17. 10. 2017

Novinka pod lupou: Star Trek: Discovery (CBS All Access)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Star Trek: Discovery
Žánr Sci-Fi / Drama
Stanice CBS All Access
Premiéra 24. 9. 2017
Vysílání neděle ve 20:30
Délka pilotu 82 minut (dvojdíl)
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh je zasazen přibližně deset let před události původního Star Treku. Seriál sleduje posádku vesmírné lodi USS Discovery, která pomáhá objevovat nové světy a civilizace. První série se točí okolo incidentu a významného momentu startrekovské historie, o které se často mluvilo, ale nikdy nebyla hlouběji prozkoumána.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Viděla jsem nějaký ten pilot do SLDH, viděla jsem nějaký ten Star Trek film a nějakých pár minut původního ST seriálu, když na něj muž koukal. A tím veškeré mé povědomí o jednom z nejlegendár­nějších sci-fi všech dob končí. Proto mě naprosto nechávala chladnou informace o tom, že vznikne nový seriál z tohoto prostředí. Do pilotu jsem šla bez očekávání, ale musím říct, že jsem velmi mile překvapená.

Řekněme si to na rovinu, co se týče vizuálních efektů, s minulými seriály (z toho, co jsem viděla) se to absolutně nedá srovnávat. Seriál vypadá opravdu luxusně, grafika je na stejné (ne-li vyšší) úrovni jako u velkých a drahých hollywoodských filmů. Vážně, je to prostě pastva pro vaše oči, i kdybyste naprosto ignorovali děj nebo kdyby vám náhodou nesedl, vizuál sám o sobě stojí za zhlédnutí.

Tím ale nechci říct, že by to příběhově bylo o ničem. Nemůžu porovnávat s minulými seriály, ale představuju si, že vypadaly podobně jako Hvězdná brána. Tady je to více akční, strategické, dramatické, zajímavé téma ukazující boje (počátky bojů) se slavnými Klingony. Nenudila jsem se od začátku do konce, dokonce jsem si pustila i druhý díl z toho úvodního dvojdílu, abych viděla, jak to celé dopadne. A světe div se, cliffhanger nechyběl ani na konci druhé epizody. Myslím si, že celá první řada bude ideální na zhlédnutí maratonem, bude to lepší než čekat každý týden na nový díl.

Myslím, že seriál jde bez problému sledovat i v případě, že by mělo jít o váš první kousek ze světa Star Treku. Vše je jasné a srozumitelné, příběh je zasazen do minulosti před události seriálu, takže maximálně nebudete vědět předem, co se stane dál. A to je přece dobře, ne? Já rozhodně dál sledovat budu, jsem velmi mile překvapená, z výsledku jde cítit kvalita a profesionální tvůrčí přístup. Netuším ale, jak k tomu budou přistupovat znalci a milovníci startrekovské značky.
  • vizuální efekty
  • sympatické postavy
  • poutavý příběh
  • spousta akce
  • až moc hra na city
  • místy až soapkovité drama
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Chápu, že jsem na téhle planetě asi zřejmě jediná, ale vlastně ani pořádně nevím, jaký je rozdíl mezi Star Trekem a Star Wars. Jak hluboko se mám jít zahrabat? Tohle je můj start. O obou jmenovaných už jsem v životě slyšela, možná kdysi dávno jsem něco i viděla, ale jsem prostě ostuda, co má Star Trek: Discovery jako naprostou premiéru.

Je to možná zvláštní, ale nejvýraznější věcí, která téměř ihned po zapnutí seriálu upoutala mou pozornost, byla rasová vyváženost. Tím nemluvím o Klingonech, ale prostě se nedalo si nevšimnout, že posádka lodi svým obsazením vypadá trochu, jako kdyby byla přesně rozpočítaná. Je to ve Star Treku normální nebo seriál podlehl současnému trendu „vyhovět úplně všem“?

S obsazením mám každopádně trochu problém. Z toho mála, co jsem z tohoto žánru zatím viděla, je mi jasné, že každý seriál má vždy alespoň jednu výraznou postavu, jednoho tahouna. Když se daří, tak je jich samozřejmě i víc. V Discovery bohužel nikdo takový není, všechny postavy jsou průměrné a vlastně nikdo diváka nezaujme. Když tedy pomineme tu rasovou vyváženost, ale ta stejně není uznatelná.

Síla Star Treku je ovšem v něčem jiném. Vizuál a působivé momenty, toť to, co seriál naprosto bez potíží táhne. V SLDH i tady jsme se do vesmíru podívali už několikrát, ale málokdy vypadá seriál tak povedeně – co se týče kulis či vesmíru samotného. V některých momentech seriál dokáže nahnat divákovi husí kůži, ač opět – celkově je příběh velmi průměrný.

Mnoho věcí je vcelku nepovedených, ale když se divák nechá, seriál jeho pozornost odvede působivostí. Necháte se? Ti, co mají z tohoto žánru nakoukáno hodně, už nejspíš ne.
  • vizuál
  • několik silných momentů
  • nezajímavé postavy
  • docela slabý příběh
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Star Trek: Discovery byla jedna z premiér, na které jsem se osobně těšil. Čekal jsem tak trochu klon Enterprise, možná trochu vylepšený o lehké fullerovské vizuální orgie, ale když jsem se pak dozvěděl, že Bryan Fuller z projektu vycouval, musel jsem svá očekávání přehodnotit.

Jenže od první minuty je znát, že tenhle seriál nebyl vytvářený pro klasickou televizi. Když ho najednou porovnám s nedávno viděným The Orville, zjišťuji, že rozdíl je, minimálně, co se týče vizuálu, opravdu markantní. Vlastně ani nechci vědět, kolik tahle legrace stála, protože úvodní dvojdíl se v několika momentech může bez problémů měřit s novými Star Treky od Abramse.

Ty ostatně slouží jako dobrá připomínka. On úvodní dvojdíl Discovery by totiž bez problémů mohl sloužit jako film ve startrekovské sérii, kdyby Abrams nepřišel se svým novým Star Trekem. Osobně si myslím, že kdyby nový Star Trek nebyl natočen, pokračování startrekovské desetidílné filmové série by vypadalo nějak takhle. Kombinuje v sobě jak vizuál nových filmů, tak i jemnost a umírněnost starších seriálů. O akci ale nouze nebude. A vlastně ta je také důkazem toho, že Abrams změnil Star Trek pravděpodobně natrvalo.

On totiž seriál v určitých momentech také rád natahuje a filozofuje. Ve filmu si toto moc dovolit nemůžete, ale jak bylo řečeno ještě před premiérou seriálu, půjde o jeden dlouhý desetihodinový příběh, takže prostor pro vsuvky zde je. Těch se dočkáme třeba v podobě klingonských porad – a to, že jsou vedeny v klingonštině, neskutečně oceňuji.

Nejsem zapálený trekkie, takže skutečnost, že Klingoni jsou černí, bílí… celkem přecházím. Upoutalo mě ale, že znělka je naprosto, naprosto jiná než na jaké jsme u Star Treku zvyklí. Vizuálem – ten beru, odkazuje na předešlé seriály, předměty, rasy, univerzum, citlivě a jednoduše. Hudba v ní je ale dost zpackaná, vykopírovává úseky z předešlých znělek a nepřináší téměř nic nového.

Co bych řekl o postavách… Michelle Yeoh kupodivu hraje poměrně dost silnou kapitánku, i když její postava je zašlapávána udílením stejného prostoru dalším, i méně důležitým postavám. O Sonece Martin-Green můžu říct to samé. Vlastně právě díky tomu, že dostala ještě o kousek větší prostor, se mi její postava líbí o dost víc. Zbytek posádky je klasická směsice ras a typů osobností – dokonce tak podobná, že na chvíli přestanete rozeznávat, že Saru je vědecký pracovník (kdežto Sulu byl pilot). Co mě ale poměrně dost znejistilo, bylo vykopírování části scény z vulkánské školy z prvního nového Star Treku včetně několika jasných kopií záběrů. Že Sarek není kopie, ale skutečně otec Spocka (a tudíž Michael je Spockova sestra) vám v průběhu asi vůbec nedojde.

Po úvodním dvojdílu seriál nepřináší zas tolik nových věcí do startrekovského univerza. Dokonce by se v první části mohlo zdát, že jde o klasický případ seznamování se s lodí a postavami. Zapojení do flotilové politiky (zatím) nečekejte. Vlastně se za celé dva díly ani moc nepohneme z místa. Na seriál takového významu to není zas až tak moc. Ale předpokládám, že v dalších dílech se příběh rozvine i do dalších vrstev.
  • vizuál
  • klingonština
  • postavy jsou hodny Star Treku
  • chvílemi se příběh natahuje
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
corine

corine

Co znamená SLDH? Pro Star Trek je charakteristický vesmír, kde spolu mírově koexistují všechny možné...
před 6 roky
ragelly

ragelly

S lupou do historie :)
před 6 roky
sandokan555

sandokan555

tak po 5 castiach ... uvodny dvojdiel ... je iny ako zbytok serialu a celkove hodnotenie ..hmmm postavy nie...
před 6 roky
Další články k tématu