6. 11. 2017

Novinka pod lupou: The Gifted (Fox)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Gifted
Žánr: Akční / Dobrodružný / Drama / SciFi / Fantasy / Superhrdinský
Stanice: Fox
Premiéra: 2. 10. 2017
Vysílání: pondělí v 21:00
Délka pilotu: 44 minut
Předskokan: Lucifer
Konkurence: Dancing with the Stars (ABC), Kevin Can Wait a Me, Myself & I (CBS), The Voice (NBC), Valor (The CW)
Tipovačka: Všechny týmy kromě Pesimistů věří v prodloužení, stejně jako 78 % vás tipujících.

Kdo?

Tvůrce: Matt Nix
Herci: Stephen Moyer, Amy Acker, Sean Teale, Jamie Chung, Coby Bell, Emma Dumont, Blair Redford, Natalie Alyn Lind, Percy Hynes White

Ve zkratce

Seriál se točí okolo městského páru, jehož obyčejné životy jsou od základu změněny náhlým zjištěním, že jejich děti mají mutantské síly. Rodina je nucena vydat se na útěk od nepřátelské vlády. Připojí se k tajné organizaci mutantů a musí se naučit bojovat ve snaze přežít.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Po zhlédnutí Inhumans přišla studená sprcha, takže jsem před premiérou The Gifted raději snížila očekávání. Naštěstí mají tyto seriály společné pouze superschopnosti (a Marvel) a The Gifted se vydařil o poznání více. Přesto z něj ale nejsem až tak unesená.

Co se zápletky a vyprávění příběhu týče, jedná se o mnohem zajímavější děj a lepší využití času ze strany tvůrce. Rozhodně měl pilot větší spád (i když byla většina podstatných scén v traileru) a méně hluchých míst. Také se mi líbilo přirozenější zpracování efektů superschopností, které nepůsobilo tak uměle.

Na druhou stranu mi je ale nesympatická velká část obsazení. Nejde ani tak o herce nebo postavy samotné (výjimkou je snad akorát Natalie Alyn Lind/Lauren – její sestry mi naopak vůbec nevadí :D), ale spíš je na vině neexistující chemie. Na mysli mám vlastně hlavně Struckerovy. Ať už se zaměřím na vzájemnou chemii mezi manželi, mezi sourozenci nebo mezi rodiči a dětmi, prostě jim žádný z těchto vztahů nevěřím. Naopak se mi líbila spolupráce mutantů, která je mnohem uvěřitelnější (mezi sebou i se Struckerovými). Amy Acker znám z řady jiných rolí a doufám, že dostane v seriálu více prostoru, zatím měla spíše vedlejší úlohu. Což se netýká jen jí, ale i ostatních postav. Přijde mi, že nejvíce prostoru dostali Andy a Lauren, které považuju za nejslabší články.

Jak jsem psala už na začátku, na zadek jsem si ze seriálu nesedla, ale během sledování jsem se nenudila. Dalším epizodám šanci dám, ale po pilotu to zatím na novou návykovku nevypadá.
  • lepší než Inhumans
  • efekty superschopnostíc
  • nesympatické obsazení
  • žádná chemie mezi postavami
  • něco tomu chybí
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Musím říct, že jsem hodně příjemně překvapená. Trailer mě moc nezaujal, takže jsem se na sledování netěšila. Nakonec se z toho ale vyklubalo příjemných 45 minut, které dokázaly výborně naladit na další sledování. Nenechte se mýlit, je to hlavně o rodině. Ale ta mutantská stránka je zastoupena hodně rovnocenně, takže vám to ani nepřijde jako další drama o rodinných problémech. Budete si užívat akci, vizuální efekty a celkový feeling, který se skutečně povedl navodit.

Je tu ale pár věcí, nad kterými budou logicky uvažující trošku skřípat zuby. Konkrétně mám na mysli třeba to, proč se ten kluk vyplížil tajně ven a šel se ségrou na ples, kde logicky budou všichni ti, kteří ho šikanují. Celý úvod ho vykreslil tak, že je ve škole šikanovaný, nemá žádné kamarády a tak, takže jsem vůbec nepochopila, proč by tam chtěl jít a nezůstal raději doma, navíc když ho do toho rodiče vůbec nenutili, právě naopak. Myslím, že by šel vymyslet lepší způsob, jak by se u něj projevily jeho schopnosti, které by rozpoutaly celou tu akci, která se poté odehrávala.

Jinak jsou ale postavy sympatické a příběh zábavný. Asi je logické, že táta bez problémů ohrozí svou práci a obrátí svůj postoj k mutantům, když se dozví, že jeho děti jsou taky „postižené“. Upřímně mi to neustálé heslo „jsme rodina, držíme při sobě, chráníme se“ nepřišlo ani tak klišoidní jako v jiných seriálech. Líbil se mi i vztah sourozenců, kteří se sice na začátku hádali, jakmile se ale přišlo na klukovy schopnosti, ségra se mu otevřela a najednou je něco mimořádného spojilo a chránili se navzájem, to je milé. Samozřejmě potěší přítomnost oblíbených herců, ať už Amy Acker, nebo Stephena Moyera, ale to už je jen třešnička na dortu.

Mimochodem, byl to Stan Lee, který vycházel z toho obchodu? Byl, žejo? :-D

Budu koukat dál? Rozhodně ano, velmi příjemné překvapení.
  • vizuální stránka
  • známí herci
  • vztah sourozenců
  • dokáže si udržet vaši pozornost a rychle plyne
  • několik nelogičností v příběhu
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Superhrdinové jsou očividně pokračujícím trendem, takže jich velkou dávku můžeme očekávat přibližně do té doby, než zaplní půlku programu a nebudou už bavit ani nenasytné diváky.

Tudíž zástupců tohoto žánru jsme tu měli za poslední dobu už požehnaně, tím pádem je s čím porovnávat. A rovnou je možné říct, kam The Gifted v porovnání s konkurencí zařadit. No, vzhledem k obsazení (Amy Acker!) a k tomu, že seriál tvoří Marvel (já vím, já vím, po Inhumans to chce velkou dávku opatrnosti) bych čekala něco víc.

Grafické efekty vypadají docela dobře, příběhově je seriál zajímavý, seriál dobře pracuje i s psychikou postav, ta změna přístupu, když to přestane být obecné a začne být osobní, je hodně dobrá. Tým mutantů je také zpracován skvěle, postavy si dokážou získat divákovu pozornost a na jejich schopnosti se hodně dobře dívá.

Ale. Já vám nevím, ale pořád od toho Marvelu čekám něco, z čeho si prostě sednu na zadek. The Gifted sice „jde“, ale vážně si chcete po takovémhle seriálu říkat něco takového? Nebylo by vhodnější spíš něco jako „je to bomba“?

Děje prostě není tolik (hluchých míst je bohužel docela dost), celá rodina Struckerových mě také kdovíjak nepřesvědčila… Zatím je jasné, že seriál má rozhodně na víc. Je tu ale naštěstí velká šance, že jde jen o pomalejší rozjezd a dál už to bude ta pravá „jízda“. Nebo taky ne.
  • mutanti
  • efekty
  • psychologie
  • rodina
  • hluchá místa
  • chybí wow efekt
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

The Gifted v mých očích patří mezi nejočekávanější seriály a vážně jsem se těšil na to, až si pilot pustím. Na Foxu už mě jednou přesvědčili, že umí zpracovat komiksový námět, a tak jsem byl zvědavý, jestli se jim podaří vytvořit tak zajímavý svět jako v Gothamu.

A všechno to skvěle sedí. Obsazení je skvělé a baví, a to jak rodinka, tak i zbytek mutantů. Dokonce i většina postav během pilotu vypadá vcelku sympaticky a dají se rychle oblíbit. Navíc, co mnohdy nebývá zvykem, i příběh a děj mají smysl a dokáží nalákat na další sledování.

Já ve sledování určitě budu pokračovat a jestli je letos mezi novinkami něco, co byste si neměli nechat ujít, tak je to právě Gifted. Z novinek velké pětky, co jsem letos viděl, byl tenhle pilot to nejzajímavější.
  • Obsazení
  • Postavy
  • Příběh a děj
  • Moc mě jich nenapadá
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Tak tohle je naprostý průser. Z očekávaného hitu roku se vyklubalo rádoby teen drama s devadesátkovou kamerou, hudbou i triky. Je to špatné po všech stránkách. Vypadá to jako Supernatural ze střední školy. Kam se ztratilo x-menovské dvojsečné dilema a přijetí ve společnosti? Kam se ztratilo drama proti nepříteli, který je zároveň dobrý i špatný, pochopitelný i krutý? Namísto toho divák dostane fňukání teenagerů o jejich „situaci v rodině“, „nechceš si o tom promluvit“, „vždycky tu budu pro tebe“ a podobných kravin.

Na druhou stranu, pokládám si otázku, zda filmová duologie od Bryana Singera nenastavila laťku pro tyto superhrdiny až příliš vysoko. Možná bychom prostě měli vzít za své, že seriál nikdy nebude dosahovat kvality filmu, ať už kvůli rozpočtu nebo odlišnému marketingu. Jenže jsme už několikrát byli přesvědčeni, že to není pravda. Posledně třeba ze strany ABC a jejího Star Treku Discovery. A navíc ony jsou letos ty seriály na Foxu takové… nedodělané.

The Gifted se totiž utápí někde na pomezí rodinného dramatu a teen dramatu. Při sledování mě napadalo akorát to, že to vypadá jako nějaká verze Heroes, případně hodně špatně natočená epizoda Legend či Flashe. Televizní superhrdinství totiž už není úplně neznámý pojem. Jen když nevíte, co točit, je to pak dost zlé.

Z herců nikdo vyloženě nevyčnívá – ani Natalie Alyn Lind, která měla být takovou lehce ústřední postavou. Jediný, kdo je na tom herecky trochu lépe, je Sean Teale – známe z Incorporated (to, že se The Gifted stal odkladištěm nezaměstnaných béčkových herců se asi zmiňovat nemusím). Neherectví Percyho Hynese Whitea nebo Blaira Redforda vás bude tahat za oči celou dobu epizody.

Příběh samotný je béčko, které bylo vykopírované snad do poloviny béček, které jste kdy viděli. Skupinu outsiderů honí policie (nebo někdo, kdo jim usiluje o život/vězení/u­blížení). Mezitím nějaký místní outsider, ideálně šikanovaný, který má krásnou sestru, prožívá svůj přerod díky naštvání (proč zrovna teď), načež zjišťuje, že jeho sestra tohle tají už roky. Pak je honí policie (nebo někdo, kdo jim usiluje o život/vězení/u­blížení), načež potkávají partu outsiderů ze začátku a tak nějak utíkají spolu, až utečou. Ď. E. S.
  • Natalie Alyn Lind je kus. A to je dost zoufalé plus.
  • špatné triky
  • béčkový příběh
  • nic moc herci
  • až moc klišovitých seriálových vět
  • vypadá to jak z devadesátek
  • moc jsem se na to těšil
30 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Plánujete dát šanci seriálu The Gifted? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Hurvi

Hurvi

Presne, tú rodinnú linku preháňajú...
před 6 roky
Micuda98

Micuda98

Ze začátku to bylo super, ale co epizoda tím víc to ztrácí kouzlo, tedy alespoň pro mě.
před 6 roky
sandokan555

sandokan555

mna dojala ta operacia postreleneho neviditelneho chlapa... tolko amaterizmu sa len tak nevidi .. ......
před 6 roky
Další články k tématu