17. 11. 2016

Novinka pod lupou: Close to the Enemy

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Close to the Enemy
Žánr Drama / Historický / Minisérie
Stanice BBC One
Premiéra 10. 11. 2016
Vysílání každý čtvrtek, 21:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Kapitán Callum Ferguson má po skončení druhé světové války poslední úkol, než ho armáda pustí domů. Musí zajistit, aby zajatý německý vědec Dieter souhlasil, že pro britskou vládu vytvoří motor pro stíhačku. Nesmí dopustit, aby se Dieter upsal ani Američanům, ani Němcům, ale aby zůstal s Brity. Ferguson vidí příležitost u vědcovy malé dcery, kterou se snaží dostat na svou stranu. Holčičce se však v Británii moc nelíbí, raději by se vrátila do rodného Německa.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Bomba. Ne doslovná válečná, ale ta obrazná, která znamená poklonu. Ještě někdy mi někdo z vás bude tvrdit, že nemám ráda britská a/nebo historická dramata. Já to říkám pořád. Když je to poutavý příběh s dobře zvolenými herci, tak mě to dostane.

Přesně to je případ Close to the Enemy. Samým napětím jsem skoro nedýchala. Pilot si mě dokázal získat od první scény a udržel si mě až do závěrečných titulků. Je tady všechno, co dobré (historické) drama potřebuje, aby diváka zaujalo. Má to skvělé kostýmy, výbornou hudbu, dokonale zvolené herecké obsazení a příběh nepostrádá špetku reality a špetku záhady, takže jste zvědaví, jak se to bude vyvíjet v dalších epizodách.

Chvilku mi trvalo, než jsem v hlavní roli poznala mého oblíbeného Jima Sturgesse. Po Feed the Beast jsem se bála, že pro mě jeho šarm vyprchal, ale v Close to the Enemy si více než napravil svou reputaci. Role mu sedne jako ušitá a jde vidět, že si ji vysloveně užívá. Jeho trošku šílený bráška v podání Freddieho Highmorea a tajemná postava Alfreda Moliny už jen přispívají k celkově dokonalému hereckému obrazu. A to ani nezačínám s Angelou Bassett, kterou jsem dosud neměla tu čest vidět (AHS stále čeká nedotčeno v mém watchlistu)…

Konec pilotu byl opět cliffhangerový, takže vás skvěle navnadil na další sledování. Škoda, že jsem neměla hned k dispozici další díl, protože mě rozhodně zajímá, jak to bude dál. Je to minisérie a já ji hned házím do watchlistu. Dejte jí taky šanci!
  • kostýmy, hudba
  • válečný hotel
  • špionážní zápletka
  • tajemno
  • luxusní herecké výkony
  • nevím, maximálně vřeštění té holky
90 %
Mé hodnocení
ragelly

BBC opět potvrzuje, že je „zatížená“ na historické seriály. Tentokrát ovšem nasazuje ještě těžší kalibr – II. světovou válku. I tak ale bude pro Close to the Enemy těžké nějak zazářit, protože konkurenci má na své domovské stanici v mnoha projektech. Má tato novinka šanci překonat konkurenty?

Close to the Enemy není na sledování zrovna jednoduché. Herecké obsazení je sice velmi dobré, příběh je sebejistý a velmi dobře zvládnutý, exteriéry až trochu nahánějí strach, na diváka čeká spousta překvapení a nových zjištění (třeba to, jak může lidi rozdělit pouhá touha po pomerančích), ale i tak jsou tyto snahy jakýmkoliv možným způsobem překonat jiný národ a vyhrát nad ním válku natolik ožehavým tématem, že si jsem skoro stoprocentně jistá, že se tento seriál miláčkem davů prostě nestane.

Pilot trvá hodinu. Za tu dobu se stihne spousta věcí, od cesty německých zajatců až po spoustu intrik a bujarých večírků, až z toho má divák pocit, že už je toho trochu moc. Doopravdy se totiž nedá říct, že by tomuto seriálu neprospěla kratší stopáž a že méně není někdy více.

Na konci první epizody je zajímavý zvrat, který na sledování druhé epizody naláká, ale jinak seriál nemá moc čím nalákat na to, aby se divák ke konci první epizody vůbec dostal; Close to the Enemy není natolik výrazný, aby na potenciálního diváka už jen při pohledu do programu křičel: „Dívej se na mě!“ Pokud člověk tuto lehkou šedost překoná, neprohloupí, ale zase se nedá říct, že by v rámci žánru neexistovalo něco lepšího.
  • téma a příběh
  • pohled jak obecný, tak osobnostní
  • exteriéry, souvislosti s reálnými dějinami
  • zvrat na konci
  • nevýrazné
  • seriálu by prospěla kratší stopáž
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Jenny17

Jenny17

Vypadá lákavě mě válečné téma nevadí. Zkusím, děkuji za informace .o)
před 7 roky
Pipa22

Pipa22

Me jste nalakali :-)...
před 7 roky
STOUPA

STOUPA

Vypadá slušně možná ho vyzkouším.
před 7 roky
Další články k tématu