1. 2. 2018

Novinka pod lupou: Craith (S4C)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Craith
Žánr Drama / Krimi
Stanice S4C
Premiéra 12. 1. 2018
Vysílání neděle 21:00
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Detektivka Cadi John se vrací do Severního Walesu, aby se zde starala o svého stárnoucího otce. Začne zde řešit případ, kdy je tělo mladé ženy nalezeno v místní řece. Rychle začne být jasné, že se v tomto městečku s nádhernou přírodou skrývají hříšná tajemství. Cadin svět a svět všech kolem ní se tímto případem navždy změní.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tak tohle mě zmátlo. Seriál jsem viděla v kalendáři premiér a stáhla jsem si ho, když jsem viděla, že je to britské. Pak ale pilot začal a já jsem jim nerozuměla ani slovo. Pár minut jsem si říkala, že mají možná jen tak silný přízvuk, že na to ty titulky vážně sedí. Ale postupně už mi začínalo být jasné, že to tak není. Tak jsem trošku zapátrala a dočetla se, že seriál se natáčel souběžně jak ve velštině, tak v angličtině. Když jsem ale pilot sháněla, venku byla pouze velšská verze, naštěstí tedy s anglickými titulky.

O jazyk ale ani tolik nejde. Jistě, je to nezvyklé k poslechu, ale především mě zajímá případ, když jde o serializovanou kriminálku. Případ mě tady zaujal. Je tu docela dost postav, které spolu zdánlivě nesouvisí. Ani na konci pilotu jsem nevěděla, proč tam je např. ta mladá holka se sklony k sebepoškozování. Ale rozhodně mě její dějová linka zaujala, jsem zvědavá, jak se nakonec propojí s hlavním narativem.

Líbí se mi, že současný případ smrti dívky souvisí s minulostí, s jejím zmizením před nevím kolika lety. Navíc zde máme netypický styl vyprávění, kdy vidíme nejen vyšetřovatele, ale i pachatele a jeho psychologické pochody, co vnáší do této kriminálky zase něco navíc. Hlavní hrdinka je sympatická, stejně tak i její parťák, který nedostává moc prostoru. Nejhorší a upřímně naprosto zbytečná je pro mě dějová linie s rodinou hlavní hrdinky, s jejími sestrami a stárnoucím otcem, která tam je jen pro vyplnění času, protože zatím vůbec nic jiného nepřináší. Možná se tam časem vytvoří nějaká umělá spojitost otce s případem, ale i kdyby, tak by mi to přišlo nadbytečné.

Seriál to jinak ale vůbec není špatný. Případ je dost silný na to, aby zaujal na celou sérii. Jen si možná počkám na anglickou verzi.
  • případ
  • propletení minulosti a přítomnosti
  • pohled ze strany vyšetřovatelů i vraha
  • rodina hrdinky
  • ne všem bude vyhovovat velština
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu