9. 10. 2017

Novinka pod lupou: American Vandal (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název American Vandal
Žánr Mockumentary / Mystery / Satira
Stanice Netflix
Premiéra 15. 9. 2017
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 26 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Satirický seriál inspirující se dramatickými dokumenty ve stylu Making a Murderer a podobně. Student jedné střední školy se rozhodne vydat se cestou investigativní žurnalistiky, chce přijít na kloub toho, kdo na školním parkovišti zvandalizoval auta všech učitelů a nakreslil na ně penisy. Na první pohled jasným pachatelem je Dylan, místní student a potížista, který je kreslením penisů proslulý. Je však skutečně na vině, nebo se to na něj někdo snaží pouze hodit?

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Další ze seriálů od Netflixu, o kterých jsem neslyšela snad téměř do doby, kdy byly dostupné. American Vandal zní podle názvu skoro jako dokument a pilot se tak do jisté míry i tváří. Nicméně pokud jsem to správně pochopila, vše je smyšlené, skriptové a nahrané, takže jde o seriál. Seriál, který se nedá moc dobře zařadit do žánru, protože v sobě má část dokumentu, dramatu i komedie. Stopáž na první pohled naznačuje, že jde o komedii, a místy je i na samotné hlavní téma takto nahlíženo (možná i lehce parodicky). Přece jen když se řekne, že někdo nastříkal barvou na auta učitelů velké penisy, pravděpodobně vás to jako první pobaví, než aby vás to pobuřovalo. Přesto v tom ale vidím tu parodii, protože je od začátku na tento incident pohlíženo jako na závažný přestupek a v seriálu ho nikdo nebere s humorem.

Líbí se mi, že se k vyprávění příběhu využívá investigativní žurnalistika. Vůbec není na škodu, že se do toho pustili sami středoškoláci, možná právě naopak to tomu dodává takový speciální nádech. Jistě, některých věcí si všimnete ihned jen díky svému selskému rozumu, a jen čekáte až na posledních pár minut, až je konečně uvidí i někdo další (třeba že penisy na autě a ty od podezřelého nejsou ani trošku podobné). Takže když to tam berou jako průlomový objev, tak se trošku zasmějete. Ale to jsou detaily, které se dají přehlédnout.

Trošku hůř to vidím s tempem. To se totiž nijak nepohne. I když je délka pilotu krátká, musela jsem se dívat, kolik ještě zbývá do konce. Celý příběh se nese v jedné rovině, vůbec se nepracuje s gradací, intenzitou vypravování, emocemi diváka. Jede si celou dobu ve stejné rovině, která postupně začne nudit. Upřímně ani nemám moc chuť dokoukávat další díly, protože je mi jasné, že budou všechny jako přes kopírák. Na druhou stranu mě láká zjistit, jak to nakonec všechno bylo. Dilema :-D
  • vyšetřování stylem investigativní žurnalistiky
  • lehce parodický styl vyprávění
  • pilot se nikam neposouvá
  • nepracuje s emocemi diváka
  • postavy nezaujmou
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Tohle je hodně zvláštní téma. Nejen na seriál, ale prostě na všechno. Pamatuju si, že to bylo jednou v Brooklynu Nine-Nine, ale v reálu úplně nerozumím, proč z toho dělat takovou kontroverzi, ne nepodobnou snad vraždě nebo zapálení celého parkoviště.

Každopádně teda nevím, jestli se to nestalo v reálu (jako pardon, ale já bych se v USA ani nedivila), ale jako využití mockumentary je tenhle seriál parádní. Stupidnost toho, jak by to vypadalo v reálu, je vyjádřena dokonale, a seriál nekvalitními záběry z prostředí „soudní síně“ vtipně mate. Upřímně, dokud se neobjevil herec, kterého znám odjinud, pořád jsem tak nějak váhala, co to teda vlastně sleduju.

Ale žánr komedie je zvládnut velmi dobře. Některé vtipy jsou sice značně přes čáru a jsou spíš trapné, ale u některých musím říct, že prostě „sedly“. Pokud bych měla vyjádřit tenhle seriál jedním slovem, asi by bohatě stačilo „originální“. Protože je to vskutku něco, co člověk často nevidí, a něco, co zvládne být parodií a satirou a zároveň donutí člověka se zamyslet, jaké hlouposti se často řeší s naprosto vážnou tváří a jak se klukoviny můžou velmi snadno zvrhnout v dost smutný příběh.

American Vandal je zkrátka směšný a smutný zároveň a člověka, pokud se nechá, klidně zmate. Je to sice komedie, ale ve spoustě věcí má pravdu. Krimi linka navíc dokáže diváka dost dobře vtáhnout do děje a nechat ho přemýšlet, kdo to vlastně udělal. American Vandal je zkrátka hodně zajímavý počin. I když řeší… no, to si domyslíte.
  • povedené vtipy
  • dokáže diváka zmást
  • něco už je spíš trapné
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Destinytte

Destinytte

Tak jsem koukla na trailer a ohromená hned volám na přítele, ať se jde podívat. Hned jsme zkoukli celou...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Wow! :D Úspěšná lupa, koukám :D
před 6 roky
Tesa.

Tesa.

Presne! :D To som si myslela, že to tak vidím len preto, že som skôr fanúšička britskej tvorby, ale...
před 6 roky
Další články k tématu