29. 1. 2018

Novinka pod lupou: Britannia (Sky Atlantic)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Britannia
Žánr Drama / Historický / Fantasy / Válečný
Stanice Sky Atlantic
Premiéra 18. 1. 2018
Vysílání čtvrtek 18:30
Délka pilotu 70 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh je zasazen do roku 43 našeho letopočtu. Sledujeme římskou armádu, která se vrací, aby rozdrtila Britannii, srdce keltů. Jde o tajemnou zemi, ve které vévodí ženy válečnice a mocní Druidi. Ti tvrdí, že dokáží vyvolat i mocné síly podsvětí.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

U Britannie se asi nabízí jediná otázka. Má seriál potenciál stát se novým Game of Thrones? Ono mate, že ho přebírá do vysílání HBO. Ve skutečnosti jde ale o drama britské stanice Sky Atlantic. Takže ano, seriál místy vypadá hodně dobře a místy dává naději, že by mohlo jít o důstojného nástupce nejúspěšnějšího fantasy současnosti. Na druhou stranu ale má trochu rezervy a pro mnohé s vysokým očekáváním bude dost možná představovat zklamání.

Já osobně nemůžu porovnávat oba seriály, protože jsem GoT neviděla. Ani nevím, jestli se porovnat dají, protože snad kromě historického zasazení a lehké (opravdu lehké) dávky nadpřirozena snad nemají ani mnoho společného. Britannia má hodně dlouhý pilot. Stopáž je tuším 70 minut a osobně si myslím, že půlka by bohatě stačila. Pomalejším tempem a mnohdy nudnými nicneříkajícími záběry v podstatě nikam a na nic se možná snaží seriál navodit atmosféru, ale u mě to zrovna příliš nefunguje.

Postav je zde dost, ale dá se v nich vyznat. První epizoda se soustředí jen na hrstku z nich, kterým dává vlastní dějovou linku. Stačí vám jeden díl a i když ne hned, tak na konci už víte, kdo je kdo a o co tam zhruba jde. Některé dějové linky se mi líbily, jiné mi přišly zvláštní, jiné úplně zbytečné. Tedy, zbytečné je asi špatné slovo, lepší je nudné. Pro mě osobně. Ale součástí příběhu asi musí být, aby dával smysl a působil celistvě, protože pokud bychom jednu narativní linii vynechali, celý příběh by nedával smysl. Osobně mě nejvíce zaujala ta mladá holka, a to už na začátku, než ji postihla ta velká tragédie se smrtí všech blízkých. Celý rituál přeměny dívky v ženu byl zajímavý a zábavný ke sledování. Stejně tak mě zajímají i ti Druidi, už jen proto, že jejich masky jsou parádně zvládnuté. Z těch kroužků v nehtech u jejich vůdce mám pořád husí kůži.

Samozřejmě příroda, kostýmy, makeup naprosto v pohodě, tohle je už v dnešní době myslím u většiny fantasy seriálů perfektně zvládnuté. Bojové scény taky chválím, nechybí jim akce, napětí i krev, takže tady si určitě fanoušci taky přijdou na své. Potenciální zaujetí seriálem tak podle mého názoru závisí jen na preferencích každého diváka – jak moc jste fanoušci fantasy a jak rychlé nebo pomalejší (nebo střídavé) tempo vám vyhovuje.
  • bojové scény
  • dějová linka mladé dívky
  • kostýmy, mizanscéna, masky, makeup
  • zkrátila bych stopáž na polovinu a vyhodila nic neříkající scény
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Historických seriálů tu máme dost. Historických seriálů zabývajících se obdobím přelomu letopočtu a zvlášť invazí do Británie… těch opravdu moc není. Máme tedy být vděčni, když něco takového vznikne? Ano i ne.

Na jednu stranu, podobný seriál byste mohli hledat lupou. Jenže Britannia jde ještě trochu dál, až někam k fantasy. A to už dobře není. Má totiž silné prvky, na kterých může stavět a upřímně – kmen, co žije v lese a je věčně zdrogovaný, to opravdu není.

Vlastně zdrogovaná je tam polovina postav. A to na diváka opravdu nepůsobí dobře. V okamžiku, kdy si Divis po hrudníku roztírá nějaké zelené bahno, tak si říkáte, jestli vlastně nesledujete nějaký artový film.

Silným prvkem a tahounem celého seriálu je překvapivě záporák – Aulus Plautius. Chválím David Morrisseyho, protože z toho mála, které v pilotu měl, dokázal vytěžit ze všech herců nejvíc. Oproti tomu třeba Nikolaj Lie Kaas herecky moc nevyčnívá – rozhodně ne tak, jak byste od jeho postavy očekávali. A taková Eleanor Worthington-Cox je naprosto nesledovatelná (i když se zdá, že je to ještě dítě, je jí už šestnáct).

Přesto Britannia dokáže zaujmout. Děj není až tak natahovaný, jak by se zdálo. Ano, jsou zde dialogové odbočky, ano, je tu až přemíra psychedelických vizí, ale celkově to rozhodně nenudí. Ocenil bych ale víc výletů do historie britských kmenů (i když je mi jasné, že to bude spíš fabulace než podložená historie). Přeci jen v okamžiku, kdy vidíte svatbu dvou lidí ze znepřátelených kmenů, tak je vám nějak divné, kdo jsou jejich otcové, proč jsou kmeny znepřátelené, proč se chtějí usmiřovat a co z toho budou mít.

Ps. Toho, kdo schválil znělku seriálu, by měli zavřít na 24 hodin do místnosti z obrazovek a ve smyčce mu ji pouštět. Vážně jsem nepochopil, jak s historicko-fantaskním seriálem z Velké Británie, kde mezi sebou válčí kmeny a Římané, souvisí psychedelická růžovo-fialovo-modrá šmouhovato-kaleidoskopická koláž, do níž vám řádí elektrická kytara jak z dokumentu o Rolling Stones.
  • přes množství postav je seriál pochopitelný
  • Aulus Plautius
  • fantasy prvky
  • znělka
  • herci
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Vachisek

Vachisek

Jako určitě to zkusím, ale vypadá to trošku přeplácaně. Ti Druidové z traileru hrozně připomínaj ty...
před 6 roky
Jenny17

Jenny17

Tak mám jasno určitě vyzkouším, díky za lupu .o)
před 6 roky
liskulka.lida

liskulka.lida

Možná by bodlo méně rozmazaného obrazu, také by se to dalo sestříhat na polovinu. Znělka je příšerná! A...
před 6 roky
Další články k tématu