18. 4. 2017

Novinka pod lupou: Harlots

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Harlots
Žánr: Drama / Historický / Erotický
Stanice: Hulu
Premiéra: 29. 3. 2017
Vysílání: pondělí, 22:00
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Alison Newman, Moira Buffini
Herci: Samantha Morton, Jessica Brown Findlay, Eloise Smyth

Ve zkratce

Londýn v roce 1763 jen vzkvétá. Pět hlavních hrdinek si vydělává na živobytí sexem. V této době mají ženy dvě příležitosti, jak se zajistit – buď se dobře vdát, nebo být prostitutkou. Městské nevěstince vedou kruté podnikatelky jako Margaret Wells a Lydia Quigley. Stále více se však ozývají hlasy volající po morálnosti a zavření nevěstinců.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

U seriálu jsem zhruba věděla, že se bude odehrávat v nevěstinci, ale to bylo tak vše. Ve výsledku mě pilot potěšil, i když jsem doufala, že mě tohle žhavé téma chytne ještě o něco více. Každopádně tento seriál není pro žádné stydlíny, jelikož jde víceméně o 45 minut sexu. Sice se tu nic moc neukazuje (nejsme přece na HBO!), ale i tak sex z obrazovky přímo čiší.

Postavy se dají oblíbit, především paní domu a její nevinná veselá dceruška. Vlastně i celý ten příběh s prodáním jejího panenství tomu, kdo dá nejvíc, je chytře vymyšlený. Právě to je celým tahounem dílu, proto se trošku bojím, jestli i ostatní epizody budou stejně zábavné, když už jsme tento problém víceméně vyřešili.

Samozřejmě musím pochválit kostýmy, paruky a celkově vizuál, Harlots nádherně ukazuje kontrast mezi chudou čtvrtí, kde se holky mezi jednotlivými zákazníky jen utírají špinavou žínkou pod sukní, a luxusním nevěstincem, kde jsou dívky společnice, musí být vzdělané a musí zákazníky zabavit nejen sexuálně. V tomto ohledu chválím a těším se, jak tyto dva soupeřící podniky budou proti sobě válčit.

Přes to všechno mi tu chybí něco extra, kvůli čemu bych se nemohla dočkat dalšího dílu. Sleduje se to dobře, utíká to dobře, ale nemáte tu potřebu sjet celou sérii ihned najednou.

Budu koukat dál? Harlots si určitě místo v mém watchlistu najde.
  • dva soupeřící nevěstince
  • mamka s dcerou
  • kostýmy
  • nejzajímavější část příběhu vyřešena v pilotu
  • chybí něco extra
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Název „Nevěstky“, minimálně tady na serialzone pořádně nevkusné záhlaví, takže asi všichni tušíme, o čem je řeč. Ono to bude asi i dost jasné z obsahu, že. Upřímně si ani nejsem jistá, jestli jsme někdy podobný seriál v NPL měli, ale zas tak dlouho a často tu taky nejsem.

Takže to, že bych měla pilot hodnotit, si tedy vůbec nezávidím. K tématu se asi nedá říct nic jiného než: „Hm,“ tudíž bych se raději, pokud dovolíte, zaměřila na dramatickou stránku. Příběh není nijak hluboký, přece jen tu jde jen o spory mezi rodinami a vlastní morální dramata, hudba je spíše podprůměrná.

I tak ale různá osobní dramata vcelku často dokáží zaujmout a sledování relativně příjemně utíká, postavy jsou zajímavé. Nejsem si úplně jistá, kam by mohl příběh vést dál, přece jen to hlavní už se vyřešilo, ale kriminálky se taky neloučí s vyšetřeným případem, to podceňuji. Třeba se opravdu dají roztáhnout problémy průměrné bordelmamá do více epizod.

Úvahy o tomto seriálu jsou ovšem velice zvláštní. Víte, tak mě tak napadlo, jestli vážně existují lidé, kteří by si řekli, že tohle je přesně podívaná pro ně. Přece jen seriálů na pomezí je více a já nějak nevím, čím by měl zaujmout právě tento.
  • osobní dramata
  • postavy
  • hudba
  • příběh nic moc
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Sex, prsa, sex, prsa, prsa, sex. Ne že by se na to špatně dívalo, ale snaha zaujmout na začátku ze seriálu přímo čiší. Po chvíli zjistíte, že krom nacpaných výstřihů a občasného chlapského kostnatého zadku se zde zase tolik neukáže.

Což by byl přístup, který by na kabelové televizi, potažmo na streamovacích službách fungoval tak před osmi až pěti lety. Jenže v době Versailles, Game of Thrones, Banshee, chystaného Deuce a minimálně ještě tak desítky dalších seriálů, které na nahotě přímo stavějí, se jedná trochu o zoufalý pokus.

Je pak jen dobře, že se tvůrci v rozmáchlosti nenechali strhnout a příběh naroubovali na nějakých pět až sedm postav. Divák se tak neztratí mezi výstřihy, ale vcelku rychle začne rozeznávat postavy a jejich dějové linky. A začne se zamýšlet nad tím, zda to, co vidí, je skutečně aspoň trochu historicky přesné, nebo zda je to jen vybájená fantazie autora, který (zatím) navštívil méně swingers party, než by měl.

To já vám nepovím. Tu směs nejnižších lidských pudů, která má tvořit zájem diváka, jsem zavrhl jako brak a soustředil se spíš na osobní příběhy jednotlivých postav. A pak to teprve začalo být zajímavé.

Jednotlivé příběhové nitky postav totiž nijak nezasahují do vnějšího prostředí. Naopak, postavy interagují mezi sebou a divák vůbec nemusí znát dobové reálie, nemusí znát zvyky, skoro nic. Kdyby se to odehrávalo třeba v budoucnosti a namísto licitace o panenství bylo ústředním motivem třeba licitace o možnost oplodnění některé z posledních plodných žen, bylo by to TO SAMÉ. Proto musím říct, že tvůrci dělají velkou chybu v tom, že se snaží diváka nalákat na bulvárnost prostředí, na příslib nahoty v jinak puritánském médiu, na příslib šokujícícho momentu, když žádný není vůbec potřeba. Příběh sám o sobě funguje a laciná nahota (až se divím, že to říkám), je zde takřka zbytečná.
  • příběh funguje i bez nahoty
  • v postavách se rychle zorientujete
  • pokud jste v posledních deseti letech aspoň jednou viděli nahou ženu, prvních dvacet minut spíš přetrpíte
  • té opravdové nahoty je zde totiž vlastně docela málo
70 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Plánujete dát seriálu šanci? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Alias

Alias

Celkom fajn. Ale je fakt, že tie scény sú na smiech. Samozrejme že nečakáme HBO a bežné producírovanie sa...
před 7 roky
STOUPA

STOUPA

Na pilot se asi podívám.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Dalsie submission to teda nie je... skoda :-D
před 6 roky
Další články k tématu