20. 2. 2018

Novinka pod lupou: Troy: Fall of a City (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Troy: Fall of a City
Žánr Drama / Minisérie / Historický / Romantický
Stanice BBC One
Premiéra 17. 2. 2018
Vysílání sobota 21:10 hodin
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Slavný příběh o Paridovi, Heleně a pádu Tróji je vyprávěn z pohledu trojské královské rodiny. Minisérie sleduje desetileté dobývání Tróje, ke kterému došlo ve 13. století před našim letopočtem. Sleduje příběh lásky, která hrozí zkáze velkého impéria.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Upřímně, čekala jsem to o dost lepší. Historická dramata od BBC nebývají špatná, tohle mi ale spíše připomínalo katastrofy typu Of Kings and Prophets nebo Still Star-Crossed. V podstatě na celém pilotu asi není vůbec nic, kvůli čemu bych vám ho mohla s klidným svědomím doporučit.

Herectví je špatné. On už základní chybu udělal ten, kdo měl na starosti casting. Protože mužští herci jsou oškliví, nesympatičtí a nevěříte jim ani nos mezi očima, natož pak role velkých bojovníků a svůdníků žen. Ženské hrdinky jsou pak nevýrazné a je vám úplně jedno, co se s nimi stane. Dohromady je tu tedy poměrně velká skupinka postav, které jsou vám úplně ukradené, a to bohužel bez výjimky.

Samotný příběh není o moc lepší. Samozřejmě víme, že se inspiruje mytologickým příběhem o lásce Parida a Heleny, kteří zavinili Trojskou válku. První díl se víceméně drží předlohy, i když přidává spoustu přehnaných telenovelových prvků, které z něj dělají jen tuctovou minisérii nehodnou fanoušků historického žánru. Jak říkám, pořád se nemůžu zbavit dojmu, že jde jen o Of Kings and Prophets v novém kabátě.

Ačkoliv jde o uzavřenou minisérii, nemám sebemenší chuť pokračovat ve sledování. Dokonce ani scény „příště uvidíte“, které většinou dobře lákají na další epizody, nepřinesly nic zajímavého. S klidným svědomím tento nepodařený britský historický kousek vynechám.
  • zajímavé mytologické téma s potenciálem
  • špatní herci
  • telenovelový twist
  • žádná chemie mezi postavami
  • chybí tomu jakákoliv šťáva
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Troy: Fall of a City zní spíš než jako název seriálu jako název dokumentu. A po zhlédnutí pilotu máte pocit, že jste jeden dokument i viděli. Co na tom, že to koprodukuje BBC s Netflixem, i mistr tesař se jednou utne.

Předně… jestli od toho čekáte historický seriál s úžasnými hereckými výkony, velkou výpravou, zpracovávající příběhy jednotlivých postav decentně a přitom zajímavě… asi jako The Crown… budete velice zklamaní. Jestli od toho čekáte magický romantický příběh s nápaditým a roztomilým hlavním hrdinou… jako třeba Da Vinci's Demons, budete zklamaní. A upřímně, jestli od toho čekáte byť jen omrvinku zajímavosti, přitažlivosti nebo nějaké jiné pozitivní vlastnosti, která vyváží váš čas, jenž sledováním ztratíte… asi budete zklamaní taky.

Ne že by se Troy: Fall of a City nedržel předlohy. Naopak. Občas máte pocit, že se jí drží až natolik úzkostně, že vlastně nemá víc co říct. Paris potkává bohy, Paris potkává královy syny, Paris jde do Tróji, Parida náhodou pozná jeho otec, Paris potkává Helenu, Paris se do ní zamiluje (teda asi). Nechci říkat, že těch náhod je moc, ale… natočit antickou klasiku tak, aby zůstala antickou klasikou a nenudila, je poměrně kumšt. V Tróji se to nedaří ani trochu.

Motivace Parida k jeho celému jednání je.. prazvláštní, pokud ji tedy vůbec najdete. Jde mu celý čas jen o to mít nejkrásnější ženu na světě? Jako vážně? Jeho proměna z v podstatě sedláka a kočovníka do prince je tak náhlá, že si říkáte, jestli náhodou mezitím nebyl vyměněn herec. To ale vzápětí zavrhnete, protože zjistíte, že drtivá většina chlapů v seriálu vypadá natolik stejně, že budete mít problém rozeznat jen Parida od ostatních. To samé bohužel platí i o ženských. Neříkám, že bych měl po spatření Heleny vyloženě omdlít… ale tohle je natolik tuctová princezna, že se ve veškeré šedi a hnědi všech záběrů naprosto ztratí. A její jednání vůbec vyznívá spíš jako jednání znuděné paničky, která náhodou zakopla o chlapa, co je o jedno procento zajímavější než její manžel a protože už jí dlouho nikdo nevymetl saze z komína, tak ty saze prostě chytnou a je z toho slušný požár. Ale kam se sakra ztratila ta obří antická láska, která je za vzor snad všem dalším milostným příběhům?

Nejhorší devíza celého seriálu je ale jeho tempo. Události sice bere poměrně dost rychle (právě díky absenci jakýchkoliv vedlejších dějových linek, zajímavých postav nebo třeba jen ČEHOKOLIV o řeckém životě tehdejší doby), ale na druhou stranu tyto události předkládá tak apaticky a unyle, že se u nich nudíte k smrti. Soundtrack? To je v tomto seriálu ošklivé slovo. Těch pár tónů pro jakési navození atmosféry zmizí z paměti během chvilky. Nějaká práce s gradací záběrů, scén… ne. Jen dialogy, přestávka, dialogy, přestávka, dialogy. Očekávali byste aspoň, že král bude král, královna královna, obchodník obchodník a poddaní poddaní? Ani toho se nedočkáte. Všichni herci hrají naprosto stejně, ať jde o Meneláa, Parida, Hectora… jsou to naprosto bezvýznamné tváře, které vás nezaujmou a rychle na ně zapomenete.

Ps. A jestli se vám tahle recenze nelíbí, tak na Rotten Tomatoes má seriál od uživatelů nulu. Jako průměr. Na IMDb rating 2,4 z 10. A tohle přišlo od režiséra Misfits a Black Mirror…
  • není to tak strašné jako Olympus. Ale jen proto, že to nemá „speciální“ speciální efekty
  • motivace postav je buď směšná nebo zvláštní
  • příběh se zdá být náhodný až běda
  • mužské postavy jsou poměrně hodně zaměnitelné
  • postava Heleny
  • oproti Iliadě nenabízí seriál nic navíc
  • a v půlce vás tak unudí (protože ani něco jako soundtrack neexistuje), že si půjdete radši pustit Mistry volantu na Streamu
  • v podstatě zapomněníhodný seriál
30 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Kahlan

Kahlan

to by mi možno zase až tak nevadilo (nejak tieto veci vždy prežijem), len keby to nebolo také zlé.lebo...
před 6 roky
Alias

Alias

To som dodal ako bonus. Nie je to pre mňa neprekonateľný problém, ale vadí mi to. Belosi tiež nehrajú...
před 6 roky
Kahlan

Kahlan

presne. ako dá sa to prežiť, ale niekedy je to až prehnané obsadzovanie a snaha o vyhovenie...
před 6 roky
Další články k tématu