24. 11. 2017

Novinka pod lupou: Lore (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Lore
Žánr Dokument / Drama / Horor / Antologie
Stanice Amazon
Premiéra 13. 10. 2017
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Aaron Mahnke
Herci Aaron Mahnke (vypravěč)

O čem to je?

Jde o antologii podle stejnojmenného rádiového pořadu, který vymyslel Aaron Mahnke. Každá epizoda vypráví jiný příběh. Seriál je zdramatizovaným dokumentem o hororových příbězích a jejich počátcích.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Čekala jsem horor, dostala jsem jakýsi zdramatizovaný dokument, který s hororem neměl vůbec nic společného. Jediné pozitivum vidím ve stopáži, která je dostatečně krátká na to, abyste neusnuli. Jinak je ale Lore velkou ztrátou času, minimálně pokud hledáte seriál, do kterého se ponoříte a nepustí vás od začátku do konce.

Strohé vyprávění o jedné rodině tohle totiž rozhodně nedokáže. Vypravěč je nudný, uspávací, nedokáže posluchače zaujmout. Upřímně nechápu, jak ho mohli poslouchat lidi v rádiu, pokud ten pořad vedl stejně jako v televizní podobě. Nebo možná jen absolutně nejsem cílovka tohoto typu pořadů, a pro ostatní je to zábava od začátku do konce.

Herci jsou nevýrazní, nemají téměř žádné promluvy, vše místo nich pronáší vypravěč. Ten styl mi připomíná moje gymplácká léta, kdy jsme např. v dějepise sledovali podobné zdramatizované dokumenty o panovnících a tak. Prostě je to lepší, než se to učit z učebnice, ale že by šlo o nějaké veledílo? To rozhodně ne. Kdyby alespoň ten příběh byl zajímavý, bohužel. Pokud chcete duchařinu, pusťte si třeba Ghost Whisperera. Tohle vám nic nedá, pokud to nepotřebujete do školy, ale o duších se asi ještě neučí. Zatím.

Budu koukat dál? Ne, stačil jeden díl.
  • přijatelná stopáž
  • vypravěč
  • nudný příběh
  • spíš dokument než seriál
10 %
Mé hodnocení
ragelly

Ano! Konečně jsem zase jednou využila Prime Video! Jasně, sice jsem si původně myslela, že si ho budu platit jen v dobách, kdy se zrovna bude vysílat The Grand Tour, ale druhá řada přede dveřmi a já pořád nepřestala, takže zase začínat asi nemusím… Ale je tu Lore, takže můžu mít dobrý pocit, že si to neplatím zbytečně!

Nalijme si čistého vína, Amazon dělá divnověci. Jistě, tvoří i hodně alespoň relativně normálních věcí, ale když narazíte na něco divného, je tak 70% šance, že to má na svědomí právě Amazon. Nebo opačně, pokud zapnete něco od Amazonu, je dost velká šance, že to bude divné. No zamyslete se a řekněte mi, že to tak není! Nemůžete, protože vzpomínáte na divnosti od Amazonu, že ;).

Upřímně si nejsem jistá, co Lore vlastně je. Je to ještě seriál nebo je to hodně ujetý populárně naučný dokument? Nejspíš ani jedno, ani druhé. Ale takové to staré známé něco mezi.

Avšak seriálu se nedá upřít, že animovaný začátek dokáže upoutat divákovu pozornost. Vypravěč má dostatečně zajímavý hlas na to, aby zvládnul dokreslit situaci a navodit tu správnou atmosféru, zkrátka začátek vypadá slibně. Když ale seriál přestane uvádět téma epizody (nebo celé řady?), všechno to navozené napětí se hodně rozmělní. Takže pokud vás ze začátku alespoň trochu zamrazilo, ve zbytku epizody už tohle očekávat nejde.

Ale není to tak špatné, jak jsem to na základě toho mála, co mi k tomu řekla ragelly, čekala. Nevýrazný průměr, který nemá cenu zkoušet, pokud nejste fanoušky žánru nebo vám nechybí nějaké to dokudrama, ale zase ne utrpení, když už se do toho opravdu pustíte.
  • vypravěč
  • zajímavé tempo začátku
  • zbytek epizody lehce ztrácí dech
  • možná až příliš zvláštní styl
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
frozennort11

frozennort11

prvy diel bol z tých 6 najslabsi :D
před 6 roky
Malkivian

Malkivian

Myslím, že ragelly absolutně nepochopila smysl toho seriálu, což je smutný a škoda zároveň.
před 6 roky
Další články k tématu