18. 1. 2018

Novinka pod lupou: Little Women (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Little Women
Žánr Drama / Historický / Adaptace / Minisérie
Stanice BBC
Premiéra 26. 12. 2017
Vysílání 26.-28. 12. 2017
Délka pilotu 58 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se odehrává na pozadí občanské války a sleduje sestry Jo, Meg, Beth a Amy při jejich dospívání z dětí v dospělé mladé ženy. S pomocí své matky Marmee a v době, kdy je jejich otec pryč ve válce, dívky přichází na to, co to znamená být dospělou ženou. Řeší během toho méně i více závažné problémy, např. sesterskou rivalitu, první lásky, ztráty milovaných lidí nebo manželství.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Pravděpodobně jsem jediná, kdo předlohu nezná. Myslím ale, že při sledování této minisérie nemusíte mít tušení, o čem kniha je, hodně rychle si totiž uděláte vlastní obrázek. Drama o čtyřech sestrách skrývá mnoho potenciálu, nicméně si myslím, že celkově byl pilot zdlouhavý a stagnující, a tím pádem mírně unavující ke sledování. Po jeho zhlédnutí nemám chuť podívat se na zbylé epizody, protože si myslím, že bych u nich strávila mládí.

I když neznám předlohu, jsem přesvědčená, že nulové tempo není vina tvůrců, ale samotné předlohy. Rozhodně tu nechci hanit něco, co jsem nikdy nečetla, ale v seriálové podobě na mě příběh nepůsobí tak, jak by měl. Pomalé plynutí soustředící se spíše na pocity a nálady postav než na samotný děj zapříčiňují, že jsem během celé hodiny sledování stála (tedy seděla) mimo, odtaženě, nedokázala jsem se do příběhu dostat a užívat si ho.

Nicméně musím říct, že casting je vybrán na výbornou. Herečky k sobě pasují a mají mezi sebou perfektní sesterskou chemii, všechny mi do rolí výborně sedly a od začátku do konce jsem jim věřila každý pohled, pohyb i slovo. Za pomoci technické stránky (kamera, střih) se tvůrci snažili docílit zobrazení skrytých pocitů hrdinek, což se jim dařilo, ale jak říkám, hodně rychle se mi tento styl omrzel.
  • herečky a postavy
  • kamera, střih
  • nulové tempo
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak po zhlédnutí tohoto pilotu jsem absolutně netušila, co vám k němu napíšu. Nemohla jsem říct, že by byl špatný, ale těžko se mi hledalo něco, co bych na něm vychválila. Knihu jsem znala z mnoha odkazů ve všemožných seriálech (Gilmorky, Simpsonovi…), ale nikdy jsem ji nečetla, ani neviděla nějakou jinou filmovou či televizní adaptaci. Jinými slovy – nevěděla jsem, jak „to“ má vypadat, ale něco mi tam přeci jen nesedělo.

I proto, jsem si po zhlédnutí ještě našla jak knížku, tak nějaké ukázky z jiných zpracování a teprve tehdy jsem si uvědomila, co mi na nejnovější adaptaci podvědomě vadilo nejvíc – rádoby dospívající hrdinky tu prostě vypadají jako staré báby! :D Navíc, pokud by to nebylo alespoň naznačeno příběhem, jen těžko bych odhadovala, která sestra je nejstarší, která nejmladší atd. A to příběhu hodně škodí! Těžko totiž pak můžete sestrám věřit to dětské (někdy až dětinské) chování, které v první epizodě (snad až na jednu) předvádějí, a které tím pádem vyznívá velmi hloupě a nepatřičně!

Stejný problém nastává i s hlavním mužským hrdinou, jehož soukromý učitel vypadá spíš jako jeho spolužák. Neznajíc předlohu, čekala jsem po jeho prvním setkání s Jo („hlavní“ sestrou) nějaký slibný románek, místo toho jsem se dočkala dětského tlachání, koulování a bruslení na rybníku. Zkrátka něčeho, co by s mladším obsazením vyznělo naprosto idylicky a mile, jako hezký příběh dětského přátelství, takhle to však bylo jen divné a rozpačité.

Nejromantičtější scénu celého pilotu nám nakonec překvapivě naservíruje nejstydlivější ze sester, jejíž rozhovor o lovu a kriketu je v podání obou herců rozkošný (v tom dobrém slova smyslu). Nemyslím si ale, že bude tato dějová linka nějak šířeji rozvedena.

Mnohem snadněji se ztotožníte se starší generací – maminkou Emily Watsonové a strýcem Michaela Gambona. Oba hrají skvěle. Angela Lansbury v roli tetičky Marchové nehraje špatně, ale nevyhneme se zde srovnání s Maggie Smith a její hraběnkou z Downton Abbey, která dle mého ztvárnění zatrpklé bohaté příbuzné zvládla lépe.

Kolem a kolem jsou Little Women milým příběhem, který neurazí, ale ani nenadchne. Po řemeslné stránce jde samozřejmě (jako ostatně u BBC vždy) o povedené dílko, ale nemá tu sílu, která by vás připoutala k židli a nutila sledovat dál. Mými oblíbenými sestrami zůstávají sestry Bennetovy! :)

Mimochodem, pokud by vám představitelka hlavní hrdinky někoho připomínala, tak vězte, že jejími rodiči jsou Uma Thurman a Ethan Hawke.
  • obrazově pěkné
  • hudba
  • věkově špatné obsazení
  • málo poutavý děj
60 %
Mé hodnocení
Tempy

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Lill

Lill

Fíha, nevedela som, že vznikol aj seriál. Ja osobne knihu (aj pokračovanie) milujem a rozmýšľam, či mi to...
před 6 roky
Goldeenka

Goldeenka

Knihu Malé ženy miluju. Seriál není úplně špatný, ale měla bych pár připomínek. Na rozdíl od Ragelly jsem...
před 6 roky
Lill

Lill

Hanba mi, ale konečne po roku som sa dostala k pozeraniu :D A som spokojná, knihu som čítala už...
před 5 roky
Další články k tématu