10. 6. 2019

Novinka pod lupou: Good Omens (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Good Omens
Žánr Drama, Fantasy
Stanice Amazon
Premiéra 31. 5. 2019
Vysílání celá série k dispozici

Délka pilotu: 51 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Konec světa se blíží. Obyčejný andílek a rebelský démon si během let života na Zemi našli společnou řeč. Jsou nuceni vytvořit neočekávanou alianci, aby společně zabránili Armagedonu. Je tu ale problém; ztratili Antikrista, jedenáctiletého chlapce, který zatím neví, že má přinést zkázu. Hrdinové se vydávají na dobrodružnou cestu ve snaze o jeho nalezení a záchranu světa dřív, než bude už pozdě.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

K seriálu jsem přistupovala nezaujatě, jelikož neznám předlohu a herci taky nepatří mezi mé nejoblíbenější. Výsledek byl ale potěšující. Sledování utíkalo a pilot hezky kombinoval fantasy s humorem.

Pokud můžu soudit podle American Gods, tak Gaimanovy seriály nikdy nejedou v zaběhnutých kolejích. Myslím, že tato novinka splnila to, co jsem od ní očekávala. Nevíte, co přijde, a celé je to jeden velký kolotoč šíleností, od kterého se ale nemůžete odtrhnout, i když vlastně pořádně nevíte proč. Rozhodně jsem zvědavá, jak se příběh bude dál vyvíjet. Půjde o perfektní seriál pro maraton, protože si během sledování vybudujete jedinečnou atmosféru, kterou byste jinak při sledování jednoho dílu týdně opakovaně ztráceli, což by byla škoda.

Hercům nemám, co bych vytkla. Jak jsem zmínila, nepatří mezi mé oblíbené, ale není to myšleno v negativním slova smyslu. Jen je prostě neznám z bývalých rolí natolik, abych si k nim vytvořila vztah. Ale dívá se na ně parádně, Sheen a Tennant společně fungují na jedničku a skvěle vyvažují své otravné (ne)morální extrémy, které občas prokouknou. Jinak si ale společně kráčí zlatou střední cestou, která je zábavná a plná perfektních hlášek a interakcí. Navíc jejich změny kostýmů byly k nezaplacení, doufám, že v tom budou pokračovat i v dalších epizodách.
  • herecké duo
  • balanc humoru a apokalypsy
  • ideální pro maraton
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Upřímně musím říct, že jsem byl z počátku trochu zklamaný, protože celá scéna, kdy Crowley obdržel dítě, byla tak strašně nudná, že při představě, že takový bude i zbytek pilotu, jsem to opravdu chtěl vzdát. Naštěstí se to zlepšilo a zbytek epizody byl naprosto super.

Docela by mě zajímalo, jak by seriál vypadal, kdyby tu ještě byl Terry Pratchett. Přece jen ta spolupráce by byla úplně něco jiného než při psaní knihy, opravdu by mě tedy zajímalo, co by společně ještě vytvořili. Každopádně i jen pod vedením Neila Gaimana se jedná o unikátní věc, která je tak strašně vtipná, a zároveň se člověk snad musí zamýšlet, jestli není i pravdivá. Předlohu jsem nečetl a vlastně jsem o ní až do objevení seriálu vůbec nevěděl, takže nevím, do jaké míry jsou tvůrci svazováni. Ale pevně věřím, že se jedná o něco tak geniálního, že by to vůbec nevadilo.

Dost mě zarazil Tennant s dlouhými vlasy, to byl fakt šok, protože jsem ho na všech fotkách viděl jen s pozdějším účesem, který je teda stokrát lepší. Jak on, tak Sheen jsou super herci a společně opravdu fungují, takže se člověk baví ještě mnohem víc. Od začátku je super myšlenka, kdo vlastně udělal tu dobrou a kdo tu špatnou věc, co vlastně ještě podporuje celou vtipnost. Ale vtipů je tu spoustu, ať už narážky na filmy, okamžik, když si Aziraphale a Crowley uvědomí, že se stala chyba, ale i celková naivita a způsob, jakým si projekt dělá srandu z celého tématu. Hlavně teda úvodní vysvětlení „vzniku“ světa a upozornění na chybu Jamese Usshera, prostě kdo stanoví něco takového na konkrétní hodinu?

Fajn byl i soundtrack, který příjemně podtrhoval jednotlivé scény. To samozřejmě platí i o úvodních titulcích, které byly hodně zajímavé. Proti této grafické verzi ve zbytku dílu byly opravdu hnusné Tennantovy oči, takže jsem byl rád, že měl většinu času sluneční brýle, protože to bylo děsivé, navíc ta představa, jak přes to musí vidět… fuj. Jinak se zbytek docela dal, neříkám, zástupci zlé strany nebyli okouzlující, ale to byl záměr, že. Snad možná ještě pes, ale tam jsem čekal nejspíš trochu víc.

Zatím jsem se na nic víc než pilot nedíval, abych neměl zkreslený pohled při psaní názoru, ale rozhodně se chystám vrhnout na celou sérii, jen mám obavu, že se bude jednat jen o jednu sérii. Netuším, kolik z knihy bylo představeno v první sérii, ale to by mohlo být jedním důvodem, původní záměr to taky asi podpoří a mám pocit, že o prodloužení neměl zájem ani Gaiman kvůli absenci Pratchetta. Proto pochybuju, že by tvůrci po kladných ohlasech měli v úmyslu pokračovat.
  • Tennant a Sheen
  • narážky
  • lehkost
  • chytne
  • nudná scéna
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Bonjour z Paříže, v půl druhé ráno, 18 a půl hodiny před mou smrtí (ne doslova, jen jdu na koncert).

Na Good Omens jsem se těšila dlouho (a pak jsem kvůli Francii zapomněla, že už to vyšlo), protože za a) když se do takových věcí vloží Britové, dopadá to famózně, a za b) David Tennant. Přesně ten typ Britů, kteří mají neskutečné charisma (asi mám slabost). Ale jakože fakt, už jen ten hlas… (znáte Jamese Veitche? Moc vtipný chlápek a z nějakého důvodu mi právě hlasem připomíná Tennanta).

I když ona obecně volba hlavní dvojky je trefou do černého. Michael Sheen očividně prostě umí. A ta chemie mezi nimi (prosím, nechápete to blbě) je znát. A oba mají co hrát. Oceňuji, že scénář není nuda, že ani jedna z postav hlavního dua není černo-bílá, že to nejsou jen stereotypy.

Epizoda má spád, celou dobu si držela mou pozornost (což je sakra těžké, vůbec dneska, když jsou už skoro dvě ráno a já vstávala v 3:45), celou epizodu jsem trnula, co bude dál a přitom se výborně bavila. Je to zábava, ale taky je to… chytré, promyšlené.

Sice nedám stovku, protože některé jiné věci trošičku vázly, ale stejně, věřte mi, že tohle stojí za to. Já vím, že jsem v posledních měsících (letech, ehm) trochu zbloudila z cesty, ale věřím, že tohle dokoukám. Jestli se teda vzpamatuje z dnešního večera. Ježíš Kriste, ono už je 7. června.
  • hlavní dvojka
  • vtip, promyšlenost
  • vypadá to na uzavřený příběh (takže se to nebude táhnout přes šestnáct sérií)
  • už jsem zmiňovala Tennanta A Sheena?
  • je to svěží, opravdu neokoukané
  • někdy to trochu ztrácí spád
  • jsou ty vedlejší postavy plné stereotypů určené k vyvážení hlavní dvojky nebo co
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
šotek10

šotek10

Za to čekání to stálo. :) Opravdu velice povedené. Hlavní dvojice si neuvěřitelně sedla, úžasná chemie, ...
před 4 roky
Kolombo

Kolombo

Velmi povedená záležitost, ale jak si všiml jesmot - ta absence Pratchettova rukopisu tam byla znát. Drží se...
před 4 roky
Yellow

Yellow

Ve třetí epizodě jsou uviděla mojí svatou trojici Shearsmith, Pemberton a Gatiss, což mě neuvěřitelně...
před 4 roky
Další články k tématu