19. 2. 2018

Novinka pod lupou: Everything Sucks! (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Everything Sucks!
Žánr: Komedie
Stanice: Netflix
Premiéra: 16. února 2018
Vysílání: celá série naráz
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

O čem to je?

V devadesátých letech v Oregonu, když o internetu puberťáci ještě ani netušili, se na střední škole setkávají dva kluby. A/V klub a dramaťák.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Everything Sucks! je jeden z těch seriálů, o kterém jsem neměl tušení, že se bude vysílat, až do poslední chvilky. A pak jsem si o něm čirou náhodou málo přečetl a když jsem slyšel přirovnání k Freaks & Geeks, tak už jsem se nemohl dočkat první epizody.

Od začátku to na mě působilo takovým odlehčeným nádechem Stranger Things. Na Netflixu si očividně řekli – už nám to jednou s dětmi vyšlo, tak proč to nezkusit znovu, jen v trochu jiném žánru. Vynecháme tu temnou atmosféru a koukneme se na jejich obyčejné středoškolské životy. A ono by to krásně i mohlo fungovat.

Třeba hudba k tomu hraje skvělá, a to nechválím jenom závěrečné Oasis. Doba by taky fungovat mohla, i když já bych se posunul ještě pár let kupředu, abych tu střední prožíval ve stejné době, jako jsem ji prožil ve skutečnosti. V '96 jsem měl za sebou jen kousek základky. A rozhodně je třeba vypíchnout ještě jednu zajímavou věc, kterou je linka Kate. Ta by totiž asi měla být tou nejzajímavější a nejoriginálnější.

Jenže jsou tady i mínusy, tím největším je pro mě pouze dětské zaměření. Čekal jsem, že budou zapojené i jiné, starší postavy, a tím pádem to nabídne každému něco. Tady je po první epizodě cílovka kolem patnácti let, což je škoda. Protože se správnou dávkou sentimentu a vzpomínek na doby, kdy jsme vyrůstali a které jsme prožívali, tohle mohl být doslova poklad mezi televizními programy.

Navíc jako obvykle komedie od Netflixu chtějí čas a prostě nefungují okamžitě jako půlhodinová zábava. Takže i Everything Sucks! se hledá a otázka je, jestli se najde. Já mám totiž takový pocit, že s touhle partou až k maturitě nedojdu.
  • hudba
  • doba
  • linka Kate
  • jen teen
  • hledá se to, ale nevím, jestli se to najde
70 %
Mé hodnocení
Pajky

To ale vůbec nebylo špatné! Netflixácký styl komedií mi příliš nesedí, je tedy lepší než HBO nebo Showtime, ale zrovna tento žánr je u mě dost ošemetný. Každopádně vždycky dám šanci novinkám, zvlášť retro novinkám z 90. let. Everything Sucks je zasazeno právě do této doby, kdy jsem i já vyrůstala. I když musím říct, že to, co zažívají zdejší hrdinové, jsem já v té době nikdy neřešila.

Moc mě zaujalo, jakým způsobem tvůrci vykreslili vztahy mezi postavami a zlikvidovali veškerá divákova očekávání a představy o tom, jak se příběh bude vyvíjet dál. Pilot začíná docela klišoidně – partička nerdů je konečně na střední, kluk se zakouká do holky, holka je pěkná a zcela překvapivě je na něj i milá… ale než 30 minut uběhne, je všechno úplně jinak a my netušíme, jak se zdejší vztahy budou vyvíjet dál.

Netflix opět dokázal, jak umí udělat casting dětských herců. Všichni hrají výborně, jako by z devadesátek skutečně vypadli. Líbí se mi jejich nevinnost a těším se, jak se postupně budou otrkávat a dospívat. Jde o seriál o dospívání, odlehčené komediální drama, ale zároveň je to úplně něco jiného, na co jsme u teen seriálů (i těch, které skutečně v devadesátkách vznikly) zvyklí.

Naprosto špičková je zde hudba. Písničky z 90. let se sem samozřejmě hodí perfektně, ale to, jak jsou zvoleny do jednotlivých scén, napomáhá vytváření atmosféry i ztotožnění se s postavami. Dá se s trochou nadsázky říct, že hudba nám pomáhá poznávat postavy a pomáhá nám si je oblíbit. Vrchol přijde v závěru, kdy hrají Oasis. To už jsem v rytmu házela hlavou a naplno se ponořila do energetických tónů, a vůbec mi nevadilo, že už na obrazovce běžely závěrečné titulky, které bych jinak samozřejmě dávno vypnula.

Jedinou výtku mám v tom, že nejde o „líbivý seriál“. Když ho sledujete, je všechno fajn. Ale přesto nedokáže úplně vtáhnout do děje, aby se ihned zařadil mezi vaše zamilované a vy jste nutně museli sjet celou sérii najednou.
  • hudba
  • rozbití vztahových předsudků
  • výborní herci i jejich postavy
  • chybí tomu větší jiskra
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Eni Jack

Eni Jack

je to skvělý!
před 6 roky
Tesa.

Tesa.

Ono to vlastne ani nie je nijak extrémne úžasné, ale ani neviem ako a skukla som 7 častí za sebou :D
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Parádní oddychovka. Mám moc ráda podobné retro teen seriály - tento se odehrává...
před 3 roky
Další články k tématu