26. 1. 2018

Novinka pod lupou: Derry Girls (Channel 4)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Derry Girls
Žánr Drama / Retro
Stanice Channel 4
Premiéra 4. 1. 2018
Vysílání úterý 22:00
Délka pilotu 22 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Šestnáctiletá Erin Quinn žije se svou nekompromisní matkou, jejím trpělivým otcem a mírně děsivým dědou Joem, mužem, jehož láska ke svým dcerám a vnučkám je překonána pouze opovržením svého zetě. Je začátek 90. let a Erin je zvyklá vidět svou zemi mluvit ve zkratkách. Je to doba ozbrojené policie a náhodných kontrol. Ale je to také doba To je vražda, napsala, The Cranberries, Akt X, Nirvany nebo Waynova světa. A i když nad jejím městem visí pavučina problémů, Erin má sama dost vlastních trablí.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Už když jsem zakládala seriál a psala jsem jeho obsah, říkala jsem si, že by mohlo jít o povedený britský kousek. To jsem ale ještě netušila, jaký bude pilot ve výsledku. Očekávala jsem hodně, ale dostala jsem ještě mnohem, mnohem více. Podle mě jde o jednu z nejlepších britských komedií, kterou jsem kdy viděla.

Není to klasický sitcom, spíše pohodová oddychovka, u které se dobře pobavíte. Ale nejen to. Řeknu vám, že takhle jsem se dlouho nezasmála, opravdu jsem se tady před obrazovkou řehtala nahlas! To se mi nestalo snad od dob Galavanta. Neříkám, že Derry Girls mi po pilotu sedí na stejně vysoké úrovni jako Galík, ale rozhodně má šanci se dostat mezi mé nejoblíbenější komediální seriály.

Postavy jsou výborné. Svým způsobem trhlé, ale reálné, dokonale navozují retro devadesátky, ve kterých se příběh ostatně i odehrává. Hlavní hrdince nemám co vytknout, jde o typického pubertálního teenagera, kterého na jednu stranu budete chtít profackovat, ale na druhou stranu vám hned dost přiroste k srdci. Překvapilo mě ale, že i její kamarádi jsou stejně zábavní. Většinou tyto vedlejší postavy beru v seriálech jen jako nutné zlo, ale tady mě skutečně všichni dokázali rozesmát, stačila jim jen jedna společná scéna, kdy byli všichni za trest po škole.

Pro někoho možná může být tento humor už za čárou. Ale podle mě všechny vtipy, i když občas trošku tlačí na pilu, jsou zvoleny vhodně v rámci vývoje a návaznosti příběhu, všechny působily trefně a zcela přirozeně. Upřímně jsem po dokoukání měla chuť pustit si hned další díly a moc se těším, až přijde řada na tento maraton. Všem na sto procent doporučuju, pro mě velké překvapení, stejně jako před několika týdny The End of the F***ing World (i když se nenechte mýlit, rozhodně nejde o stejný typ seriálu).
  • herci a postavy
  • smála jsem se nahlas, a to vícekrát
  • retro zasazení do 90. let
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Nira

Nira

Díky za lupu, vypadá to fajn, zkusím :-)
před 6 roky
Mad.Awe

Mad.Awe

Žánrově nejde zrovna o můj šálek čaje, ale hodnocení mě nalákalo, tak minimálně první díl zkusím, díky....
před 6 roky
Další články k tématu