pilotu jsme měli možnost vidět, kde se každý z hrdinů nachází (nejen fyzicky), čím si zrovna prochází a co má na práci. Celkově se tam toho moc nestalo, bylo zasazeno pár semínek a více akce se určitě dočkáme v následujících epizodách. Těch je tentokrát pouze osm, takže děj by nemusel být tak roztahaný. Výhodou je také počet hlavních postav, protože se jednotlivé scény střídaly a dějové linky byly prokládany.

Já osobně jsem ráda opět viděla všechny známé tváře (hlavně ty z Jessicy, která má nejdelší pauzu) a těším se, až se všichni sejdou a budou spolupracovat. Dynamika a chemie mezi postavami přinese určitě spoustu vtipných momentů.

Vzhledem k tomu, že jsem viděla všechny předchozí seriály (kromě Luka Cage), nedovedu posoudit, zda si seriál užije i někdo, kdo nezná všechny tyto souvislosti. Já už to pozadí a historii postav beru tak nějak automaticky a neumím si představit, že bych to nevěděla. Osobně bych ale řekla, že je asi lepší, když divák souvislosti má. Pokud je tu ale někdo takový, kdo sleduje jen Defenders, tak určitě napište, jak na vás seriál působil.

Co se mého procentuálního hodnocení týče, pilot byl slabý, protože se jednalo o úvod, což ale není žádným překvapením. Nebyl vůbec špatný, jen se tam toho moc nestalo. Za mě tedy průměr, proto pilotu dávám 60 %, ale tady to nic neznamená.
  • všechny známé postavy pohromadě
  • nižší počet epizod
  • potenciál nadcházejících epizod
  • chybí akce
  • je potřeba vidět předchozí seriály (?)
60 %
Mé hodnocení
gabik.029

Obvykle bývají cross-overy záležitostí maximálně na několik epizod, ale Marvel je známý tím, že netroškaří, takže vlastně ani není tak velkým překvapením, že z toho vytřískal rovnou celý seriál. Jenže když se čtyři seriály smrsknou do jednoho, člověk by čekal, že výsledek bude čtyřikrát tak boží co původní seriály. Divák vidí oblíbené postavy vedle sebe a všechno je tak nějak cool, prostě „Boom, koukej na nás!“

Jo, v jiných případech možná, ale tady máme snad jeden z nejpomalejších začátků celého lidstva. Za celou dobu se totiž snad skoro vůbec nic nestane, jen si představujeme postavy, které už stejně známe, a ukazujeme si, kam se od posledních okamžiků viděných ve svých vlastních seriálech pohnuli.

A do těchto ukázek se seriál pustil s takovou vervou, že už vlastně skoro nepůsobí jako seriál. Víc než ten totiž připomíná sérii naprosto oddělených segmentů, přičemž každý z nich se věnuje jiné ze čtyř, respektive pěti postav. Hrdinové se ani nesetkají, nějaký budoucí společný boj je leda naznačen v posledních pěti minutách.

Jistě, nemůžeme si všechno vyspoilovat už v prvním díle, ale je trochu škoda, že seriál neudělal alespoň nějaký ten krůček, a místo toho zůstal stát na místě. Když už se našel čas na Lukea, jak si to rozdává se svou přítelkyní, škoda, že se nenašel čas i na tohle.

Nepochybuji, že v dalších dílech budou Defenders lepší, až se to rozběhne, až přibude akce, až začne ta pravá jízda, až si všechno sedne. Pilot sice není vůbec špatný, ale bohužel se ještě nedokázal dostat ani za startovní čáru.
  • postavy
  • lákavý vizuál
  • určitě se to zlepší
  • hrozně pomalý rozjezd
  • zbytečné scény
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Je fajn, že v tomto článku jsou různé názory, a to jak od lidí, co sledovali něco, tak od lidí, co sledovali všechny předchozí seriály z této série. Pro mě je to první setkání s Daredevilem, u ostatních tří jsem viděla pouze pilot. Defenders byl dobrý úvod, bavil mě. Příběh je jasně daný a podle mého názoru nemusíte mít nakoukány předchozí seriály, abyste se mohli dívat na tento. Na druhou stranu si ale myslím, že během sledování mi uteklo asi tisíc různých narážek a skrytých souvislostí, které pochopí ti, kdo mají předchozí seriály odsledovány.

Vyznat se v tom ale rozhodně dá. Maximálně vás bude na začátku zajímat, čím si postavy předtím prošly, že se dostaly tam, kde jsou (Daredevil bez kostýmu, slavná Jessica, Luke ve vězení, Iron Fist někde mimo New York), ale není to nic extra důležitého, hlavní příběh se dostane do popředí s příchodem charizmatické záporačky, takže rychle zapomenete, že jste měli nějaké otázky, a už se jen vezete na vlně toho aktuálního.

K hercům se nemá asi smysl moc vyjadřovat, jelikož už je stejně všechny z těchto rolí znáte. U jsem zmínila, že pro mě šlo o první setkání s Daredevilem, který mě potěšil a určitě i nalákal na sledování jeho vlastního seriálu. Jessicu jsem měla ráda už z jejího pilotu, a překvapivě Luke mi tady ani nijak moc nevadil. Možná je to tím, že jsou tu čtyři hrdinové, takže žádný z nich nemá přehršel prostoru, aby vás mohl začít štvát, ale ani dost málo, abyste si neuvědomili, že jsou součástí příběhu. Je to pěkně vyvážené.

Přiznám se, že znělku jsem automaticky přetočila, už to je takový můj tik, že jakmile začne hrát hudba a objeví se první záběr, hned přetáčím (i když jsem ji ani jednou neviděla). Ale naštěstí jsem si to uvědomila a opětovně se k ní vrátila. Je zajímavě barevně zpracovaná, líbí se mi, jak má každý hrdina svou barvičku (podobně jako na posterech). Ale že bych z ní byla odvařená, to se taky říct nedá. Myslím, že jednotlivé seriály mají znělky poutavější, já osobně tuto budu přetáčet (ale jak říkám, přetáčím opravdu téměř všechny, takže to není asi nic vypovídajícího).

Ze samotného příběhu jsme se toho příliš nedozvěděli. Je tu záhadná hrdinka, která umírá a má plán něčeho, co nevíme, co to má být, ale víme, že se to začalo dít na konci prvního dílu. Je škoda, že nebylo poodhaleno trošku víc, ale asi se není čemu divit, takto vypadaly totiž i samostatné seriály a jejich piloty. I když se vlastně tady nic moc nestalo, neměla jsem pocit, že bych se nudila. Spíš jsem tak nějak čekala, až se to rozjede, příjemně to plynulo a najednou byl konec. Uvítala bych více akce? Jistě. Ale uteklo to tak rychle a snadno, že si nemám na co stěžovat. Jsem příjemně naladěná a kdybych měla čas, hned si další díly pustím. Po zhlédnutí pilotu určitě budete mít chuť podívat se na celou sérii, což je rozhodně plus.

Budu koukat dál? Seriál se přidává k ostatním do Chci vidět, rozhodně stojí za zhlédnutí.
  • sympatičtí hrdinové
  • charizmatická záporačka
  • grafická podoba znělky
  • lehkost tempa pilotu
  • navnadí na další sledování
  • zatím se nesetkali
  • žádná akce
  • samé otázky bez odpovědí
80 %
Mé hodnocení
ragelly

The Defenders jsou dlouhoočekavaným završením nebo spíš vyvrcholením spolupráce mezi Netflixem a Marvelem. A vzhledem k tomu, že jsem si ani jeden z předchozích čtyř kousků (Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage a Iron Fist) nenechal ujít, tak bylo jisté, že i na samotné Defenders se podívám.

Vím, že bych měl být asi mnohem pozitivnější, ale po pilotu to prostě nejde. Čekal jsem, že se hrdinové vcelku brzo potkají a pustí se do společné mise. Místo toho se znovu děje něco jako představovačka postav, které už byly představované ve vlastních seriálech. Pokud tomu tak budu pouze u pilotu, tak to přežiju, ale pokud to má trvat déle, tak mi to bude vadit. Jediný, kdo potřeboval trochu představení, je Sigourney Weaver aka nová záporačka.

Další problém je úvodní znělka. Zatím mě znělky z tohoto světa většinou bavily, některé víc než jiné, ale celkově to šlo. Jenže znělka pro Defenders je nudná a to jak obrazově, tak i hudebně. Jsem si naprosto jistý, že v následujících sedmi epizodách ji vždy přeskočím.

Přesto dávám Defenders 70 % a věřím, že se zlepší. Trailer sliboval mnohem více a těším se až to přijde. Seriál se musí zlepšit, Netflix by přeci nedovolil, aby tohle vyvrcholení bylo nejslabší částí. Pevně věřím, že The Defenders je jeden z těch seriálů, které si nezaslouží hodnocení po pilotu, ale mělo by se tak dělat až po celé sérii…
  • dlouho očekávané završení
  • zlepší se to
  • pilot by mohl být to nejslabší z celého seriálu
  • hrdinové se ani nepotkali
  • hodně pomalé tempo
  • znělka je vyloženě nuda
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Tak jsme se konečně dočkali. Po dvou řadách Daredevila, a jedněch řadách Jessicy Jones, Luka Cage a Iron Fista je tu konečně seriál, který před třemi lety vypadal jako jedno velké „možná“.

Daredevil se na obrazovkách neobjevil už rok a půl. A do třetí řady ho ještě minimálně dalšího půl roku neuvidíme. Oproti tomu Dannyho Randa alias Iron Fista jsme viděli v podstatě nedávno. Vzhledem k ději to není úplně vyvážený přístup. Bohužel to není jediná nevyváženost, kterou seriál předvádí.

Snad poprvé totiž vidíme, jak se netflixovská marvelovka snaží rozvinout více dějových linek. Nedaří se jí to. Vždycky takový seriál byl o hlavním hrdinovi, o záporákovi, sidekickovi, a pak ještě jedné postavě z hrrdinovy minulosti. Tenhle model fungoval. Jenže v okamžiku, kdy se na obrazovku dostává toto, ale v čtyřnásobném množství, je najednou seriál bezradný. Plácá se mezi čtyřmi hrdiny (vlastně třemi, protože Danny Rand se mihne na začátku pilotu a až do konce epizody se neobjeví) a snaží se o to, co obvykle – představit vnitřní drama hrdinů, situaci, kde se nacházejí, a to svým obvyklým tempem.

To je ale chyba, není na to čas. Murdockova linie krom jeho proslovu v soudní síni (z kterého stihnete tak polovinu a i na základě ní se budete divit, proč proces dopadl, jak dopadl) prostě fyzicky bolí, protože se její hrdina utápí sám v sobě. Danny zmizel, Luke Cage se dostává z vězení a… dělá přesně to, co byste dělali i vy po návratu z vězení. Zajímavost linky nula. Zbývá tak Jessica, která má KONEČNĚ něco, čím zaujme. druhou půlku dílu si krade pro sebe a divákovi to ani moc nevadí. Bohužel ani tajemná žena v bílém nezaujme a to, že ji hraje Sigourney Weaver, je vlastně úplně jedno.

Takže co najít něco dobrého? Třeba samotná znělka a úvod pilotu mají ten skvěle drsný feel devadesátkových filmů. Takových těch špinavých bronxovských koutků s hloučky černochů v basketbalových nátělnících velikosti 17XL popíjejících alkohol z papírového pytlíku. Nebo třeba to, že jsme Matta Murdocka viděli teprve podruhé (?) v akci v soudní síni. Nebo to, že Jessica jako postava má mnohem větší potenciál než Luke Cage a Iron Fist.

Osobně chápu snahu serializovat děj a rozložit ho do osmihodinového filmu. Pokud bych měl ale hodnotit jen pilot samotný, dobře by nedopadl. V pilotu se nestane nic zásadního, kvůli vlastní nemohoucnosti přijít s dynamičtějším konceptem děje se utápí mezi přemírou postav (které by běžně nebyl problém ukočírovat). Navíc The Defenders nemají třináct epizod, ale jen osm a každá promarněná minuta navíc zavání nedokonalou plytkou zápletkou a nevyužitou příležitostí.
  • feel devadesátkových filmů
  • úvodní znělka (snad nejlepší ze všech netflixovských marvelovek)
  • Jessica Jones táhne děj
  • nikdo další děj netáhne
  • Danny Rand z děje úplně zmizí
  • takhle Daredevila vidět nechcete
  • to měla být hlavní záporačka nebo… asi jo
  • na to, kolik je epizod a postav, se časem dost marní
  • což ústí v ze tří čtvrtin nezajímavý pilot
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Plánujete dát šanci seriálu The Defenders? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
Alias

Alias

Hej, toto nikam nepovedie :) Úplne ti uniká čo som chcel svojim príspevkom povedať. Obrancovia tu boli len...
před 6 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

Se zbytkem víceméně souhlasím a nemám k tomu co říct, takže jsem to nekomentoval. :-D A ať už...
před 6 roky
Seraphine313

Seraphine313

Ok, právě jsem někde u 6. dílu a čím dál tím víc se mi potvrzuje, že první epizoda jako taková byla...
před 6 roky
Další články k tématu